המחדל בבית החולים הדסה גדול הרבה יותר מסתם פשיטת רגל של חברה כושלת. הוא גובל במעשים פליליים מהרמות הנבזיות ביותר שמעסיקים יכולים לבצע.
בשנת 2011 עבדה אישתי בחברת הי טק, אחת מבין רבות הקיימות בארץ. במהלך השנה היא יחד עם עובדים נוספים שמו לב שלמרות שמנוכים להם כספים מהמשכורות לטובת קופות הגמל והפנסיה, הכספים משום מה לא הגיעו ליעדם. הקרנות נשארו ריקות. בדיקה אחורה גילתה שלא מדובר בטעות של חודש אחד וגם לא של חודשיים אלא של תקופה ארוכה יותר. מיד החלה התארגנות לא רשמית של העובדים נגד ההנהלה (נדיר ביותר בחברות הי טק) .מכאן הדרך עד להכרזה על פשיטת הרגל של אותה חברה היתה מהירה.
בשבוע שעבר כמעט שלוש שנים אחרי, ביקשה אישתי לבצע תיאום מס עבור אותה שנה (2011). היא היתה אמורה לקבל החזר מס בסכום יפה בעקבות קיזוזים חשבונאיים שנגרמו כתוצאה מפעולות מפרק החברה. אבל פה חיכתה לה הפתעה. במס הכנסה הודיעו לה -“גברת, לא עבדת באותה שנה”. -“יש לכם טעות. זה לא נכון. עבדתי” הגיבה אישתי בפליאה. “יש לי אפילו תלושי משכורת שמוכיחים זאת” התעקשה.
מסתבר שאישתי לא לבד. הצטרפו אליה השבוע עובדי בית חולים הדסה. גם להם הורידה הנהלת בית החולים מס הכנסה מתלוש המשכורת אבל השתמשה בכסף לצרכיה והוצאותיה. סך הכל רימתה הנהלת בית החולים את עובדיה ב102.9 מיליון ש”ח שלא הועברו למס הכנסה למרות שנוכו לעובדים מהנטו. בנוסף ההנהלה השתמשה ב80 מיליון שקל שהיו אמורים להגיע לקרנות הפנסיה של העובדים ולא הגיעו. וזאת רק ההתחלה כפי שמתאר העיתונאי שאול אמסטרמדסקי בבלוג שלו.
אז איפה נמצאים היום חלק מאותם האנשים שאחראים למחדל או שהיו אמורים למנוע ולהתריע כנגד הבעיות שהובילו למעשים לכאורה פליליים האלה בבית החולים? מורחקים מכל תפקיד ציבורי? בכלא? בוודאי שלא. תחזיקו חזק:
פרופ’ שלמה מור יוסף -מנכ”ל בית החולים עד 2011. היום נמצא בראש הארגון (ביטוח לאומי) שיצטרך לדאוג לעובדים שיפוטרו מבית החולים בגלל מחדליו.
אורי גלילי – יו”ר ועדת הכספים והתקציב של הדירקטוריון בהדסה בשנים 2010–2012. כיום משמש כיו”ר ועדת הביקורת של המועצה המינהלית של בנק ישראל. אותו גוף שאמור לפקח ולדאוג ליציבות המערכת הבנקאית שלנו. אולי במחשבה שניה בכל זאת שווה לשקול להוציא את הכסף מהבנקים ולעבור לביטקוין או הזהב?
דוד ברודט – יו”ר הדריקטוריון בהדסה עד 2008 .כיום שומר לנו על הפקדונות שלנו כיו”ר דירקטוריון בנק לאומי.
יוסי רוזן – יו”ר הדריקטוריון עד 2012 . היום אמור להגן לנו על הסביבה בתור יו”ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה.
אסתר דומיניסיני -יו”ר הדריקטוריון עד 2013. היום חברת הוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה. ועדה שמיעצת לראש הממשלה בנושאי כלכלה ומסייעת בגיבוש המדיניות הכלכלית-חברתית.
ויקטור מדינה -דירקטור מן המניין בבית חולים הדסה .היה מועמד רציני מאד להפוך להיות לרגולטור הכי גדול במדינה ב-2013 כנגיד הבנק המרכזי.