מוגש באמצעות מוזיקה מזרחית
מרגישים לפעמים קצת כמו עבדים בעבודה שלכם? חבל, כי מעתה תצטרכו לברור מילים. הכנסת אישרה אתמול בקריאה ראשונה את הצעת החוק של חברי הכנסת נחמן שי (העבודה) ורוברט אילטוב (יו״ר סיעת ישראל ביתנו), לפיה יוחלף המונח ״מעביד״ במונח ״מעסיק״.
על פניו, נראה שמדובר בעניין סמנטי. ״מעביד״ זה התרגום הרשמי בישראל ל-Employer, אך לטענת הח״כים מדובר בתרגום בעל קונוטציה שלילית, שמעורר אסוציאציה לעבדות.
״המילה “מעביד” כשלעצמה מכניסה אלמנט של כוחניות למערכת יחסי העבודה שלא לצורך. היא דרה בכפיפה אחת עם שוק עבודה, הנעדר תנאי עבודה מינימליים, בה שולטים השררה, העריצות, העושק, הניצול והקיפוח״, נכתב בהצעת החוק (להורדה).
הצעת החוק טוענת שיחסי העבודה המודרניים כבר מזמן אינם מזכירים עבדות. לטענתם, הממשלה מחוקקת חקיקות רבות לטובת העובדים, שגם יכולים להיעזר בארגונים חברתיים ובבית הדין לעבודה כדי לעמוד על זכויותיהם. ״כאמור, אין מדובר בעניין סמנטי בלבד, אלא בנושא טעון שיש לו השלכות בשיח החברתי והכלכלי וליחסי העבודה במשק. יש לציין, כי בחוקים מסוימים כבר מופיעות המילים מעסיקים ולא מעבידים ובחלק מהחוקים שתי המילים גם יחד״ נכתב בהצעה.
בשום שלב לא מציעים הח״כים המכובדים להחליף גם את תרגום המילה ״עבודה״ ו״עובד״ ב״תעסוקה״ ו״עוסק״.
למילים היה מאז ומתמיד כח פוליטי – וההקשר הדקדוקי בין ״עבודה״ לבין ״עבדות״ בהחלט משרתת מטרה פוליטית מסויימת שאולי כבר לא כל כך אופנתית בעולם בו שולט הקפיטליזם. עם זאת, שינוי מושג משפטי שכזה לא ימנע מעובדים רבים להרגיש מנוצלים, ולמעבידים (סליחה – מעסיקים) רבים להמשיך לנצל את העובדים שלהם עד כמה שניתן על פי חוק ולעיתים גם מעבר לכך. בשוק העבודה נדירים המקרים בהם לעובד יש יותר כח מלמעסיק שלו – שכן הכסף תמיד מגיע מלמעלה.
הצעת החוק הזאת מזכירה לנו קצת את הצעת החוק האוסרת על השימוש במושג ״נאצי״. אמנם, המטרות אינן אותן מטרות וגם המשמעות הפוליטית שונה לחלוטין, אך גם במקרה זה, משתקפת נקודת המבט לפיה שפה מייצרת מציאות וכי הגבלת הביטוי תשנה את המציאות (או לפחות תכבס את השפה).
על פי הצעות החוק האלה, נראה שחלק מהמחוקקים החליטו שהגיע הזמן לפקח קצת יותר מקרוב על השפה הזאת – שחלילה לא נרגיש יותר מדי בנוח עם חופש הביטוי הזה שלנו או משהו. חבל מאוד שחברי הכנסת תופשית את תפקידים כרגולטורים של חופש ביטוי במקום להתמקד בתנאי תעסוקה נאותים על מנת שמעבידים. סליחה, מעסיקים, לא ינצלו את העובדים שלהם.
תמונה: Shutterstock