מאת: נטלי ריער, מנהלת תוכן עבודה וקריירה ב-AllJobs
מתקשים לגרד את עצמכם מהמיטה ביום ראשון בבוקר? רגזניים ומעוכים ואסור לפנות אליכם עד הצהריים? אתם יכולים להרגיש בנוח עם השנאה הזו כלפי ימי ראשון, כי יש לה הסברים מדעיים. אז למה ימי ראשון מעיבים עליכם עוד בשבת בערב? התשובות לפניכם:
1. השעון הביולוגי שלכם משובש
יום ראשון בבוקר, השעון מצלצל, אבל הגוף והנשמה עדיין לא מוכנים לצאת מהמיטה ולתפקד. וגרוע מכך – אתם יודעים שתוכלו להתעורר באמת רק בעוד כמה שעות, ועד אז, זו רק הולוגרמה שדומה לכם. מחקר אוסטרלי מציע דרך לפתור את קשיי היקיצה של תחילת שבוע העבודה, אבל לא בטוח שהפתרון הזה יישא חן בעיני כולם.
על פי המחקר, שנערך באוניברסיטת Flinders האוסטרלית, שינה ויקיצה מאוחרת במהלך שני ימי סוף השבוע גורמת לכך שביום הראשון של שבוע העבודה תתעוררו עייפים ורגזנים. המצב חמור יותר אצל טיפוסים שהם “ציפורי לילה”, כי אלו נוטים לנצל כל הזדמנות שנקרית בדרכם להישאר ערים עד השעות הקטנות ולישון עד מאוחר ביום המחרת. אך השינה המאוחרת, גם אם מתרחשת במהלך יומיים בלבד, גורמת לשיבוש דפוס השינה בימים העוקבים.
אז איך אתם משלימים שעות שינה בסוף השבוע? אם תלכו לישון מאוחר בסוף השבוע וגם תקומו מאוחר, אתם מכניסים את עצמכם למעגל אכזרי של שיבוש מחזור השינה. כזה שייקח לכם שבוע שלם להסדיר, רק כדי לשבש אותו שוב בסופ”ש הבא. הודות לשיבוש, כשהשעון יצלצל אתם עדיין תהיו במצב שינה (ראו שרטוט).
בתמונה למעלה: מחזור שינה אופטימלי (23:00 בערב עד 7:00 בבוקר). ד”ר לאון לאק – אוניברסיטת Flinders.
2. אתם לא נראים טוב
או לפחות ככה נדמה לכם – מחקר שיווקי מרושע למדי הצליח לחשוף את המועדים בהם נשים בארצות הברית חשות “הכי פגיעות לגבי המראה החיצוני שלהן”. למה בעצם? כדי לדעת מתי הן מרגישות מספיק מכוערות כדי למכור להן בקלות מוצרי קוסמטיקה (מרושע, כבר אמרנו?). חשוב לציין ששבוע העבודה בארה”ב מתחיל ביום שני ולכן אולי כדאי להתייחס לימי שני כימי ראשון ולימי ראשון – כימי שבת.
על פי הסקר, שנערך על ידי סוכנות המדיה PHD, הימים בהן נשים חשות הכי פחות מושכות הן ימי שני (46%), וימי ראשון (39%). יש לכם ניחוש לגבי היום שבו אחוזי תחושת הכיעור היו נמוכים ביותר? בימי חמישי רק 19% מהנשים שהשיבו על הסקר העידו שהן חשות פחות מושכות.
ומה לגבי שעות ספציפיות ביום? על פי אותו סקר, השעות ה”גרועות” ביותר לגבי תחושה הנוגעת למראה החיצוני הן בין 5 ל-7 בבוקר. ו”שעות היופי” הן החלון הצר שבין הצהריים לשעה 15:00.
ועוד יותר ספציפי – הרגעים בהן נשים חשות הכי פחות מושכות: “כשאני מתעוררת” (69%), “כשאני חולה” (67%), “כשחם כמו גיהינום ואני מזיעה” (62%), “כשאני תשושה ולחוצה” (61%), “אחרי שבכיתי” (60%).
לא נוכל לדעת אם תוצאות הסקר יכולות לשקף את מצב הגברים, לפחות לא עד שינסו למכור גם להם מוצרי קוסמטיקה באותה נחישות.
3. מצב הרוח שלכם בשפל של כל הזמנים
חוץ מנסיכות של דיסני, לכולם יש מצב רוח רע לפעמים. אבל למה זה קורה? והאם יש לנו מה לעשות בנידון כדי למנוע אותם? מלבד כמובן להחדיר תרופות מסוימות למערכת המים.
פסיכולוגים סבורים שמצב רוח רע נובע דווקא מדיכוי אגו. מחקר שנערך על ידי רוי באומייסטר מציע רעיון מעניין – אנשים שמשתמשים יותר בכוח הרצון שלהם כדי להימנע מפיתויים, מעייפים את עצמם מבחינה קוגנטיבית וכך משבשים את מצב הרוח שלהם. לדוגמה, אם אתם בדיאטה ונמנעים מאוכל שאתם אוהבים, זה מעייף לכם את המוח והופך אתכם לרגזניים וככל שתתאמצו להתנגד, כך סביר שתתרגזו עוד יותר.
אפשר להתייחס לזה כאל סף של סטרס – כשחוצים אותו נכנסים לעולם של מצב רוח רע שמתבטא ברגזנות, כעס וציניות. למצב הרוח הרע יש נטיה להימשך כי הוא גורם לתנודות בלחץ הדם ואפילו לעליה ברמה של הורמון הסטרס – קורטיזול. וזה לא נגמר כאן – רמת סטרס גבוהה עשויה גם להאט את העיכול ולהאיץ את קצב הלב. בקיצור, באמת עדיף להתרכז במחשבות חיובית. אז אם אתם נמנים על האנשים שמנסים לשמור על גזרה נאה – דבר שהולך ונעשה קשה יותר עם הגיל, וסוף השבוע שלכם מלא ברגעי התנגדות לעוגות, עוגיות, חמין ופיצוחים, כך תחזרו רגזנים יותר לעבודה ביום ראשון.
אז עכשיו נותר רק לקוות שיתר ימי השבוע לא יהיו כמו יום ראשון.