השוואה מרתקת בין 10 גורמי המוות העיקריים ב-1900 ל-2010

הנה הוכחה די מרשימה לדרך שמערכת הבריאות בעולם התפתחה במאה השנים האחרונות. ה-New England Journal of Medicine פירסם כבר בשנה שעברה מאמר על מדידת “נטל המחלות הלאומי”, מדד שנחקר על ידי עמותות הבריאות בעולם החל מ-1990 כדי לנסות לאתר מגמות שיש לטפל בהן.

המדד הזה מודד לא רק את הסיבות הנפוצות למוות, אלא גם את ה-DALY, ראשי תיבות של Disability-Adjusted Year Life. ה-DALY היא כל שנה בה אדם חי עם ליקוי או נכות. העובדה שאנשים יכולים לחיות היום ברמת חיים סבירה גם עם בעיות בריאותיות היא ציון לשבח למערכות הבריאות בעולם – אך זה גם מה שגרם להן להתייחס למחלות האלה כ”נטל”. על פי ההגדרה של WHO, “שנת DALY יכולה להיחשב לשנה אבודה של חיים בריאים”. כשחושבים על כל השנים האבודות של כלל הציבור – לא פלא שיש שמתייחסים לכך כנטל חברתי וכלכלי.

אך מעבר לחישוב הזה, הקפיטליסטי ברובו, מדד הנטל חושף נתונים שמעניין מאוד לראות, כמו הגרף הזה שמשווה את סיבות המוות הנפוצות ב-1900 לבין 2010.

מעניין לראות מחלות וסימפטומים רבים שכמעט ונעלמו מהמשוואה, לבין מחלות שרק הלכו והתעצמו, בראשו מחלות לב וסרטן.

עוד טבלה מעניינת היא זו שמציגה את הסיבות הנפוצות ל-DALY – דהיינו, הסיבות לכך שאנשים נאלצים לחיות חיים לא בריאים. רובן קשורות ישירות לאורח חיים (תזונה לקויה, עישון, אלכוהול) ולא למחלות טבעיות. 

הנתונים האלה מראים שלמרות ההתפתחות הגדולה במערכות הבריאות – המין האנושי עדיין מזיק לעצמו ולפעמים אפילו “מנטרל” הזדמנויות שהחיים המודרניים פתחו בפנינו. ואולי זו בכלל הדרך של הטבע לנסות לאזן את כמות האוכלוסייה. כך או כך – רק בריאות.

דרך Sploid

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן