עושים את הצעדים הראשונים שלכם בעולם הסקי? תהיו מוכנים למעוד, ליפול, להרגיש כל שריר בגוף שלכם, אבל גם ליהנות מכל רגע. סקי הוא ספורט אתגרי ונפילות הן חלק בלתי נפרד ממנו, אבל אם תפנימו את הטיפים הבאים, תוכלו להימנע מלהתרסק על הפנים כמו הגולשים בסרטון הזה.
הנה 11 הטעויות הכי נפוצות שגולשים מתחילים עושים ועצות שיעזרו לכם להימנע מלעשות אותן.
1. נשענים אחורה
הישענות אחורנית היא ככל הנראה הטעות הנפוצה ביותר שגולשים עושים כשהם לומדים לגלוש בפעם הראשונה. הסיבה לכך לרוב היא דיי ברורה: חלקם פוחדים מהמדרון העומד בפניהם, או מהמהירות של הגלישה, ולכן התגובה הטבעית היא להישען אחורה ולנסות למנוע מהגוף לפתח מהירות ולהמשיך לגלוש במורד המדרון. אך להישענות אחורה יש מחיר – כאשר נשענים אחורה על המגלשיים, החלק הקדמי של המגלשיים לא “ידחוף” כלפי מטה לכיוון השלג, ולעיתים אף עלול להתרומם באוויר. משמעות הדבר היא שאין שליטה על הגלישה, ולמעשה האפקטיביות של הגלישה היא רק שליש מהיכולת המקסימלית. הפיתרון היחידי להימנע מכך הוא להפעיל לחץ ומשקל על איזור השוקיים על מנת שילחצו על מגפי הסקי, ולהתרגל לפוזיציה הזו, שכן היא הנכונה ביותר. כמו כן, יש להפעיל את כובד המשקל שלכם לכיוון כפות הרגליים על מנת שהמגלשיים ידחפו אתכם על השלג לכל אורכם, ויספקו לכם שליטה מלאה.
2. לא נשענים מטה מספיק
טעות זו, אשר נגרמת לרוב עקב פחד וחשש, לצורך תמרון מדוייק בין משקל הגוף לבין הפוזיציה המדוייקת. אם משקל הגוף לא מוטה קדימה מידי, אז הפעולה המצריכה את התמרון של הגוף לא תוכל להיות מספיק חזקה. אם מעוניינים בפעולה מהירה ומובהקת מהמגלשיים- יש להטות את הגוף קדימה ולהפעיל את כובד המשקל כלפי החלק הקידמי של הגוף. לא לחשוש ולא להתבייש.
3. מזיזים את המותניים
הזזת המותניים היא לרוב פעולה תת הכרתית ורוב האנשים כלל לא מודעים לכך שהם עושים זאת. ניתן להכניס את הטעות הזו גם כן לאותה קטגוריה של גולשים שלא נשענים רחוק מספיק, אלא שבמקרה זה, הגולש אמנם נשען רחוק מספיק, אך מפחד לשים את כמות המשקל הנכונה על המגלשיים, כך שלמרות שהחלק העליון של הגוף מוטה קדימה בצורה ובזווית הנכונה, המותניים זזות הצידה, ומרכז הכבידה לא ממש השתנה. המותניים חייבות להיות חלק אינטגרלי מההישענות קדימה.
4. מסתכלים על החלק הקדמי של המגלשיים
טעות זו נובעת גם היא לרוב מפחד של גולשים, וגורמת לגולשים רבים לא לשים לב לאן הם גולשים, ולהתרכז בדברים פחות חשובים. תשומת הלב חייבת להיות תמיד לאן גולשים, ולכן הראש תמיד צריך להיום מורם והעיניים מסתכלות קדימה. והמגלשיים? עם הזמן מתרגלים להרגיש איפה הם מבלי לבדוק.
5. מפרידים את מגלשי הסקי לצדדים
מגלשי הסקי אמורים להיות ברוחב הירך כאשר הם מקבילים. בצורה זו, ניתן להבטיח כי שניהם נמצאים באותה הזווית לשלג, ובנוסף, השינויים במשקל הדרושים לבצע סיבובים לא יהיו גדולים מידי. אם מגלשי הסקי לא יהיו ברוחב הירכיים, ויתרחקו הצידה מידי, קצה המגלשיים עלול להיתקע בשלג, ולהוציא את הגולש מאיזון. בנוסף הקפדה על רוחב המגלשיים לפי הירכיים משאירה מספיק מקום להזזת הברכיים כך שהמגלשיים יהיו על הקצוות שלהן, דבר החשוב מאד כאשר רוצים להאט.
6. גולשים במהירות לא מספיקה
על מנת להיות מסוגלים להרגיש את הכוחות והתגובות במהלך הגלישה, יש להקפיד על גלישה במהירות הנכונה. כאשר גולשים במהירות איטית מידי, ייקח הרבה יורת זמן לדברים לקרות, ולעיתים לא ניתן יהיה להבחין בהם כלל, וכך יהיה קשה יותר להבין איפה ובמה טועים. כאשר גולשים במהירות הנכונה יש את האפשרות לזרוק את המשקל קצת קדימה, ובכך לחוש בכל תנועה בדיוק מה קורה ולהבין מה נכון ולא נכון. כך ניתן גם לבחון את התגובות של מגלשי הסקי שלכם בצורה האופטימלית ביותר.
7. מקבלים “רגליים קרות”
סקי הוא ספורט ש”ללכת על זה” הוא חלק חשוב מאד בו. אם מעוניינים ללמוד ולהתנסות בסקי, חשוב מאד “לקפוץ למים” ולהתנסות! כמובן שאין צורך להתנסות מלכתחילה בדברים שאינם תואמים את היכולות הפיזיות שלכם ו/או את הניסיון שלכם, אך בכל הנוגע לסקי, ככל שתקחו שיעורי סקי ותתאמנו, לא תהיה לכם שום בעיה להתמודד עם דברים שהמדריך יאפשר לכם, כל עוד לא תפחדו.
8. מחזיקים את מוטות הסקי בצורה לא נכונה
רבים מהאנשים אשר לומדים לגלוש בפעם הראשונה, מחזיקים את מוטות הסקי בצורות שונות ומשונות- ורק לא כפי שהם אמורים להחזיק אותם. הטעיות הנפוצות ביותר הן החזקת המוטות בצורה כזו שהמוטות מונפות קדימה כמו חצים, כשהידיים צמודות למותניים, או גרוע יותר- כשהידיים לא צמודות לגוף ובכך המוטות מונפות לכל עבר ועלולות לפצוע גולשים אחרים. הידיים המחזיקות את המוטות צריכות להיות מלפנים, צמודות לגוף, עם כיפוף קל במרפקים כאשר המוטות מופנים אחורנית וכלפי מטה. קצה המוטות אמור להיות רחוק מספיק מהשלג על מנת שלא ייתפסו בשום דבר במהלך הגלישה.
9. לא מתלבשים בהתאם
תנאי השטח ומזג האוויר באתרי סקי שונים מאוד ממה שאנחנו רגילים לו כאן בישראל. הטמפרטורות בפסגות ההרים עשויות להיות הרבה מתחת לאפס, ורוחות וסופות שלגים הם דבר שבשגרה. חשוב ללבוש ביגוד מיוחד לסקי, המונע ממים לחדור (אחרי הכל, אתם לא רוצים להסתובב עם ישבן רטוב אחרי שתיפלו עליו), ורצוי מאוד להשיג או להשכיר ציוד בטיחות כמו כפפות, גוגלס, והכי חשוב – קסדה. עוד דבר שהרבה גולשים חדשים לא יודעים הוא שרמת קרינת השמש בפסגות גבוהה מאוד, ולכן חשוב להצטייד בקרם הגנה.
10. חשים ביטחון עצמי מופרז
ההיפך מתסמין “הרגליים הקרות” – הרבה גולשים מתחילים סובלים מאופטימיות יתר ותחושה ש”שום דבר לא יכול לקרות לי”, שעלולה לגרום להם לקחת סיכונים מיותרים. עשו לעצמכם טובה ותוותרו על קפיצות או תרגילים שאתם לא יודעים לבצע והימנעו מלצאת מחוץ למסלולים המסודרים. רוב תאונות הסקי קורות באוף פיסט, שם אתם עלולים להיתקל בסלע או עץ שהחליט לעמוד בדרככם.
עוד דבר שלא כדאי להקל בו ראש הוא נושא הביטוח. רוב חברות הביטוח מציעות ביטוח נסיעות מורחב שמיועד במיוחד לסקי וספורט אקסטרים. ביטוח כזה עולה מעט יותר מביטוח נסיעות רגיל, אבל הוא מבטח גם פגיעות שעלולות להיגרם כתוצאה מפעילות לא שגרתית בשלג וגם פינוי במקרה הצורך.
11. לוקחים את עצמם אל הקצה
חופשת הסקי היא בדרך כלל מאוד קצרה ואינטנסיבית, במיוחד לגולשים מתחילים. הרצון להספיק ולהתנסות כמה שיותר, יכול לגרום לגולשים לא מנוסים לאבד את תחושת המגבלות של הגוף שלהם ולגרום לעצמם לפציעות. כמו בכל ספורט אתגרי – חשוב שתהיו מודעים לעצמכם וליכולות שלכם, ולא תקחו את עצמכם לקצה גבול היכולת. רוב הפציעות והפגיעות קורות ביום האחרון של החופשה, עקב עייפות ותשישות הגוף, לכן יש להיות קשובים לעצמכם, לנוח וליהנות מהחוויה המדהימה הזאת.