כבר שנים רבות שמדענים, חקלאים וביולוגים מזהירים אותנו מהיעלמות של דבורים. בשנים האחרונות, אוכלוסיית הדבורים בעולם מצטמצמת בצורה מהירה יחסית, עניין שמסכן את כל תעשיית החקלאות העולמית ועלול אף לסכן את המין האנושי כולו. לא נעים.
מדענים רבים מנסים לגלות מה גורם ל״הפרעת התמוטטות המושבה״, השם המקצועי שניתן לתופעה. מה שקורה בפועל הוא שדבורים רבות נעלמות באופן פתאומי מהכוורת שלהן, וגורמות להתמוטטותה.
בשנים האחרונות הועלו מספר סברות שניסו להסביר את התופעה, שנעו בין דיבורים על טפילים עמידים שמחסלות את הדבורים, דרך קרינה סלולרית שמשפיעה על חוש הניווט שלהן ועד מזון מהונדס גנטית שפוגע בדבורים.
מחקר עדכני של הביולוג צ׳נשנג לו מהארוורד מציע חיזוק לאחת הסברות, על פיה מה שהורג את הדבורים זה חומר הדברה, או ליתר דיוק חומר הדברה מסויים מאוד בשם אימידאקלופריד.
אימידאקלופריד הוא חומר הדברה נפוץ, והחוקר בדק כיצד הוא משפיע על מושבות של דבורים בניסוי מבוקר. המדען בדק במשך מספר חודשים 18 כוורות שונות, שהופרדו לשלוש קבוצות.
המחקר הראה באופן חד משמעי שהקבוצות שנחשפו לאימידאקלופריד נמצאות בסיכון גבוה יותר להיכחד. 6 מתוך 12 הכוורות שנחשפו לחומר קרסו ואבדו, זאת בעוד 5 מתוך 6 הכוורות שלא נחשפו לחומר הצליחו לשרוד בלי בעיה (הכוורת השישית נכחדה בעקבות חשיפה לנגיף חיצוני).
כמובן שהממצא הזה דורש עוד מחקר, ויכול מאוד להיות שיתברר בסופו של דבר שהאימידאקלופריד הוא כלל אינו הסיבה (או לכל הפחות אינה הסיבה היחידית) להעלמות הדבורים -אך כרגע מדובר בנתונים די חד משמעותיים, שיכולים להיות אבן דרך בהצלחת הדבורים. לא יהיה מפתיע לראות את האימידאקלופריד יוצא משימוש בשנים הקרובות, מה שאולי יתן לדבורים הזדמנות לחזור לגדולתן.
דרך io9 | תמונה: Shutterstock