רובנו רוצים להגדיל הכנסות, להרוויח כמה שיותר כסף ולעשות זאת במינימום זמן. התיאבון הגדול של רבים מאיתנו להגדיל הכנסות ורווחים ולרוץ לספר לחברה “שעשינו מכה” מעביר אותנו לא פעם על דעתנו. אם נשכיל ללמוד משהו מסודות ההצלחה של משקיעים גדולים ומצליחים בוודאות נשפר סיכויי ההצלחה שלנו בהשקעות.
מחקרים רבים בעשורים האחרונים מראים שדפוסי ההתנהגות של משקיעים גדולים ונחשבים בעולם ההשקעות חוזרים על עצמם ואינם קשים במיוחד ליישום. במאמר קצר זה ננסה לגעת בכמה מהם.
1. לא ללכת אחרי העדר
המשקיעים הגדולים לא נסחפים אחרי העדר. התלהבות ההמונים ממניה מסוימת או מסקטור מסוים לנפח את המחיר שנשלם בעבור אותה מניה ובכך להביא אותנו למצב שבו ההשקעה שנבצע לא משתלמת משום שאף אם החברה רווחית וטובה – המחיר שנשלם עליה עשוי להיות גבוה. המשקיע האגדי וורן באפט אמר יותר מפעם אחת ברומזו על חשיבה המנוגדת לכיוון העדר: “היו חמדנים כאשר כולם חוששים ותחששו כאשר כולם חמדנים”, ואגב זאת אחת הסיבות המרכזיות לכך שלא השתתף ב”חגיגת בועת הטכנולוגיה בשנת 2000. משקיעים גדולים נוטים לחפש דווקא את הסקטורים הלא פופולאריים משום שדווקא שם מתחבאות לעיתים המציאות הגדולות.
2. להתעמק וללמוד
אם החלטתם להתמקד בסקטור מסוים או במניה מסוימת, נסו להבין את העסק. עסק מסובך ומורכב מידי עשוי להיות מלכודת דבש וחלום שסופו השקעה שיורדת לטמיון. הימנעו מהשקעה במניות חלום ואם עשיתם זאת אז רק בשברירי אחוזים מתיק ההשקעות שלכם. עסקים טובים הם בדרך כלל כאלו שתבינו את פעילותם בזמן קצר ולא כאלו שיצריכו מכם חשיבה מאוד מעמיקה.
3. להבדיל בין מחיר לערך
בטרם תביטו במחיר המניה שבה תרצו להשקיע נסו להעריך את מחירה מראש. וורן באפט היטיב לנסח זאת כשאמר “המחיר והערך אינם זהים, המחיר זה מה שאתה משלם והערך זה מה שאתה מקבל”. רק אחרי שתדעו מה אמור להיות מחיר המניה בדקו מהו מחירה בבורסה. אם מחירה בבורסה נמוך מהמחיר שהערכתם יש היתכנות לעסקה אך אם מחירה גבוה מהערכתכם אין טעם בעסקה. זה די דומה לדירה שתרצו לראות טרם קנייתה, אחרי שראיתם את הדירה ובחנתם אותה מכל כיוון יש לכם בוודאי מחיר יעד הגיוני בראש ורק לאחר מכן תשמעו מבעל הנכס לדעת מהו המחיר אותו הוא דורש.
4. לעולם לא להתאהב
אל תתאהבו בהשקעות שלכם, אם השקעתם במניה טובה ככל שתהיה ומחירה הרקיע הרבה מעבר לשוויה המוערך על ידכם (עפ”י כלל שלישי) זהו הזמן להיפרד יפה מהעסקה ולמכור.
5. לנטרל מחשבות שליליות
כלל חמישי: מחירי המניות עולים ויורדים בכל יום. נסו לנטרל מחשבות שליליות גם אם מחירה של המניה שלכם יורד. משקיעים גדולים, הבטוחים בהשקעתם מבינים שלציבור המשקיעים בעולם יש מצבי רוח מתחלפים ורובם נוטים לחזק את השקעתם במניה ולקנות עוד ועוד ככל שהמניה יורדת. יצחק תשובה, אחד מאנשי העסקים הנחשבים בישראל ידע ליישם כלל זה היטב כאשר ניצל ירידה מניות הגז בתאריך 3.4.2011 והגדיל אחזקות מבלי לתת לאף אחד התראה מוקדמת. אחרי הכל מדובר בסחורה טובה, אם אכן ניתחתם מראש את כדאיות העסקה לא ממש אמור להזיז לכם באם מישהו מוכן למכור את אותה סוחרה בהנחה ביחס למחירה אתמול או שלשום זה בוודאי לא אמור להשפיע על דרך החשיבה שלכם או חלילה לערער את ביטחונכם.