מאת: נטלי ריער
כיום, כשאנחנו רגילים להפעיל כל דבר בשניות ספורות ולהספיק לכתוב על זה גם סטטוס בפייסבוק, קשה לתפוס שלא תמיד דברים פעלו בכזו פשטות. זה נכון שלאנשים תמיד יהיה על מה לקטר, אבל ההתקדמות הטכנולוגית שאנו נהנים ממנה, הוציאה (לפחות מהעולם המערבי) עבודות די מבאסות שבעבר היו חיוניות ואפילו חדשניות.
בפעם הבאה שתתלוננו על המזגן או על הרעש שיש לכם באופן ספייס, מספיק שתיזכרו במשרות הבאות שהתקיימו אי שם, בתקופה שבה היצע המשרות לא היה כל כך אטרקטיבי ולעתים אפילו מסוכן, מטונף או פשוט מייאש.
1. כובען
הרבה לפני שהכל יוצר בסין, היו אנשי מקצוע שייצרו בשיטות ישנות את כל פרטי הלבוש, מגרב ועד כובע. כנראה, שהאומללים מביניהם היו יצרני הכובעים שלקו לעתים במחלת נפש שנגרמה מהרעלת כספית – חומר אליו נחשפו בתהליך הייצור. “משוגע כמו כובען” (Mad as a Hatter), הוא בעצם ביטוי שהמקור שלו הוא אותו שיגעון שתקף כובענים בתקופה הויקטוריאנית, וכנראה גם מקור ההשראה לדמותו של “הכובען המטורף” מאליס בארץ הפלאות.
תמונה: שחקן מחופש לכובען המטורף, המאה ה-19
2. שעון מעורר אנושי
אם אתם לא ממש ציפורי בוקר, התפקיד הבא יעשה לכם חשק לחזור לישון. רמז: הוא לא מגיע עם אפשרות סנוז כי מי שעסק בו היה צריך לקום מוקדם יותר מכולם. בתחילת המהפכה התעשייתית, עם הצורך בשעת השכמה מדויקת, באנגליה ובאירלנד רווח תפקיד מאוד משונה – אנשים שעבודתם היתה להעיר את עובדי המפעלים בבוקר, כדי שאלו יצאו לעבודה בזמן. ואני שואלת – מי מעיר את כל המעירים, מי?
תמונה: מעיר באמצעות נקישה על החלון
תמונה: מעירה באמצעות “יריית” אפונים יבשים, לונדון
3. מסדרי פינים (של באולינג)
להרים פינים של באולינג אחרי שהם נופלים זה סיזיפי, זה משעמם, וזה מקצוע שבימינו בוודאי היה לא חוקי בעליל, כי את המשרה הזו איישו ילדים קטנים.
תמונה: ילדים עובדים באולם כדורת
4. מדליק פנסי רחוב
לפני עידן הנורות החשמליות, הוארו רחובות הערים המודרניות ברחבי העולם באמצעות פנסי גז והפעלת הפנסים האלו, הצריכה מישהו שידליק אותם באופן קבוע. זה נכון שהתפקיד עצמו לא נשמע יותר מדי מבאס, אבל זה פשוט מרגיש מיותר.
תמונה: מדליק פנס רחוב
5.סְדָר
לפני המהפכה הדיגיטלית וכניסת המחשבים לזירת העיתונות המודפסת, כל מילה שהודפסה, היתה צריכה קודם כל להיות מסודרת על לוח עץ ששימש כחותמת לעמוד. אז מלבד הייאוש הברור, איך אפשר לתקן טעויות בלי Ctrl-F ובלי Ctrl-z?
תמונה: איך אפשר לערוך את זה?
6. מנקה ארובות
כשמדברים על “ללכלך קצת את הידיים” כנראה שמתכוונים לעבודות מהסוג הזה. גם כיום יש מנקי ארובות, אך הביצוע בטיחותי ונקי יותר. בעבר, ניקוי ארובות היה כרוך בזחילה במעלה ארובה מטונפת ופתיחת סתימות פיח באמצעות מברשת ידנית. מלבד חשיפה לחומרים מסוכנים, העסקת ילדים קטנים ונערים צעירים היתה פופולארית בתחום, בגלל הקלות שבה הם יכלו להיכנס לארובה.
מימין: מנקה ארובות ושולייתו באיטליה, המאה ה-19 משמאל: נערי ניקוי ארובות בניו יורק, המאה ה-19
7. מחלק קרח
לפני שהיו מקררים שפועלים על חשמל, אנשים שידם היתה משגת היו מחזיקים “שידת קרח” ובה מאחסנים את המזון שלהם יחד עם גוש קרח ענק. בהיעדר מזגנים, איש הקרח היה אולי היחיד שיכל לצנן את עצמו בימי הקיץ הלוהטים, אבל סחיבת גוש קרח ענק וחלקלק היא לא משהו שעושה חשק.
תמונה: מחלק קרח, 1936
8. לקטור במפעל
מה יותר רוטיני ומשעמם מלגלגל סיגרים במפעל? סיגר, ועוד סיגר, במשך שעות ארוכות ואי אפשר להדליק רדיו כי… עוד לא המציאו אותו. בדיוק למטרה זו, המפעל או איגוד העובדים היה דואג לשכור את שירותיו של הלקטור, שיקריא טקסטים כדי לבדר את עובדי המפעל.
תמונה: לקטור מקריא באוזני פועלים במפעל לייצור סיגרים
9. פול קלדניות
secretarial pool או typing pool, הוא מונח שהתייחס לצי מזכירות שעמדו לרשותם של כל מנהל בחברה, או עבור מנהלים שלהם אין מזכירה. התפקיד צומצם בהדרגה עד כניסת המחשבים האישיים לעולם העבודה, ונחשב לעיסוק נשי מובהק.
תמונה: פול קלדניות, 1956
10. נער/ת מעלית
כיום נער מעלית הוא תפקיד ששמור למלונות יוקרה, אבל עד סוף שנות החמישים, המעליות היו ידניות ולא כל מי שרצה לעלות בהן יכל להפעיל אותן. לשם כך נדרשה מיומנות וחוש תזמון כדי לשלוט במהירות הנסיעה ואפילו כדי לגרום לה לעצור בדיוק בפתח הקומה המבוקשת.
תמונה: נער מעלית, 1958
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך: