8 זכויות עובדים מפתיעות שאתם לא בטוח מכירים

מוגש באמצעות עו”ד אריק שלו – עו”ד בתחום דיני עבודה, זכויות עובדים ופיצויי פיטורין.

בזמן העבודה, קל לפעמים לשכוח שיש לא מעט זכויות שנמצאות בידיים שלכם. כשהבוס דורש שעות נוספות וחייבים להספיק לסיים את הפרוייקט בזמן לא נהוג להיעצר ולחשוב אם הדרישות האלה בכלל הגיוניות – וחבל.

הנה 8 עובדות קטנות ומועילות על הזכויות שלכם שלא בטוח שידעתם. כמובן שהן לא מגיעות במקום ייעוץ משפטי – אבל מדובר בדברים שכדאי לדעת אם אתם פתאום חושבים שאתם מגיעים משהו שלא מגיע לכם.

1. להגיש תביעה בבית הדין לעבודה זה ממש ממש פשוט

המחשבה על תביעה משפטית די מפחידה, אבל בית הדין לעבודה מיועד לעזור לעובדים, כך שתהליך הגשת התביעה בו הוא יחסית פשוט. לא חייבים עורך דין, אפשר להגיש את התביעה בטופס שאפשר למלא די בקלות גם בלי תואר במשפטים והאגרה היא מזערית ולעיתים אף אפסית.

זה כמובן לא אומר שעל כל פיפס שהבוס עושה צריך לגרור אותו למשפט – אבל זה כן אומר שמדובר בפרוצדורה שלא צריך לפחד ממנה.

2. מה זה בדיוק הרעת תנאים?

מעבירים את המשרד שלכם ללוד? הבוס מתנכל לכם כל הזמן? ביקשו מכם לוותר על ימי חופש? כל אלה יכולות להיות סיבות להתפטר מהעבודה בגון הרעת תנאים – התפטרות שאינה שונה מבחינת חוק מפיטורים (עם כל הפיצויים והזכויות האחרות שמגיעות אחרי פיטורים).

אבל היכן בדיוק עובר הגבול בין סתם קנטרנות להרעת תנאים? מדובר בשאלה משפטית שקשה לענות עליה במדוייק – אך יש לזכור שהכלי הזה של “הרעת תנאים” לא נועד לספק לעובדים דרכים לסחוט כספים מהמעסיקים שלהם ומהמדינה. אם אתם מרגישים שהרעו את התנאים שלכם כדאי שיהיו לכם טיעונים נכונים ומשכנעים שכך זה הדבר לפני שאתם מגישים את מכתב ההתפטרות.

3. גם התפטרות יכולה לזכות בפיצויים

בשנים האחרונות, רוב המעסיקים התחילו להפריש את כספי הפיצויים ביחד עם כספי הפנסיה, מה שאומר שבפועל עובדים רבים מקבלים את הפיצויים שלהם גם אם הם היו אלה שהתפטרו (במקום רק במקרה של פיטורים כמו בעבר).

אם אתם עומדים להתפטר נסו לרחרח בזהירות ולבדוק אם תוכלו לקבל את הפיצויים בכל מקרה. עם זאת – גם אם התשובה לכך חיובית, עדיף לא למשוך את הפיצויים ולהשאיר אותם יחד עם קרן החסכון.

4. עבדתם חצי שנה? מגיעה לכם פנסיה

מספיקה לכם חצי שנה של עבודה כדי להיות זכאים לפנסיה. ברגע שהגעתם למועד זה דרשו להפגש עם יועץ פנסיה ולהתחיל לחסוך.

תמונה: Shutterstock

5. סעיפים דרקוניים בחוזים לא תמיד תקפים

מעסיקים גדולים אוהבים להכניס כל מיני חוזים דרקוניים בחוזי העבודה הסטנדרטיים שלהם. פעמים רבות מדובר בסעיפים לא חוקיים – כמו זה שאוסר עליהם לעבוד ב”מקום עבודה מתחרה” לתקופה מסויימת אחרי שתסיימו את עבודתכם שם.

אם אתם מסתבכים עם סעיף שנראה לכם לא סביר, אל תקבלו אותו כמובן מאליו. התייעצו עם עורך דין – ובמידת הצורך אל תפחדו להלחם על כך בבית המשפט.

6. לבדוק אם חל הסכם קיבוצי

נכנסתם למקום עבודה חדש? יכול להיות שיש לכם זכויות שמעוגנות בהסכם קיבוצי בלי שבכלל ידעתם. זה תלוי בענף בו אתם עובדים, ואם גוף ארגוני לקח על עצמו לסדר הסכם קיבוצי שכזה (בדר”כ ביחד עם ההסתדרות).

שאלו את אגף כח אדם או את חבריכם לעבודה אם ידוע להם דבר כזה. אם כן, אולי מגיעים לכם יותר ימי חופש או ביטוחי מנהליים. אם התשובה חיובית – שימו לב שאתם באמת מקבלים את כל מה שמגיע לכם.

7. מועסקים בחוזה עם קנס על התפטרות? כנראה שתוכלו להתנער ממנו

אחד הסעיפים היותר מעצבנים בחוזי עבודה הם כאלה שדורשים מכם לעבוד תקופת זמן מסויימת, ולא תידרשו לשלם קנס.

מכיוון שאנחנו לא עבדים – ברוב המקרים הסעיף הזה לא חוקי, וניתן בקלות לגרום למעסיק לוותר (בדרך כלל מספיק מכתב אחד מעורך דין). הפעמים בהן הסעיף כן נכון הם כשעברתם הכשרה מקצועית בתשלום בתחילת העבודה שלכם. במקרים כאלה, המעסיק יוכל לדרוש מכם את עלות ההכשרה – אבל גם אז זו צריכה להיות הכשרה אותה תוכלו לנצל גם “בחוץ”, במקומות עבודה אחרים.

תמונה: Shutterstock

8. מעסיקים מנקה? מגיע לו ביטוח לאומי

הטיפ האחרון הוא לא לעובדים, אלא למעסיקים, אבל עדיין יכול להיות רלוונטי להרבה מהקוראים כאן גם אם הם עדיין לא הקימו עסק. אם אתם מעסיקים מישהו אתם צריכים לשלם עליו ביטוח לאומי. גם אם זה רק מנקה. מדובר בנקודה קריטית, וחשוב לשלם בחוק ובזמן כדי לא להסתבך אחר כך.

לסיום – הטיפ הטוב ביותר שקשור לזכויות עובדים הוא לא להגיע למצב בו צריך להתעקש עליהם. אם הצלחתם למצוא עבודה עם מעסיק הגון ואתם מרגישים שאתם מקבלים תמורה מספקת לעבודתכם – הרווחתם את כל הזכויות שבעולם.

תמונת שער: Shutterstock

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן