בסדרת סרטי “הטיהור”, ארצות הברית מצאה אחלה פתרון לאחוזי הפשיעה העולים: היא הנהיגה לילה אחד בו כל הפשיעה הופכת חוקית, ורשויות החוק יוצאות לחופש.
זה הזמן בו כל הרוצחים, האנסים והשודדים יוצאים מהבתים ועושים מה שעולה על רוחם, מבלי לדאוג לכך שייתפסו. בעולם של הסרט, ליל “הטיהור” הזה מצליח להוציא מהגורמים האלימים את כל האגרסיות ולהוריד בצורה חדה את אחוזי הפשיעה בשאר השנה.
האם “טיהור” כזה הוא פתרון שיעבוד גם בעולם האמיתי שלנו? לא בטוח שאנחנו רוצים לדעת. בכל מקרה, היינו שמחים אם הרשויות שנבחרו כדי לשמור עלינו ישקיעו בדרכים קצת יותר קונבנציונאליות להלחם בפשע. ולכן, אספנו בשבילכם 5 טכנולוגיות עתידניות מבטיחות שיעזרו לשוטרי העתיד (ובחלק מהמקרים – גם שוטרי ההווה) לשמור על הסדר הציבורי בצורה ממש ממש מגניבה.
רוצים לזכות בזוג כרטיסים במתנה לסרט הטיהור 2: לשרוד את הלילה? ספרו לנו בפוסט בפייסבוק איזו אחת מהשיטות הבאות הייתם מאמצים נגד פשע או שיטה אחרת. התשובות הכי יצירתיות שיתקבלו עד יום שישי ה-18.7 ב-12:00 יזכו את העונים בפרס. לתקנון המבצע.
התחרות הסתיימה. הזוכים הם Assaf Megidash, Lital Zommer, Naty Haim, Roni Pozdner, Ester Vaserman, Tom Cohen, Yoni Mizrachi, Ofer Yosi Barzilay Vituly.
1. המחשב שיודע על הפשע לפני שהוא נעשה
רשויות החוק מגיבות לאירועים רק אחרי שהם כבר קרו. עם כל הכבוד לכח ההרתעה שפעולות כאלה יוצרות, לקורבנות של רצח שמבצעיו נתפסו לאחר מעשה זה כבר לא כל כך עוזר. מצד שני, איך אפשר למנוע פשע לפני שהוא בכלל קרה?
לשם כך נעשים בשנים האחרונות ניסויים במערכות ממוחשבות מתוחכמות, שבעזרת נתונים סטטיסטיים מתריאות על פשעים או על סבירות גבוהה לפשעים לפני שאלה מתבצעים. המחשב “מיירט” אדם שלדעתו קרוב לביצוע פשע ושולח אליו את השוטרים לפני מעשה. הקונספט הזה נחקר בסרטים כגון “דו”ח מיוחד”, סדרות טלוויזיה כמו Person of Interest ואפילו משחקי מחשב כמו Watch_Dogs.
במשטרת שיקאגו כבר משתמשים במערכת כזאת כדי לאתר פושעים פוטנציאליים. בשלב זה יש על המערכת ביקורות רבות, לפיה היא “גזענית” ולא אנושית – אבל יש להניח שככל שהאלגוריתמים למצוא דפוסי סטטיסטיקה שמתאימים לפשעים ילכו וישתכללו כך יוכלו להשתמש בטכנולוגיה הזו ביותר ויותר מקומות ומקרים.
2. מי ירה?
תמונה: Shutterstock
זה די מפחיד ללכת ברחוב ולשמוע פתאום יריות. למרבה השמחה זה עדיין לא קורה יותר מדי בארץ, אבל גם כאן מדי פעם אפשר לקרוא על מלחמות כנופיות ומשפחות פשע שמתגלגלות לרחוב ולעיתים פוגעות גם בחפים מפשע. הבעיה הגדולה ביותר שבהעדר עדי ראייה ישרים, לא תמיד קל להבין מאיפה בדיוק מגיעות היריות – ככה שגם אם קוראים למשטרה קשה לדעת לאן בדיוק להכווין אותם.
מערכת ShotSpotter, שכבר פעילה באיזורים מסויימים בארצות הברית, יכולה לאתר בעזרת חיישנים אלקטרוניים שמפוזרים במרחב הציבורי מיקום מדוייק של יריות, ולהזעיק בצורה אוטומטית את ניידות המשטרה למקום ממנו היא בוצעה. אחד מהשוטרים באחד המחוזות בהן הותקנה המערכת אמר שבימים הראשונים לאחר שהותקנה המערכת, הוא לא הצליח להאמין כמה הרבה יריות נורות באיזור שלו, וכמה מעט דיווחים מתקבלים על כך על ידי אזרחים.
הצבת החיישנים ותחזוקתם יקרה למדי – בין 40,000 ל-60,000 דולר למייל מרובע למשך שנה – אך מה זה לעומת תחושת הבטחון של האזרחים?
3. המים החכמים שיסמנו את המוצרים שלכם
תמונה דרך האתר הרשמי
אם אתם גרים בשכונה עם פריצות מרובות, ה”מים החכמים” הם מוצר שיוכל להחזיר לכם רכוש גנוב. החומר הזה, שנמצא כבר בשימוש (בעיקר בבריטניה), הוא חומר כימי ש”מסמן” מוצרים בעזרת תרסיס שלא נראה לעין, אך נחשף בחשיפה לחומר מסויים.
כך יכולה המשטרה להוכיח שרכוש מסויים הוא רכוש גנוב, ואפילו לזהות למי הוא שייך במקור על ידי סוגים ספציפיים של המים החכמים האלה, שמפנים בחזרה לבעלים המקוריים של הרכוש. המוצר משומש גם על ידי אזרחים פרטיים לסימון המוצרים שלהם, אך גם על ידי המשטרה, שמשתמשת בו לצרכי התרעה.
4. מסוקים זעירים בשירות החוק
תמונה: Shutterstock
ה-Drones, אותם מסוקים זעירים הנשלטים בשלט רחוק, הפכו לאחת הטכנולוגיות בפופולריות ביותר בשנים האחרונות, ומשומשים בדרך כלל לצרכי צילום בזוויות לא שגרתיות. אל המסוקים האלה יכולים להיות מצויינים גם ללחימה בפשיעה, כפי שכבר מוכיחות מחלקות משטרה רבות שמשתמשים בהם.
אתם וודאי מכירים את הצפלינים שמעלה המשטרה באירועים המוניים, כדי לפקח על האיזור מהאוויר. מסוק זעיר יכול לעלות לגבהים דומים אך הרבה יותר קומפקטי וגם נייד: אפשר להזיז אותו כדי לעקוב אחרי פושעים בתנועה. אם מציידים אותו גם במצלמה תרמית ניתן לזהות גם פושעים שמנסים להתחבא.
הטכנולוגיה הזו כבר הוכיחה עצמה בעצירת גנבי מכוניות, ויש לנו הרגשה שהיא תמשיך להיות בשימוש גם בעתיד.
5. המאגר הביומטרי
תמונה: Shutterstock
אנחנו רגילים לשמוע על המאגר הביומטרי בהקשרים שליליים, אבל חשוב לזכור את המטרה המקורית לשמה הוא נוצר: למנוע זיופים קלים של תעודות ולעזור בלחימה בפשע. כשלרשויות החוק יש מאגר עצום של כל הנתונים הביומטריים של האזרחים, יהיה להן הרבה יותר קל לזהות ולהגיע אל חשודים אפשריים.
כמובן שיש למאגר חסרונות רבים. הוא פוגע אנושות בזכות האזרחים לפרטיות ולשמירה על הנתונים הגופניים האישיים שלהם לעצמם. עד כה מתן טביעת אצבע היה משהו שפושעים התבקשו לעשות, אבל ברגע שהמאגר ייצא משלב הפיילוט כל אזרח יצטרך לספק את אמצעי הזיהוי הזה לממשלה.
וזה אולי מייצג משהו שצריך להגיד גם על שאר החידושים שהבאנו כאן: חידושים טכנולוגיים ללחימה לפשע לנצח יבואו על חשבון זכויות מסויימות של אזרחים. הפגיעה הפוטנציאלית בפרטיות היא פועל יוצא של נסיונות לנטר, לאתר ולרדוף אחרי פושעים. החברה תצטרך להחליט האם מה שהיא נאלצת להקריב שווה לה את זה – או שמא עדיף להשאר קצת חשופים אבל הרבה יותר חופשיים.