לא משנה אם אתם אוכלים בשר או לא – 2013 היתה ללא ספק שנת הפריצה של תנועת הטבעונות בישראל. יותר ויותר ישראלים מוציאים מוצרים שמקורם מהחי מהמקררים והתפריטים שלהם, מסעדות רבות מציעות תפריטים מיוחדים לטבעונים, תחקירים בנושא מפורסמים חדשות לבקרים בתקשורת ובאופן כללי נראה שהתופעה הזאת הולכת רק לגדול ולא מתכוונת ללכת לשום מקום.
מצד שני, טבעונים מעולם לא הרגישו יותר מותקפים. קראו להם ״חברי כת״, טענו שהם מתנהגים כמו טרוריסטים ומעודדים אלימות, שבמסווה של אהבת חיות הם מעודדים שנאת אדם ולא רחוק היום בו אנשים יפצעו בגללם. הם יתייחסו לכך כתוקפנות מתגוננת של אוהבי הבשר, שמרגישים יותר מתמיד שתפישת עולמם מתערערת ועליהם להגן עליה בתוקפנות לפני שמישהו יזיז את צלחת הבשר שלהם.
אלה 10 הרגעים הטבעוניים הכי בולטים מהשנה האחרונה. אם עד עכשיו לא הייתם מעורים בתחום – היכונו לערער את כל מה שאתם חושבים על לאכול בעלי חיים. תודה לדף ההרצאה הכי טובה ששמעתי בחיים.
1. תחקיר כלבוטק נגד זוגלובק
זו היתה השנה בה התקשורת החלה לחשוף את התנאים הקשים של בעלי החיים במכלאות ובמשחטות בחברות המזון הגדולות. ב״כלבוטק״ פורסם מוקדם יותר השנה תחקיר שחשף מה קורה מאחורי החומות של ״זוגלובק״ – ויצר רעש רב בכל הארץ.
תמונה מתוך עמוד הפייסבוק של אנונימוס
אך בעוד התחקירים עוברים (מוקדם יותר פורסם תחקיר דומה גם על ״אדום אדום״ של תנובה) השיירה ממשיכה לעבור – והתנאים לא באמת משתנים. כל עוד תעשיית הבשר תמשיך לעבוד כמו תעשייה – היא תמשיך להתייחס לחיות כחומר גלם, ולא כיצור בעל זכויות שצריך לדאוג לרווחתו. זאת ועוד – יהיו מי שיגידו שלדאוג לרווחה של חיות שכל מטרתן להיהרג זה מראש מיותר – ושהפתרון היחיד לבעיה הוא לסגור את המפעלים האלה לאלתר.
כך או כך – אם תראו את התחקיר סביר להניח שלא תסתכלו יותר על שניצל באותה צורה.
2. היית שם אפרוח בבלנדר?
לקראת דיון בכנסת בתקנות לחוק צער בעלי-חיים לקביעת אופן ההשמדה של מיליוני אפרוחים בשנה בתעשיית הביצים והעוף, הפיצה אנונימוס פוסטר של אפרוחים בבלנדר. הפוסטר ממחיש את האבסורד בכך שמעולם לא היינו מעלים בדעתנו לטחון אפרוחים חיים, אך רובנו משתפים עם זה פעולה, לרוב בלא ידיעתנו, כשאנחנו רוכשים ביצים ובשר תרנגולים. דרך אנונימוס
3. גארי יורופסקי מתקיף את אראל סג״ל
גארי יורופסקי, אחד המרצים הכי בולטים לטובת טבעונות ומי שמכונה לעיתים קרובות ״הגורו של הטבעונים״, פגש בתחילת החודש את העיתונאי אראל סג״ל במסגרת עימות טלוויזיוני. סג״ל, שדווקא מעודד צמחונות, הצליח לעצבן את יורופסקי בגלל מעיל העור שלבש – וחטף.
כך סגל תיאר את המפגש:
“הפרצוף של גרי יורופסקי במרחק סנטימטרים משלי. אני יכול לראות את השערות באף שלו. הוא מתגרה בי לתת את המכה הראשונה אחרי שאיחל שיאנסו אותי ואת ילדיי משום שאני לובש מעיל עור. האיש פסיכופת. הוא מחפש דם. אני שוקל מה לעשות. בריחה לא באה בחשבון, אבל אני פאסיבי. מכה ראשונה תהפוך אותי לתוקפן. מה עושים? מתכוננים לנגיחה. להזיז את הראש בזמן. אני מפחד. לפני חודש עברתי ניתוח מורכב בבטן. הדבר האחרון שחסר לי זו קטטה עם מטורף עם דם בעיניים, שהכניסה לבריטניה ולקנדה נאסרה עליו בשל פעילות אלימה.
הצוות סביבי מבוהל. הם חוששים להתקרב. בסוף מישהו ניגש להפריד. יורופסקי קם. בפתאומיות הוא דוחף את הכיסא שלי. אני נופל על הרצפה. אין זמן לשכב. עופר הצלם חוטף אגרוף. אני מתעשת מהר, קם להגן על עצמי. אנשים מקיפים אותי. גם סביבו. הוא מקלל ומנסה להשתחרר. עכשיו אני מוכן. האדרנלין פועם. הצוות מרחיק אותי מהמסעדה”.
4. ראשים של פרות במזרקות
תמונה: Activestills
זו כנראה היתה פעולת המחאה הכי בולטת של השנה – כזו שהציבה את המציאות המדוממת היישר בלב תל-אביב. פעילי זכויות בעלי החיים המכנים את עצמם Free 269 הציבו ראשים כרותים של פרות במזרקות ברחבי העיר והשתמשו בצבע כדי לצבוע את המים באדום.
“קירות בית המטבחיים הפכו שקופים”, נכתב בסמוך למזרקות – אך הציבור לא ממש הזדהה עם המסר, ובעיקר התלונן על חדירת המאבק למרחב הציבורי. עם זאת – קמפיין הראשים הכרותים הביא להרבה מאוד כותרות, הרבה יותר מפעולות מחאה אחרות השנה.
5. מחאת הברווזונים
ברווזוני הגומי הפכו לכוכבי פייסבוק עם השקת קמפיין לתמיכה בהצעת החוק של ח”כ הרב דב ליפמן לאיסור על סחר בכבד שומני של אווזים וברווזים שעברו פיטום בכפייה. מעל 1,000 איש הצטלמו עם ברווזונים צהובים לעצומת תמונות חייכנית. פוסטר ששואל האם הממשלה תתקפל בפני הלוביסטים בעניין הצעת החוק זכה גם כן לשיתופים רבים.
למרבה הצער, כעת כשהחקיקה מעוכבת על-ידי גורמים פוליטיים לאחר שעברה ברוב מוחץ בקריאה טרומית, נראה שהשאלה הזאת רלוונטית מתמיד. לקראת החורף רץ בפייסבוק סרטון שבו מסבירה אלישיה סילברסטון כיצד יצרני הכבד המפוטם מגדילים את רווחיהם על ידי מכירת נוצות לתעשיית הפוך, כשברקע תמונות עוכרות שלווה של תלישת הנוצות מגופם של האווזים והברווזים בעודם בחיים. דרך אנונימוס
6. הילד שלא מבין למה הוא צריך לאכול חיות
לואיז אנטוניו הקטן לא מצליח להבין למה הוא צריך לאכול תמנון – והאמא שלא ממש יודעת מה לענות לו מגיעה לכדי דמעות. הסרטון המרגש הזה עזר לטבעונים להראות שאכילת חיות אינה טבעית או מובנת מאליה, אלא שמדובר בהתנייה תרבותית שניתן לשנות:
לואיז לא היה הילד היחיד שתהה השנה מדוע אוכלים חיות. הנה גם איווי הקטנה שלא מבינה למה אוכלים תרנגולות:
7. אריאנה מלמד מותקפת ולא נשארת חייבת
אריאנה מלמד, עיתונאיםת ב-ynet, פרסמה בערוץ האוכל של האתר כתבה שעסקה בכריך כתף בקר. היא לא ציפתה למתקפת טוקבקים זועמת במיוחד מצד מגיבים טבעוניים, שהשתמשו בלא מעט אלימות מילולית שתקפה את מלמד באופן אישי.
העיתונאית לא נשארה חייבת – ויצאה למאבק וירטואלי בטבעונים בפייסבוק שלה – מאבק שכלל שש מערכות ולא הוציא את אף אחד מהצדדים באור יפה במיוחד.
8. שניצל במספרים
“עוף טוב” החלה לשווק שניצלים בצורת מספרים, ואנונימוס בתגובה טבעונית הולמת פרסמה סדרת פוסטים שחושפת נתונים מספריים על תעשיית בשר העוף, שמענה, הורגת וטוחנת את המספר הגדול ביותר של בעלי החיים:
“עוף טוב זה עוף מת, כפול 200 מיליון בשנה“, “כמה תרנגולים מגיעים למשחטה מתים או פצועים כה קשה שהם נפסלים לשחיטה“, “ישראלי אוכל 2040 תרנגולים בימי חייו“, “העיוות הגנטי של תרנגולים בתעשיית הבשר במספרים״. דרך אנונימוס
9. נתניהו מצטרף ל”יום ללא בשר”
צילום: לע”מ
ראש הממשלה שלנו עדיין לא טבעוני – אבל כן הצטרף ליוזמת “יום שני ללא בשר” של מיקי חיימוביץ’, ואפילו טען שבעקבות קריאת הספר “קיצור תולדות האנושות” הבין שלבעלי החיים יש תודעה “יותר ממה שחשבנו”.
10. תאונת הדרכים של זוגלובק
זוגלובק זוכה לאזכור שני ולא מכובד בסיכום השנה, בעקבות תאונת משאית להובלת עופות שהתרחשה באישון ליל בקריות. פעילי זכויות בעלי חיים הגיעו לזירה כדי לנסות להציל את חייהן של התרנגולות שהתפזרו בכל הכביש – וזכו להתנגדות מצד נהג המשאית, שלא הסכים לאפשר לפעילים לסייע, ולא הסכים לוותר על ה”סחורה” שלו, ששכבה גוססת על הכביש. גם השוטרים שהגיעו למקום לא יכלו לעשות דבר.
הנהלת זוגלובק מיהרה לגנות את המקרה והאשימה את עובדי הקבלן שהיו חלק מהאירוע.
11. פרידום, פרוחי וחברים
תמונה דרך עמוד הפייסבוק של אנונימוס
בעלי-חיים שניצלו ממשקים וזכו לחיים חדשים הפכו אף הם לכוכבי פייסבוק פוטוגניים.
סופיה היא תרנגולת שפעילת אנונימוס, גאיה גולדברג, הצילה מכלוב-סוללה בתעשיית הביצים. פרוחי היא תרנגולת שניצלה מפח האשפה של מדגרה, וזכתה לחיים מאושרים בדירה תל-אביבית ולעדת מעריצים שעוקבת אחר מעלליה בעמוד הפייסבוק שלה. פרידום הוא עגל שעמרי צבי הציל מרפת, וצילי וגלי הן הכבשים שחילצה שי-לי מנזילבסקי.
תמונותיהם מעוררות הרבה תגובות נרגשות ומזכירות לנו שהם זקוקים לחום ואהבה ונהנים מליטופים ומשחקים לא פחות מאשר כלבים וחתולים.
12. המירוץ למיליון בקרב שוורים
העונה האחרונה של “המירוץ למיליון” זכתה לנתוני רייטינג נאים – אך גם הביאה על עצמה כעס רב מצד הטבעונים בעקבות אחת המשימות: כשהגיעו המתמודדים לספרד הם התבקשו להשתתף בקרבות שוורים – פעילות שלא כל כך נעימה לשוורים עצמם.
בהנהלת התוכנית טענו שמדובר במשימה שעושה כבוד ל”ספורט הלאומי של ספרד” – והתעלמו מכך שגם בספרד עצמה מלחמות השוורים מעוררות מחלוקות רבות. גולשים בפייסבוק קראו להחרים את הפרק המדובר – אך עדיין לא הצליחו לפגוע משמעותית ברייטינג, מה שכנראה אומר שגם בעונות הבאות של סדרת הריאליטי נראה משימות שבאות על חשבון בעלי חיים חסרי ישע.
13. כפרה אחרת
מנהג הכפרות ביום כיפור הוא אחד המנהגים הברבריים ביותר בתרבות היהודית – ואין זה פלא שאנשים רבים מנסים לבצע בו התאמות מסויימות שיאפשרו לזכות במחילת האל גם בלי לסובב תרנגולת מעל הראש.
כמו בשנה שעברה, גם ביום כיפור הזה עמוד הפייסבוק “כפרה לחיים ולא למוות” ניסה לשכנע יהודים רבים לתרום ח”י שקלים כדי לבצע פדיון כפרות שיאפשר לפעילים לשחרר תרנגולים לחופשי. המהלך אמנם ספג ביקורת רבה בעיקר מצד גורמים דתיים – אבל כן הזכיר שאפשר לעשות את זה גם אחרת.
14. הטבעונים שמדכאים אותנו
ולסיום לא רגע, אלא עמוד פייסבוק שהפך חביב במיוחד גם על הטבעונים וגם על אוכלי הבשר: “טבעונים שמדכאים אותי” (שהתחיל בכלל בטאמבלר אך היגר בשלב מספיים לפייס) מציג תמונות מאוד לא מעוררות תאבון של מנות טבעוניות ולא פוטוגניות.
יוצר העמוד אמר פעמים רבות שאין לו שום דבר נגד טבעונים או האוכל שלו, והמטרה היא להעצים את הדיסוננס בין התמונות הלא סימפטיות להתלהבות של הטבעונים שהכינו את המנות. הטבעונים עצמם, אגב, הוכיחו במקרה הזה שבהחלט יש להם חוש הומור – והתחילו לשלוח בעצמם תמונות למטרות פרסום בעמוד.
ממש וגר זאב עם כבש – בגירסה הטבעונית.
תמונת שער: Ishai Eliaz, ממים של טבעונים