חוקרים שאלו נשים וגברים מי היה חוזר בזמן כדי להרוג את היטלר וכך השיבו

למי מאיתנו לא הייתה הפנטזיה הזו לפחות פעם אחת בחייו, לחזור בזמן ולהרוג את מי שאחראי לרצח 6 מיליונים מבני העם היהודי. הו, הלוואי וזה היה אפשרי.

אך ההשלכות של אותה מלחמה חורגות מעבר לעם היהודי, לפחות עבור שאר העולם. חוקרים רבים שאינם יהודים עסקו בנושא הזה ונושאים אחרים בתחום המוסר במשך השנים. הם ניסו לבדוק אם אנשים יעדיפו את טובת הכלל או יתקשו לפגוע באדם בודד, גם אם זה יעלה בחייהם ובחיי כל הקבוצה.

במחקר חדש ומרתק, שפורסם בכתב העת Personality and Social Psychology Bulletin, חוקרים מארה”ב, גרמניה וקנדה בדקו שאלות של נסיינים בתחום המוסר, ביניהן אם היו הורגים את היטלר הצעיר כדי למנוע את מלחמת העולם השנייה.

החוקרים ניתחו שאלות עליהן ענו 6,100 משתתפי הסקר בשאלות כמו אם זה נכון להרוג מישהו כדי למנוע מקרי מוות נוספים? תוצאות המחקר מראות שהתשובה לכך תלויה במין שלך, ושנשים פחות יטו לבצע רצח כזה מתוך סלידה חזקה לביצוע פעולה מזיקה. 

הגברים והנשים שהשתתפו במחקר חישבו את ההשלכות של ההחלטות שלהם, ובדקו כמה חיים יינצלו כתוצאה מכך. מהתוצאות ניתן לראות בבירור שלנשים היה קשה יותר לבצע רצח והן נטו יותר לענות שהיו נותנות להיטלר לחיות.

בתרחיש דמיוני אחר, נשאלו המשתתפים מה היו עושים אם היו מסתתרים במלחמה מהנאצים והיו מוסרים לאחד מהם תינוק בוכה. האם היו חונקים את התינוק כדי להציל את כל הקבוצה, או נותנים לו לחיות ובכך להיתפס? שאלה נוספת שלא הייתה קשורה לרצח, אך לא פחות קשה, הייתה אם היו מוכנים לתת לבנותיהם לעבוד כזונות כדי לקנות אוכל לכל המשפחה הגוועת ברעב.

ברוב המקרים, נשים נטו להגיב בשלילה לשאלות כמו אלו, ביחס לגברים. למשל, לשאלה אחרת שנשאלה במחקר, האם היו מוכנים לענות אדם שתכנן לבצע פיגוע התאבדות עם פצצה, מרבית הנשים ענו בשלילה, גם אם זה היה יכול להציל חיים, בניגוד לרוב בקרב הגברים.

ההבדל בתשובות בין המינים נבע בין היתר מכך שנשים סלדו רגשית מפעולות רצח. רבקה פריסדורף, סטודנטית לתואר שני באוניברסיטת וילפריד לוריה שבקנדה וכותבת משנה במחקר, ניתחה קבוצות נתונים ממחקרים קודמים כדי להגיע לממצאיה. “נראה שלנשים יש יותר נטייה לתגובה רגשית שלילית לגרימת נזק לאנשים בדילמות”, אמר פריסדורף, “בעוד לגברים הייתה פחות נטייה לתגובה רגשית חזקה כזו לגרימת נזק”.

הנשאלים שבחרו בגרימת נזק לטווח הקצר עבור רווח לטווח הארוך מכונים תועלתנים, ורובם היו גברים. תועלתנות מבוססת על תיאוריות של הפילוסופים ג’רמי בנת’האם וג’ון סטיוארט מיל, ולפיה הבחירה המוסרית היא חשובה יותר וזו שמביאה יותר תועלת. מכאן שזה יחשב מוסרי להרוג אדם אחד כדי להציל חיים של שניים ואף יותר.

בעוד אלו שלא יכלו להשלים עם שבירת מוסכמות חברתיות, על מנת להבטיח תוצאה עתידית חיובית יותר, מכונים דאונטולוגים, ורובן היו נשים. מהמחקר עולה שנשים נטו יותר להיות דאונטולוגיות והתייסרו על ההחלטות שלהן, בעוד גברים נטו להיות יותר תועלתנים ויכלו לבצע החלטה מהר יותר. הדאונטולוגיה מבוססת על תיאורית האתיקה של עמנואל קאנט, לפיה, צריך לפעול לפי החוק והפעולות חשובות יותר מהתוצאות.

לדעת החוקרים, ההבדלים הללו בין המינים, הראו, לפחות במחקר זה, שנשים החליטו החלטות על סמך הרגש בעוד רבים נטו יותר לרציונליזציה בעת קבלת החלטות. בנוסף, מאותן הסיבות לגברים גם היה קל יותר להגיע להחלטה והם עשו זאת במהירות רבה יותר מאשר הנשים.

דרך: independent.co.uk

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן