כל מי שיש לו כלב יודע שהוא אוהב אותו. מספיק מבט אחד בעיניים האנושיות של ההולכים על ארבע וליקוק אחד על השפתיים כדי להבין שמדובר באהבת אמת. אבל עד עתה לא היו לתחושות האלה אימות מדעי. כעת, סדרת של בדיקות MRI שסרקו מוחות של כלבים בזמן שהם נחשפים לריחות של הבעלים שלהם מוכיחה חד משמעית שהכלבים אוהבים אותנו.
תמונה: Borbala Ferenczy
החוקרים מאוניברסיטת אמורי סרקו את הגרעין הזנבי (הגרעין הקאודט) של המוח, שם ממוקם, בין השאר, החלק במח שאחראי על תחושות ההישגיות. בחשיפה לריחות של הבעלים שלהם, החלק הזה במוח של הכלבים הראה פעילות חזקה יותר מחשיפה לכל ריח אחר – כולל ריחות של כלבים אחרים.
תוצאות המחקר הזה מצטרפות למחקר דומה אחר שנערך בבודפשט, שם בדקו החוקרים כיצד הכלבים מגיבים לקולות שונים, של בני אדם ושל כלבים אחרים.
המחקר הזה אמנם לא הוכיח שהכלבים מקשיבים יותר לקול של בעליהם מאשר לקולות אחרים, אך כן הוכיח שהכלבים מסוגלים להבדיל בין מצבי רוח שונים כאשר הבעלים שלהם מדבר איתם.
תמונה: Borbala Ferenczy
כאשר אנחנו מדברים לכלב שלנו בקול שמח הוא מבין זאת ומפרש זאת בהתאם – וזו אולי הסיבה שהתקשורת שלנו עם הכלבים טובה הרבה יותר מעם חיות אחרות (החתול שלכם אף פעם לא יתנצל אחרי שהוא ישבור לכם משהו. הכלב כן).
“אנחנו לא ממש זקוקים למכשירי MRI בשביל לדעת שיש תקשורת בין כלבים לאנשים, אבל בלעדיהם לא הצלחנו להבין למה זה עובד. עכשיו אנחנו מתחילים להבין”, אמר אטילה אנדיקס, מי שהוביל את המחקר בבודהפשט.
ידוע שכלבים, בניגוד לבעלי חיים אחרים, מתייחסים לבעלים שלהם כ”מנהיגי הלהקה” שלהם. כאשר הכלב שלנו מפחד הוא יברח אלינו כדי לקבל מאתנו הגנה, זאת בניגוד לחתול שפשוט יברח. עוד הבדל בין כלבים לחתולים הוא שכלבים מתקשרים עם בני האדם באמצעות העיניים, ומחפשים כל הזמן קשר עין עם בעליהם – התנהגות שלאו דווקא מתרחשת עם ההורה הביולוגי שלהם. “הקשר האנושי חשוב יותר לכלבים מאשר לבעלי חיים אחרים”, אמר אנדיקס.
המחקרים האלה מוכיחים עד כמה האנושות בייתה את הכלבים, ועד כמה גורל בעלי החיים האלה קשורים בגורלנו. חתולים יכולים להסתדר טוב מאוד ברחוב, אך כלבים מתקשים לשרוד בחוץ. תמורת ההגנה והתמיכה שלנו הם מוכנים לתת לנו אהבה בלתי מתפשרת, שעכשיו גם מתחילה להיות מוכחת מדעית. בעלי הכלבים יגידו שזה שווה כל רגע.
דרך Brain Mic | תמונה: Shutterstock