קבוצה של מדענים הצליחה להשתמש במוח של תולעת כדי לגרום לרובוט שעשוי מלגו לזוז בכוחות עצמו.
התולעת המדוברת, Caenorhabditis elegans, מוכרת למדע כבר שנים רבות. המדענים שעמדו מאחורי הפרוייקט המעניין הזה, בשם ההולם OpenWorm, מיפו את כל הקשרים הנוירונים במוח של התולעת (קיימים 302 קשרים כאלה), וכך הצליחו ליצור "מוח רובוטי" שהוא בעצם סימולציה של המוח של התולעת. את המוח הזה הם חיברו לרובוט מלגו, ש"גופו" מורכב מחלקים שמחליפים את חלקי הגוף של התולעת: חיישן סונר שמחליף את האף, ומנועים שמחליפים את חלקי הגוף בהם התולעת משתמשת כדי להזיז את עצמה.
כשהכל היה מוכן הפעילו המדענים את הרובוט. הם לא תיכנתו אותו מראש, רק הציבו אותו מול קיר וצילמו את מה שקרה: הרובוט התחיל להתקדם לקיר, נתקע בו, ואז הסתובב והמשיך ללכת לכיוון השני. כאמור, אף אחד לא תכנת את הרובוט לפעול כך – אלא הקשרי הנוירונים של התולעת שביצעו את החישובים וגרמו לגלגלים להסתובב בהתאם לתנאי הסביבה.
הניסוי הזה קצת מפחיד, והוא מחזיר אותנו אל אינספור סיפורי מדע בדיוני שמספרים על עתיד בו מוח אנושי יוכל לפעול ללא גוף בתוך מחשב או רשת מחשבים. אם אפשר ליצור שיחזור ממוחשב של מוח של תולעת, אז למה שאי יהיה אפשר לעשות זאת גם לנו? זה אמנם יותר מורכב ודורש הרבה יותר משאבים – אבל זה נשמע הגיוני.
ואכן, מדענים היום עסוקים במיפוי הקשרים הנוירוניים במוח האנושי. גם כאשר המיפוי יסתיים, ואם יתברר שניתן ליצור מוח ממוחשב שיפעל באותם קשרים, זה לא אומר שניתן יהיה להעלות תודעה אנושית אל המחשב – אבל זה כן אומר שיהיה ניתן ליצור אינטליגנציה מלאכותית ברמה שרחוקה שנות אור ממה שקיים היום בתעשיית המחשבים.
דרך Science Alert