10 דברים שחייבים לדעת ולעשות עם קבלת מכתב איום מעורך דין

בחודשים האחרונים עשרות אלפי אנשים במדינת ישראל קיבלו מכתבי תשלום מחברת איקיוטק, לרובם כלל לא הייתה התקשרות עם החברה. פרשת איקיוטק עלתה לאחרונה לכותרות בעקבות קמפיין של התכנית ‘צינור לילה’ ושל עמוד הפייסבוק ‘סטטוסים מצייצים’.

בשורות הבאות נביא עשרה טיפים כיצד להתמודד עם מכתב דרישת תשלום שהתקבל ממשרד עורכי דין תוך איום ולא עלינו איך מתמודדים עם הליך הוצאה לפועל. הדבר נכון בפרשה הספציפית הזו ובכל מכתב דומה גם בנושאים אחרים.

המידע מוגש על ידי קבוצת ‘גמבה’ היוצרת והבעלים של אפליקציית lawya אפליקציית ייעוץ משפטי ראשוני בחינם. להורדה כנסו לכאן.

1. קראו בעיון את המסמך שנשלח אליכם

ייתכן ואחד מן הפרטים במסמך אינו נכון לגביכם ולכן המסמך כלל אינו תקף. לדוגמא בפרשת איקיוטק נכתב לחייבים כי ההרשמה שלהם לאתר גובתה באישור דרך מכשיר הטלפון שברשותם. במרבית המקרים מספר הטלפון שהופיע במכתב מעולם לא היה בבעלות או אפילו שימוש של החייב. חייבים הם כל האזרחים שקיבלו את המכתב ונדרשים בתשלום עד שהוכח אחרת. טעות בפרטים שהופיעו במסמך יכולים להפוך אותו ללא רלוונטי ואת הטיפול בו לפשוט מאוד.

2. צרו קשר עם משרד עורכי הדין ששלח את המסמך

במידה ואחד או יותר מהנתונים במסמך אינם נכונים או מדויקים צרו קשר עם משרד עורכי הדין וספרו להם על כך. המשרד ישלח אליכם מסמך נוסף לעימות פרטים אותו תחזירו אליהם ובכך יסתיים התהליך. צרו קשר עם משרד עורכי הדין גם עם הפרטים נכונים על מנת לברר במה מדובר ומה השלבים הבאים בתהליך.

3. סמנו את המסמכים

מיד עם קבלת המכתב ועיון בו יש לכתוב את התאריך והשעה המדויקת בהם קיבלתם את המסמך. את הרישום יש לבצע בגב המסמך. הנתונים יוכלו לשמש אתכם בעתיד במידה ואכן תדרשו לעמוד בפני בית המשפט או בפני פקידי ההוצאה לפועל.

4. מהו הליך ההוצאה לפועל?

הוצאה לפועל הוא הליך המשמש אדם או את רשויות המדינה לשם מימוש פסק דין שניתן לטובתם על ידי בית משפט או בית דין המוסמך לכך. הוצאה לפועל יכולה להביא גם למימוש מסמכים המקנים זכויות כספיות שתוקפן דומה לתוקפו של פסק דין, כגון שטר משכנתא, שטר חוב או המחאה. כלומר, אדם שיש בידו הוכחה (פסק דין או מסמך מקנה-זכויות) יכול לדרוש מלשכת ההוצאה לפועל לחייב את השני לשלם את חובו בדרכים העומדות לרשות ההוצאה לפועל.

נרגעתם? הליך הוצאה לפועל מתאפשר רק עם הדורש בתשלום הוכיח בעצמו שאתם אכן חייבים לו כסף. חובת ההוכחה היא עליו.

5. מה במעטפה?

עם פתיחת תיק בהוצאה לפועל, מקבל החייב “אזהרה” עם פירוט שמו ושם הזוכה (למי ישולם החוב), פרטי החוב ושובר לתשלומו. בדקו כל התאריכים והמועדים המופיעים במכתב. בצד האחורי של המכתב כתבו תאריך קבלתו, כולל שעה המדויקת . שימו לב: עומדים לרשותכם 20 יום בלבד! לפרטים, צרו קשר עם מרכז המידע של לשכת ההוצאה לפועל בטלפון 35592*. לעזרה, צרו קשר עם עורך דין. לרוב אין צורך בכך.

6. סמכויות בעלות עוצמה

על מנת לגרום לחייב לשלם את חובו, רשאית לשכת ההוצאה לפועל לעקל חשבונות בנק, משכורת, רכב, תכולת הדירה, את הדירה עצמה, לעכב יציאה מן הארץ ואף להוציא פקודת מאסר. כדי לדעת מול מה אתם מתמודדים עליכם לגשת לארכיון בית המשפט שבו ניתן פסק הדין ולצלם את כל החומר מתיק בית המשפט.

למרות ההליכים המפחידים שתיארנו כאן אסור למשרד עורכי הדין לאיים עליכם ולכתוב אותם במסמך שנשלח אליכם (מעצר, עיקול כו’). אם קיבלתם איום במסמך הראשון שלא רק מסביר כי יפנו להוצאה לפועל אלא מפרט את פעולות ההוצאה לפועל שיחולו עליכם, ניתן להגיש תלונה ללשכת עורכי הדין והם יטפלו במשרד שאיים עליכם.

7. מה קורה אם אין לי אמצעים לשלם את החוב?

חייב שאינו יכול להתמודד כלכלית עם החוב, יכול לבקש חקירת יכולת, במהלכה מתברר מצבו של החייב, חובותיו והכנסותיו, על מנת לבדוק אם הוא יכול לעמוד בתשלום החוב. בדרך כלל, במהלך חקירת היכולת, מעוכבים ההליכים נגד החייב בהוצל”פ, כלומר לא ניתן לאסור אותו או להטיל עיקולים על רכושו. יש לזכור, כי ברוב המקרים, החייב מוכרח (!) להתייצב לחקירת יכולת, על מנת לא להיחשב כמשתמט מתשלום חובו.

8. ואם כבר הסדרתי את החוב?

אם במועד קבלת המכתב כבר פרעתם את החוב או חלקו, עליכם להודיע על כך ללשכת ההוצאה לפועל. זכרו, עליכם להוכיח את אמיתות הטענה באמצעות הצגת מסמכמים בדבר העברת כספים, תדפיסי חשבון בנק וראיות אחרות. זכרו, ‘טענת פרעתי’ שמשוללת כל יסוד עלולה לגרור הוצאות מיוחדות.

9. ואם יש לי הוכחות שהטענות נגדי לא נכונות?

אם לדעתכם אינכם חייבים בתשלום החוב כלל, מסיבה כי החוב פיקטיבי, או כי הזוכה כשל במתן תמורה או מסיבה סבירה אחרת, עליכם לפנות ללשכת ההוצאה לפועל. הפניה תעשה תוך 30 יום תוך הגשת בקשת התנגדות מנומקת, בצירוף ראיות תומכות ותצהיר מאומת על-ידי עורך-דין. בבקשה זו עליכם להסביר מדוע תיק ההוצאה לפועל לא היה צריך להיפתח כלל (להבדיל מטענת פרעתי, שבה טוען החייב כי כבר פרע את חובו). מרגע הגשת ההתנגדות, ההליכים בהוצל”פ מעוכבים והעניין מועבר לבית-משפט לבירור.

10. איך אפשר להקל את רוע הגזרה בדרכים נוספות?

  • בקשה לאיחוד תיקים, אשר יכולה להביא לאיחוד תיקי הוצאה לפועל הפתוחים נגד החייב ובחינת אפשרות לפריסת כלל החובות.
  • בקשה לעיכוב הליכים, אשר מונעת מהזוכה לנקוט בהליכים כגון עיקולים או מאסרים נגד החייב, על מנת לאפשר לחייב לבחון את מצבו ואת אופן התמודדותו עם החוב
  • בקשה לביטול/עיכוב צו עיכוב יציאה מהארץ
  • בקשה למכירת נכס באופן עצמאי (ולא על דרך כינוס נכסים או מימוש משכנתא) ועוד.

זכרו! העובדה שקיבלתם מכתב מעוצב ומנוסח היטב לא מבטיח כי אתם באמת חייבים משהו למישהו. זכרו את זכויותיכם והילחמו עליהם. שהבירוקרטיה לא תשבור אתכם.

המידע מוגש על ידי קבוצת ‘גמבה’ היוצרת והבעלים של אפליקציית lawya אפליקציית ייעוץ משפטי ראשוני בחינם. להורדה כנסו לכאן.

תמונת שער: Shutterstock

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן