מוקדם יותר החודש התייחסנו לחוקר שגילה עכביש בגודל כלבלב קטן: זהו עכביש תראפוזה בלונדי (הידוע גם כגוליית בירדאיטר), תת מין של טרנטולה יבשתית שנחשב לעכביש השני בגודלו בעולם. משקלו יכול להגיע ל-170 גרם, והוא עצום בהשוואה לעכביש טיפוסי שתוכלו למצוא מטייל על הקיר בדירה שלכם.
הביולוג פיוטר נסקרקי מצא עכביש כזה במהלך סיור מקצועי בדרום אמריקה. הוא צילם את היצור הפרוותי ואף פירסם פוסט בעניין בבלוג שלו, שעורר הרבה באזז וגם הוביל לאיומים ברצח. לא פחות.
חורים ברשת מגייס כותבים קהילתיים ואוצרי רשת. לפרטים
הסיבה בגללה רבים כועסים על פיוטר היא עקב כמה דברים שעשה מלבד לצלם את העכביש.
במסגרת המחקר שלו הוא אסף בעלי חיים למחקר ולצילומי קטלוג, ביניהם גם עכביש הגוליית. נסקרקי הרג את העכביש והעביר אותו למרכז הביולוגי בו הוא עובד. רבים רואים בכך רצח – והם מאשימים את פיוטר ב”מעשה טרור ביולוגי”.
פיוטר פירסם פוסט נוסף באתר, בו ניסה להסביר את הצד שלו ולנסות להרגיע את המתלהמים.
“איסוף ושימור של דגימות ויצורים חיים הוא חלק אינטגרלי ממחקר ביולוגי. אין כמעט ענפים בביולוגיה שלא מסתמכים על חקירת איברים של גופים חיים, בין אם למטרת זיהוי, הבנה של מערכות הגוף שלהם או בחינת המהירות בה הם מעבדים אותות עצביים. אוספים במוזיאונים, שמשמרים דגימות של בעלי חיים כדי שמדענים יוכלו להמשיך לבחון אותם גם בעתיד, הם מאוד מאוד חשובים”.
פיוטר הדגיש כי החלק הזה, בו הוא צריך להרוג בעלי חיים כדי לחקור אותם, הוא החלק הכי פחות אהוב עליו בעבודה שלו – אך כי מדובר בחלק מהותי אצל כל ביולוג, שלעיתים קרובות משרת גם את בעלי החיים עצמם. בעזרת מחקר של בעלי החיים ואיזורי המחייה שלהם, המדענים יוכלו לשמר יותר טוב על סביבות מחייה לפרטים אחרים ובכך לשפר את סיכויי ההישרדות של מינים שנמצאים בסיכון.
בנוגע לעכביש הספציפי הזה, פיוטר מדגיש שמדובר במין שלא נמצא בסכנת הכחדה, ושאפשר למצוא “עכבישי מחמד” כאלה בחנויות חיות רבות בארצות הברית. בשאיפה שיגיע לארץ ונוכל לאמץ אחד.
תמונה: Shutterstock
“מאוד קל להתמקד במקרה אחד של הרג מדעי של בעל חיים יחיד. אנחנו עושים את זה כי זה נוח לנו מבחינה רגשית – קל יותר להרגיש עילאיים כשאנחנו יכולים להצביע על אדם שעושה זו בצורה מודעת, אפילו אם זה למטרה טובה ומוצדקת. אנחנו לא נוטים לחשוב על מיליארדי בעלי החיים והחיות שאנחנו הורגים בכל פעם שאנחנו הולכים למכולת”, הוא כתב.
פעילי זכויות בעלי החיים יגידו שהעניין שפיוטר פספס זו בדיוק נקודת המחלוקת ביניהם: פיוטר לוקח כמובן מאליו את זה שלבני אדם יש זכויות יתר המאפשרות להם לבצע בחירות על בעלי חיים. זה טוב ויפה שהוא חושב שלהרוג עכביש בודד זה בסדר גמור בהקשר של התמונה הגדולה – אך מי שם אותו, או את חבריו הביולוגיים, לבצע בחירה כזו מלכתחילה?
זו אמנם גישה שתרגיז לא מעט ביולוגיים, אך עובדה שבעלי חיים הסתדרו זמן רב בלעדינו. הטבעוניים שבין פעילי זכויות החיים ימשיכו לטעון שאורח החיים שלהם נועד לאפשר להם ללכת לסופר במצפון נקי.
תמונה: Shutterstock