ביום שלישי אישרה השופטת תמר בזק רפפורט להכיר בתביעה ייצוגית נגד רכבת ישראל, על כך שהיא אינה עושה מספיק כדי למנוע עישון בתחנות הרכבת. אם תוצאת התביעה תהיה לרעת הרכבת, יכול להיות שהיא תידרש לשלם פיצויים כספיים לכל לקוחותיה שסבלו מתופעת העישון ברציפי התחנות.
על פי החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, חל איסור מוחלט לעשן בתחנות רכבת שלא באיזורי עישון סגורים ותחומים. למרות זאת, בדיקות גילו שברוב התחנות לא נעשות פעולות אקטיביות מצד עובדי, מאבטחי ומנהלי הרכבת כדי למנוע עישון, ולפיכך אנשים רבים מעשנים בלא מפריע בכל שטח התחנה.
לשם הבדיקה, נשלחו חוקרים פרטיים ל-53 תחנות שונות בארץ. ברוב התחנות החוקרים תיעדו אנשים מעשנים. בתחנות שלא נמצאו מעשנים, הדליקו החוקרים עצמם סיגריות ובאף אחד מהמקרים לא פנה אליהם עובד של הרכבת בדרישה לכבות את הסיגריה או לעבור לאיזור העישון. לפיכך, טוענים התובעים, רכבת ישראל לא באמת נוקטת בכל האמצעים הסבירים העומדים לרשותה תחת החוק, ולכן היא צריכה לפצות את העותרים בהתאם.
הנהלת הרכבת הגיבה על הטענות, וטענה שבכל התחנות ננקטים אמצעים רבים למנוע עישון, כולל הצבת שלטים, הסרת מאפרות והקמת מתחמי עישון. ברכבת גם אומרים שהם מנחים את מנהלי התחנות לפנות למעשנים, ובמידת הצורך גם להזמין לתחנות מפקחים שיקנסו את המעשנים שמסרבים לכבות את הסיגריה. למרות טענות אלה, הרכבת לא הצליחה להציג תיעוד לכך שהעובדים אכן פועלים במסגרת ההנחיות האלה, והשופטת קבעה שלפיכך יש לאשר את ההכרה בתביעה כייצוגית.
מה התביעה הזאת אומרת בשבילנו? בגדול – אם אתם אינכם מעשנים ונתקלתם בעישון פאסיבי בתחנות רכבת החל מיום 11.7.2012 ועד היום – ייתכן שיפסקו לטובתכם פיצויים של 100 שקלים לכל אירוע כזה. בשביל לקבל את הפיצויים (במידה והתביעה תתקבל), יש לפנות לעורכי הדין שמטפלים בתביעה כדי להכנס לרשימת העותרים.
שימו לב שהכרה בתביעה כייצוגית איננה ערובה לנצחון. ההליך המשפטי עדיין לא הסתיים, והמשפט עצמו עלול להסתיים בקבלת הסברי הרכבת ודחיית התביעה.
תמונה: Shutterstock