מתברר כי למין ומגדר יש תפקיד חשוב גם כשמדובר בסופות הוריקן – או כך לפחות קובע מחקר חדש שפורסם בכתב בעת המדעי Proceedings of the National Academy of Sciences.
במהלך המחקר בדקו החוקרים את נתוני התמותה של סופות הוריקן החל מ-1950 ועד ימינו, והגיעו לממצא מעניין: סופות שזכו לשמות נשיים גרמו להרוגים רבים יותר מסופות בעוצמה זהה אך עם שמות גבריים.
ראו גם: השושן האדום של שבתאי-הוריקן שגודלו כפול מכדור הארץ
שמות הסופות נבחרים לפי סדר אלפבתי, ומיועדים כדי להפוך את הסופות למוחשיות יותר בעיני הציבור, במטרה שאלה יתכוננו אליהן בצורה טובה יותר. אך על פי תוצאות המחקר – לשיטת השמות האלה יש תופעות לוואי ממש לא צפויות.
החוקרים לא טוענים שסופות ההוריקן מגלות איזה שם העניקו להן ולפיכך מחליטות כמה אנשים להרוג – אך כן טוענים שקיים קשר בין השמות לבין הדרך בה אנשים מתייחסים לסופה, וכי סטריאוטיפיים מיגדריים שמוטמעים עמוק גורמים להוריקנים הנשיים להיות קטלניים יותר. על פי החוקרים, אנשים נוטים להתייחס בפחות רצינות לסופות עם השמות הנשיים, כי נשים נתפסות באופן כללי כפחות אלימות ומסוכנות מגברים. על פי כן, כשאנשים שומעים על סופה עם שם נשי מתקרבת לאיזורם – הם כנראה יתכוננו אליה פחות טוב, ויהיו חשופים יותר לפגיעות קטלניות.
הטיעונים האלה מעניינים, אך האם הם באמת משפיעים על המציאות? חוקרים אחרים, שלא היו קשורים למחקר עצמו, טוענים שהראיות עליהן התבסס המשחק הן מקריות בלבד, ולאו דווקא מצביעות על המסקנה הזו.
“אני חושב שהמחקר הזה מאוד מקורי ומלא בדמיון, ויש לו תוצאות מעניינות”, אמר בנימין ארלאב מאוניברסיטת קולומביה: “חלק מהתוצאות הן משמעותיות, למרות שאחרות מאוד זניחות – זה אומר שאנשים באמת מאמינים שהוריקנים עם שמות נשיים שונים מהוריקנים עם שמות גבריים – אבל לא באופן מהותי”. לדברי ארלאב, אנשים לא באמת מתכוננים אחרת להוריקנים בהסתמך על השם שלהם – וכי לממצאים לפיהם ההוריקנים הנשיים היו קטלניים יותר מהגבריים יש הרבה מאוד סיבות אחרות.
“לייחס את היקף ההרס לשם נשי של הסופה על בסיס מדגם קטן מאוד של אירועים אמיתיים… זה פשוט מופרך”, אמר ג’ף לזו, כלכלן במרכז לחקר האטמוספירה.
בקיצור – למרות שלא ברור שתוצאות המחקר הזה נכונות, הוא עדיין מעניין מאוד, וגורם לחשוב על הדרך בה אנחנו מתייחסים לאירועים לפי השמות שלהם. מזל שהוריקנים אינם בעיה חמורה כאן בישראל, ככה שהדילמה אם לקרוא לסופה בשם גברי או שם נשי בכלל לא נוגעת לנו.
דרך Mashable | תמונה: Shutterstock