בעידן המהיר בו אנחנו חיים, הרעיון של לעצור את העולם, להיכנס למיטה ולשקוע שעה-שעתיים בספר טוב נשמע דמיוני למדי. מה זה, רק מילים על דפים? בלי תמונות? בלי התראות? בלי הודעות טקסט? למי יש זמן לזה?
חדש בחנויות: “נטופיה”, רומן עתידני מאת יסמין לוי וגל מור על רשת חברתית מתקדמת באמצעות מחשבות שנושאת תג מחיר מצמרר. עכשיו במבצע רגע לפני חוק הסופרים (פרסומת)
שלושה סטודנטים ב-MIT הכינו קונספט לסוג חדש של ספר, שאולי יגרום לאלה שוויתרו על חדוות הקריאה לתת לה צ׳אנס נוסף. הספר מגיע עם ווסט לביש, שיכול להעביר לקוראים תחושות פיזיות בהתאם לעמוד אותו הם קוראים. כך למשל, בעמודים מותחים יוכל הספר להגביר לכם את פעימות הלב. אם הגיבור חווה כאב פיזי הווסט יוכל לרטוט בהתאם.
נוסף על תחושות, הספר גם כולל כריכה שכוללת מספר נורות שיכולות להחליף צבעים כדי להתאים לאווירה הרצוייה.
היוצרים קוראים לזה ״ספרות חושית״, וקושרים את הספר שלהם לאופנה של פיתוח מחשבים לבישים. ״ספרות חושית זו דרך חדשה לחוות וליצור סיפורים״, הם מספרי: ״באופן מסורתי, ספרות יוצרת ומעבירה רגשות ואמפתיה דרך מילים ודימויים. על ידי שימוש בחיישנים, הספרות החושית מספקת דרכים חדשות להעביר עלילה, אווירה ורגשות אך עדיין להשאיר מספיק מקום לדמיון של הקוראים״.
כדי להדגים את הטכנולוגיה יצרו הסטודנטים גירסה חושית של הסיפור עם השם הכה הולם, The Girl Who Was Plugged in – או בתרגום לעברית ״הבחורה שהיתה מחוברת״, שמספר על בחורה בעתיד דיסטופי שחווה את כל החיים שלה דרך האוואטר שלה.
אך האם ספרים בכלל צריכים את השדרוג הזה? כלל לא בטוח. אדם רוברטס, סופר מדע בדיוני, כתב שבעוד הקונספט עצמו נשמע לו מגניב, הוא חושש שבסופו של דבר האפקט שיווצר הוא מעין ספר-משחק, בדומה לספרי ילדים שכוללים כל מיני עזרים אורקוליים. ״רגשות שמתחילים בראש ומשם עוברים לגוף הם אפקטיביים הרבה יותר מתחושות מלאכותיים שנוצרו על ידי שימוש באורות מהבהבים וחיישנים״, הוא אמר. בתור חובב ספרים קשה לי שלא להסכים איתו.
דרך Guardian