חמישה הבדלים בין בתי אבות מודרניים לאלה של פעם

מוגש באמצעות גיל פז – רשת בתי אבות פרטיים בשרון, דיור מוגן במחירים שפויים

אחת הסוגיות הרגישות והכואבות ביותר של חיינו חיינו נוגעת בהזדקנותם של הורינו והמעבר שלהם מעצמאות מוחלטת לתלות בזולת. איש לא אוהב לראות את הוריו, אשר גידלו אותו ודאגו לו במשך שנים רבות, הופכים לאנשים חלשים ומותשים פיזית, שאינם יכולים יותר לדאוג לעצמם.

בית אבות

למזלנו הרב, בתי אבות ומוסדות דיון מוגן מציעים בימינו פתרונות נוחים ועדיפים לקשישים, המאפשרים להם לבלות את השנים האחרונות של חייהם בתנאים הטובים ביותר. טיפול רפואי זמין, פעילות חברתית ענפה ואף מתקני ספורט וכושר הם רק חלק מן האפשרויות הרבות שמוסדות מעין אלו מציעים כיום.

אף על פי כן, לא תמיד פני הדברים היו כך. רק במאה ה-19 השכילה החברה המערבית להבין כי הטיפול העדיף ביותר עבור הקשיש הוא לאו דווקא על ידי משפחתו העסוקה ממילא, אלא במוסד מיוחד המיועד לכך. אולם, בתי האבות הראשונים היו לא יותר מבתי מלאכה המוניים עבור הקשישים, אשר חיו בצפיפות גדולה ונאלצו לעסוק בעבודות פיזיות כגון ניתוץ אבנים והמסת עצמות לטובת ייצור דשן. למרות זאת, בבתי מלאכה אלו קיבלו הקשישים טיפול רפואי, מה שלא נתפס כדבר מובן מאליו באותה התקופה.

במאה ה-20 הפכו בהדרגה בתי המלאכה לקשישים לבתי האבות המוכרים יותר כיום ודגש רב ניתן על הטיפול הסיעודי בקשישים, כאשר הצוות המטפל גדל באופן משמעותי ומספר הקשישים בכל בית אבות קטן, על מנת להעניק לכל קשיש את הטיפול הטוב ביותר.

קשישים2

CC BY 2.0 pedrosimoes7

אך רק בשנות ה-80, כאשר בתי אבות רבים עברו תהליך של הפרטה, השתדרג מעמדם ממוסדות אליהם נשלחים קשישים בידי ילדיהם על מנת לא להוות עול עבורם, למקומות אליהם שואפים קשישים רבים להגיע בכדי להנות מגיל הזהב.

להלן חמישה הבדלים משמעותיים בין בתי האבות ומוסדות הדיון המוגן המודרניים לאלו של פעם:

1. סוגים שונים של מוסדות לקשישים

פעם, נהוג היה לאכלס במוסד אחד את כל הקשישים, ללא התייחסות הולמת לבעיות האינדיווידואליות שלהם. כיום, מוסדות גריאטרים מתחלקים לסוגים וקטגוריות שונות ומתאימים עצמם לאוכלוסיית הקשישים בארץ, כאשר כולם מספקים התייחסות ופתרונות למצבו הבריאותי והנפשי של כל אחד ואחד מהם. סוגי המוסדות השונים לקשישים הם:

בית אבות לעצמאיים – מדובר למעשה במוסד לדיור מוגן בו הקשישים אינם זקוקים לטיפול סיעודי צמוד. דיור מוגן מתאים לקשישים עצמאיים, המעוניינים להעתיק את מגוריהם לאזור חדש עם אוכלוסייה בת גילם, על מנת ולהמשיך באורח חיים פעיל. בדיון המוגר אינם הקשישים מנהלים אורח חיים עצמאי שאינו תלוי במוסד בו הם נמצאים.

קשיש1

CC BY-SA 2.0 Borya

בית אבות לתשושים – בתי אבות אלו מיועדים למבוגרים הזקוקים לעזרה קלה- בינונית בתפקוד היומיומי שלהם. עזרה זו מתבטאת ברחצה, הלבשה, בישול וכדומה. במרבית המקרים מדובר על קשישים בעלי מוגבלויות קלות בלבד. כמו כן, בבתי אבות אלו מנהלים הקשישים אורח חיים שמנוהל בחלקו הרב על ידי בית האבות עצמו, עם לוחות זמנים לארוחות, טיפולים רפואיים ומערכת פעילויות שונות.

בית אבות סיעודי ובית אבות סיעודי מורכב – בבתי אבות אלו מחלקה סיעודית והם מיועדים לקשישים המוגדרים כסיעודיים או סיעודיים מורכבים וזקוקים לעזרה רבה ורציפה במשימות היומיומיות.

בית אבות לתשושי נפש – במקרה זה, מדובר בבית אבות המיועד לקשישים הסובלים מדמנציה, אלצהיימר והמוגדרים כתשושי נפש על ידי פסיכולוג גריאטרי.

בית אבות2

בנוסף לכל אלו, ישנם בתי אבות המוגדרים כ-“משולבים” והם מכילים מחלקות שונות לדיירים עצמאים, תשושים, סיעודיים או תשושי נפש באותו המבנה.

 

2. מחירים

בעוד שעד שעד שנות השמונים היו רוב בתי האבות מסובסדים על ידי המדינה בארצות המערביות, עם תהליך הפרטתם של בתי האבות והקמתם של בתי אבות פרטיים נוספים, החלו רבים מהם לגבות תשלומים עבור השירותים אותם הם מספקים. ומכיוון ששירותים אלו הם ברמה גבוהה מאוד, המחיר, לרוב, בהתאם.

קשישים 4

CC BY-SA 2.0 Marcel Oosterwijk

כיום, מחירם של בתי אבות לעצמאיים ותשושים נע בין 5,000 ל-15,000 שקלים תלוי באזור, ברמת השירותים ובתנאי המגורים (דירת חדר, שני חדרים וכו’). מחירו של בית אבות סיעודי נע בין 7,000 ל-15,000 שקלים ומחיר שכירות של יחידות דיור מוגן נעות בין 900 דולרים ועד 2000 דולרים בחודש, תלוי באזור, בתנאים ובגודל הדירות המוצעות.

3. יוקרה

חלק מבתי האבות כיום דומים יותר למלונות יוקרתיים מאשר למוסדות לאוכלוסייה גריאטרית. זהו שינוי קיצוני ביותר ביחס למוסדות לקשישים שהיו קיימים רק לפני כמה עשרות שנים. כיום, בתי אבות מסוגים שונים עשויים להראות כמו בתי מלון ברמה של חמישה כוכבים. אקווריומים ענקיים בלובי, פסנתר, פינות ישיבה, טלוויזיות גדולות, הופעות של אמנים ועוד.

כמו כן, בבתי אבות יוקרתיים ישנן גינות וחצרות, חשופות ומקורות. בגינות אלו ניתן למצוא צמחיה רבה, ריהוט ופיסול גן ואף מזרקות ובריכות. החדרים במוסד עצמו מרווחים וממוזגים ומכילים ריהוט, קוי טלפון ליד כל מיטה וכמובן, לחצן מצוקה ליד המיטות וכמו גם בחדרי השירותים.

בבתי האבות היוקרתיים מגישים חמש ארוחות ביום ואף מנות צמחוניות או נטולות גלוטן. בנוסף, בתי אבות כוללים כיום בית כנסת, מספרה, מועדון גדול ומאוזבר, מכבסה, שירותי ספא מסג’, מניקור ועוד.

4. השירותים שבית אבות מספק

בתי האבות של פעם דאגו רק לצרכים הבסיסיים ביותר של הדיירים, כגון מזון ורפואה דחופה, ופעמים רבות אילצו את הדיירים לנקות אחריהם ואף לעבוד בכדי להרוויח את לחמם. המצב, כמובן, שונה מאוד כיום.

השירותים שמציעים בתי האבות כיום כוללים ארוחות, שירותי ניקיון, שירותי רפואה צמודה מלאים, עזרה סיעודית לפי הצורך, פעילות רווחה, תרבות ופנאי. בנוסף, במקום דיאטנים, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת, רוקחים עובדים סוציאליים, תרפיסטים, ליצנים רפואיים ועוד.

בית אבות1

CC BY 2.0 Wonderlane

5. גישה כלפי בית אבות

פעם – בתי האבות היוו עבור הקשישים מקומות לשהות בהם את השנים האחרונות לפני המוות ובעיקר, לצפות באיטיות ליומם האחרון. מעין מוסדות אליהם זרקו הילדים את הוריהם, בשביל לא לצפות בהם גוססים. כיום, בתי אבות ודיונים מוגנים יכולים להדליק מחדש את הלהבה בחייהם של הקשישים.

קשיש

הקשישים עצמם כבר לא רואים בבית האבות את “התחנה האחרונה” של חייהם אלא להפך, התחלה של פרק חדש ומסעיר בחייהם, בו יזכו לקטוף את פירות עמלם לאורך שנות חייהם ולבלות את ימיהם במנוחה ופעילויות מהנות, הכרות עם קשישים אחרים, מתן עדיפות של זמן לתחביבים חדשים ועוד.

תמונת שער דרך CC BY 2.0 ell brown

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן