חוקרים באוניברסיטת וושינגטון הצליחו ליצור קשר אלחוטי בין מוחות אנושיים, כך שהאדם ה”משדר” הצליח לגרום לאדם ה”קולט” להזיז את כף היד שלו ממרחק של 800 מטרים.
“המחקר הזה הופך תקשורת בין מוח למוח מטכנולוגיה שמאפשרת הדגמות ראשוניות לכזאת שכבר ניתן להתחיל ולעבוד עליה”, אמר פרופסור דנראי סטוקו שערך את המחקר.
כך זה עבד: שלושה זוגות נסיינים הוצבו בבניינים שונים במרחק 800 מטרים זה מזה. בבניין אחד הוצבו ה”משדרים”, שלראשם חוברו חיישנים שקלטו את גלי המוח שלהם.
הם התבקשו לשחק במשחק וידאו שדרש מהם ללחוץ על כפתור כדי לפגוע בטילים. הקאץ’ היה שהכפתור כלל לא היה בחדר בו הם שהו, אלא בבניין האחד בו ישבו ה”קולטים”. הקולטים לא ראו את מסך המחשב שהריץ את המשחק, ולא היה להם אף קשר נוסף עם בני הזוג שלהם במהלך הניסוי.
גלי המוח של המשדרים עברו קידוד לאותות אלקטרוניים, ושוגרו דרך האינטרנט היישר אל תוך חיישנים נוירולוגיים שהורכבו על ראשם של הקולטים. הניסוי ניסה לגרום להם ללחוץ בתזמון הנכון על הכפתור במשחק המחשב, מה שיוכיח לטענתם שהמידע עבר ונקלט בין המוחות.
אחוזי ההצלחה עמדו בין 25 לבין 83 אחוזי הצלחה, אך המדענים אומרים שהנתון הנמוך הוא אצל אנשים שלא ידעו כיצד לפענח את המידע ו”לתרגם” אותו לפקודת היריה במשחק. לדברי החוקרים, גם במקרים של כשל הם הצליחו לזהות בדיוק מתי התקבל המידע במוח של המקבל.
זו לא הפעם הראשונה בה ניסוי כזה מצליח – אך זו הפעם הראשונה בה הוא מתבצע על מספר רב של נסיינים בו זמנית.
החוקרים מקווים שהמסקנות יאפשרו להם לפתח את הטכנולוגיה כך שיהיה ניתן להשתמש בה ביישומים יומיומיים. אחת הדוגמאות שהם סיפקו היא אפשרות בה פקחי טיסה יוכלו לבדוק מתי טייסים מתחילים להיות עייפים, ולהעיר אותם באמצעות הקשר המוחי.
בשלב זה, הטכנולוגיה הזו עובדת בצורה בסיסית מאוד ונשמעת הרבה יותר כמו משהו שלקוח מסרט מדע בדיוני מאשר מטכנולוגיה ישימה. עם זאת, ההצלחה של הניסוי יכולה להפוך את זה לחלק מהחיים שלנו בעתיד הלא רחוק (ממש כמו ב”נטופיה“!).
דרך Science Alert | תמונה: Shutterstock