עבור חובבי אדריכלות מבנים, על סוגיהם השונים, הם יצירות אומנות של ממש. אך גם למי שאינו חובב התחום בטח יצא לא פעם להביט אל עבר מבנה ממש מרשים ומיוחד בסקרנות ויראת כבוד, תוך שמיטת לסת.
מושכי תשומת לב מספר אחת הם גורדי השחקים וזה לא מפליא בהתחשב בכך שהם מתנשאים מעלינו. אנחנו חיים בעידן בו הצפיפות בריכוזי אוכלוסין הולכת וגדלה, בעיקר בערים, ועל כן בשנים האחרונות התגברה הבנייה לגובה במרכזי הערים. גורדי שחקים אינם רק פונקציונליים אלא גם פנינות אסתטיות שערים ברחבי העולם נוהגות להתהדר ולהתפאר בהן, ומתחרות זו בזו בתחרות בניית גורד השחקים היפה, החדשני והגבוה מכולם.
אדריכלות היא גם מוקד ליזמות צעירה ומאפשרת מקום רב לחדשנות. בדיוק לשם כך נוצרה התחרות השנתית של eVolo Magazine. השנה כיכבו בתחרות דגמים ממש מרשימים של כ-500 אדריכלים עבור גורדי שחקים שיעטרו את קו המיתאר של ערים בעתיד, והבחירה של השופטים הייתה מאד קשה. המשתתפים בתחרות התמודדו עם אתגרים לא פשוטים כמו צפיפות עירונית, התחממות גלובלית ואסונות טבע אפשריים.
זו השנה העשירית בה מתקיימת התחרות, בה האדריכלים צעירים מתבקשים לחזות את העתיד של גורדי השחקים, או במילים שלהם “החיים במאונך”. מתוך 500 המתמודדים שלושה זכו ו-20 קיבלו אות כבוד של השופטים, מהמובילים בתחום האדריכלות והעיצוב.
אמנם לא כל העיצובים המדהימים האלה ניתנים לביצוע כיום, אבל התקווה שבעתיד זה יתאפשר. המטרה של התחרות הזו היא, בין היתר, לנסות למצוא מענה לצפיפות ההולכת וגוברת של המרחב העירוני, שרק הולכת וגדלה. אני מקווה שהתמונות האלה יסבו לכם אושר כפי שהן עשו לי.
1. Essence – הזוכה במקום הראשון
המטרה של הפרוייקט הזה הייתה למקם מבנה בעל מאפיינים לא עירוניים, דווקא בסביבה עירונית צפופה. בתוך המבנה המדהים הזה ישולבו 11 עיצובי נופים, נוף בכל קומה, למשל אקווריומים וג’ונגלים. האדריכלים: אווה אודיג’אס, אגניסקה מורגה, קונראד בסאן וג’ייקוב פודו, פולין.
2. Shanty-Scraper – מקום שני
“גורד שחקים שאנטי” המיוחד הזה תוכנן כך שיהווה גם סביבת מגורים וגם סביבת עבודה, עבור דייגים עניים בשכונות העוני של צ’נאי, הודו. הוא תוכנן כך שיבנה מחומרים ממוחזרים שימצאו בעיר. האדריכלים: שראן סונדר ושוראקסה בהאתלה, הודו.
3. Cybertopia – מקום שלישי
“סייבראוטופיה”, כשמה כן היא, שילוב בין העולמות הדיגיטליים והפיסיים בבניין שניתן יהיה להגדילו באמצעות הדפסת תלת מימד 3D וספינות ניידות. אדריכל: איגור אורלוב, רוסיה.
4. גבעות Limestone
ב”גבעות אבן הגיר” המטרה היא להפוך מכרות של אבן גיר לשלד החיצוני של גורדי שחקים חדשים.
5. “מגדל המקלט”
“מגדל המקלט” תוכנן כך שישמש כמעין “תיבת נח”. הוא יספק אור שמש, מים ואוויר עבור מגוון רחב של בעלי חיים וכן גם בני אדם. המטרה היא שהוא יפעל כמכונה בעלת מנגנון הפעלה עצמית, שיעניק את תנאי ההישרדות המיטביים לכל דורש. אדריכל: קידאן צ’אן מסין.
6. אנדרטת האוויר
“האנדרטה האוויר” תוכננה כדי לשמש כמאגר לאיסוף ושמירת דגימות אטמוספירה, במטרה ללמוד על שינויי אקלים בתקווה להגיב אליהם בהתאם. אדריכלים: שי יוצ’ינג, הו ייפי, זאנג ג’ונגטונג, שאנג זיפאנג והי יאנן, מסין.
7. “אסטרטגיה הפוכה”
“אסטרטגיה הפוכה” היא תכנית לבניית גורדי שחקים גבוהים וצרים, על גבי תשתיות קיימות, כך שיהיה אפשר להרוס בניינים ישנים ובכך יהיה מקום רב יותר לבניינים חדשים. אדריכלים: לואידג’י בארטזוני ופאולו גיאקומו ואסינו, איטליה.
8. המפעלים האנכיים בניו יורק
בפרוייקט “מפעלים אנכיים בניו-יורק” יקימו 21 מפעלים לאורך החוף של ברוקלין, במטרה לקונן מחדש את מוקדי הייצור של העיר מבלי לפגוע בסביבה ובקרקעות.
9. נווה המדבר של נח
המטרה בפרוייקט “נווה המדבר של נח”, היא להפוך אסדות נפט קיימות לבתי גידול, כך שיעזרו להתמודד ולנקות דליפות של נפט ומפגעים אחרים שנגרמים ממנו. לטווח הארוך, גורדי השחקים הלא שגרתיים הללו יוכלו לגונן על עולם החי הימי ואפילו על בני אדם, במקרה ותהיה עליה זמנית או תמידית במפלס פני הים. אדריכלים: מאי דונג, ז’ו ז’ונגאיו, צ’ין ז’אנגיו וג’יאנג ז’ו, סין.
10. גורד שחקים מחולל
“גורד השחקים המחולל” נועד על מנת לחדש את הביצות של האנגשו שבסין. המטרה היא לחדש ולהבריא את מקווי המים של העיר, תוך שימוש במערכת ייחודית ובנוייה לגובה שתהיה מעל פני המים. אדריכל: גבריאל מוניוס מורנו, ארצות הברית
11. מעטפות עמוקות
“מעטפות עמוקות” היא הצעה לבניית גורד שחקים ייחודי במיוחד בלב מנהטן, שיהיה לו יתרון על פני האחרים בכך שהמעטפת שלו תהיה דמויית-עור, עם חלקים שמשתלבים זה בתוך זה. כך יווצר מראה חיצוני עקלקל וייחודי שיעזור לתרום למראה מגוון יותר בשמי העיר. אדריכלים: יינגסו צ’אנג, ג’א ז’אנג, צ’אנג’ינגוורי וואנג, דרום קוריאה וסין.
12. טיימס סקוורד 3015
אחד הדגמים המרשימים, בו החזון הוא ליצור גורד שחקים שמתפרס על פני 1733 מטרים(!)בדיוק בלב ניו יורק. מדובר בעצם בעיר שלמה במסווה לגורד שחקים, שתבנה בתוך העיר ניו יורק. ב”עיר” האנכית הזו יש כל הדרוש – איזורים לעיבוד חקלאי, חופים, רכסי הרים, אצטדיון, יער עצי סקויה, מבני מגורים ומשרדים. אדריכלים: בלייק פרייטס, גרייס צ’אן ואלכסי קארארבוקיבקסי, ארצות הברית.
13. “לגלות את הקוטב הצפוני”
“לגלות את הקוטב הצפוני” תוכננה על מנת להפוך מקצה לקצה את העיר דיקסון הנטושה והמבודדת. מטרת המבנה המרשים הזה היא לאכלס מחדש את עיר הנמל שבעבר הייתה מלאת חיים. אדריכלים: ניקולאי זייטסב, אליזאבתה לופאטינה, רוסיה.
14. ביו-פירמידה
המטרה של גורד השחקים יוצא הדופן הזה היא להוות מעין ביוספירה, מקום מעבר ממדבר סהרה לקהיר. בין היתר גם כדי לנסות להתמודד עם התגברות תופעת המדובר, שגברה כתוצאה משינויי אקלים. אדריכלים: דויד ספולבדה, וויגדי מואסה, יסהאן קומאר, וואסלי טאונסהד, קולין ג;וייסף אריאנה ארמלי וסאלבדור ג’וראז, ארה”ב
15. “כבר שם”
“כבר שם” הוא ספין רציני לתכנון הערים המסורתי בכך שהוא הופך מבנים חדשים למין דגמי תלת מימד מעל מבנים קיימים, מבלי לפגוע בהם. זו אמורה להיות דרך בה אפשר להתמודד עם ערים צפופות במיוחד, מבלי לפגוע באיכות החיים הקיימת. אדריכל: רומינו צ’יריוטי אלוורז, ספרד
16. גורד השחקים הפירמידי
גורד השחקים הפיראמידלי הזה יהיה מעין רחוב שהוא מרכז קניות ובילוי במטרה ליצור קהילה מלוכדת וקרובה. אדריכלים: אמיר איזאט אדנאן ונור פאראהאנה סאבי, מסטודיו קטזנה, מאלזיה.
17. הילה לא צפויה בצ’רנוביל
“הילה לא צפויה בצ’רנוביל” הוא שמו המעניין של גורד שחקים מרשים במיוחד. הוא מהווה גם אנדרטה לאסון צ’רנוביל וגם גורד שחקים עם מערכות טיהור אוויר ומים, כדי לאפשר לאנשים לחזור ולהתגורר באיזור. אדריכלים: ז’אנג ז’אהויה, סונג ‘יאנג וליו יאמנג, סין.
18. “לוכד העננים”
גורד השחקים “לוכד העננים” כשמו כן הוא – המטרה שלו היא ללכוד עננים ולהניעם ממקום למקום בעולם, כדי לנסות להפחית את השפעות שינויי האקלים. אדריכלים: טאיצ’אן קים, סיונג ג’י-לי ויוג’ין הא, רפוקליקת קוריאה.
דרך: businessinsider.com