אחת ההתלבטויות הקשות היא אם לקנות סמרטפון חדש, דירה ברמת אביב, רכב שטח ואולי מארז סופגניות שנראות דומות מדי לדונאטס. אוקי, אז בלי הסופגניות, אבל ברצינות, מכשירי הסמרטפון העכשוויים הם בין מוצרי המותרות האלקטרוניים היקרים ביותר בשוק כיום במונחים של עלות-תועלת (וכן, לחייג ולשלוח סמסים אפשר גם עם מכשיר דמוי לבנה), אך מבחינת רובנו המוחלט, המכשירים האלה הפכו בשנים האחרונות להוצאה הכרחית שאי אפשר לוותר עליה.
אז אם אתם פשוט חייבים אייפון 5s או גלקסי S4, אין ברירה אלא לגרד כל שקל אפשרי. עדיין ישנו פער של כמה מאות שקלים בין מחירו של המכשיר החדיש לבין כמות הג’ובות בכיס. מה עושים? ובכן, מחפשים פתרון זול יותר, עד כמה שניתן. בעוד שחלק יתפשרו על דגם מדור ישן יותר, עבור אחרים, האפשרות לוותר על מכשיר החלומות לא באה בחשבון. במקרה זה, הדבר הנכון לעשות הוא להבין כיצד נרכוש את הטלפון המיוחל כמה שיותר בזול. במדריך זה נציג את האפשרויות השונות, היתרונות, החסרונות ושלל פרטי המידע שעליכם לדעת בעת קניית סמארטפון חדש.
1. הכירו במציאות
השלב החשוב ביותר בדרך לאייפון חדיש וזול היא הכרה במציאות: גם אם תמצאו את מבצע חייכם, המכשיר עדיין יעלה לא מעט. עד כמה לא מעט בדיוק? ובכן, גם בארצות הברית, שנחשבת לבירה העולמית של מוצרי הטכנולוגיה הזולים (לא כולל חיקויים), עומד מחירו של מכשיר האייפון 5s על 649 דולרים (ללא מיסים), כ-2,300 שקלים ו-549 דולרים על ה-5c, כ-1,940 שקלים.
אם אינכם מעוניינים בהוצאה של כמה אלפי שקלים על טלפון סלולרי, כדאי ורצוי לשקול אלטרנטיבות יקרות הרבה פחות. אפילו וויתור על ה-5s, לטובת ה-5c היא אופציה ששווה לשקול. פער המחירים בין המכשירים עשוי להתברר כמשמעותי וההבדלים ביניהם לא רבים (ל-5s מעבד מהיר יותר, המכשיר כולל מעבד נוסף לזיהוי תנועות מורכבות יותר, מזהה טביעות אצבע ובעל מצלמה איכותית מעט יותר).
אפשרות נוספת היא ללכת על דגמים ישנים אפילו יותר: ה-4s למשל עדיין נמכר בצורה רשמית במחירים זולים, ובחנויות מסויימות עדיין תוכלו למצוא סטוקים של ה-5 המקורי (שזהה כמעט לגמרי ל-5c מינוס גב הפלסטיק הצבעוני) בזול. יחסית.
2. רכשו מכשיר Sim Free בלבד
בעוד שנדיר למצוא מכשירים הנעולים לרשתות סלולאריות מסוימות הנמכרים בישראל וכיום כל סמרטפון חדש מגיע כשהוא Sim Free, בחו”ל המצב מעט שונה. אם תרצו לרכוש מכשיר מחו”ל, ודאו היטב כי הוא לא נעול (Unlocked) ו-Sim Free. מכשיר נעול הוא כאב ראש לא קטן, ויחייב אתכם לבצע פריצות שונות, שלא רק יעלו לכם כסף נוסף, אלא גם יבטלו את האחריות על המכשיר או במקרה גרוע יותר, פשוט יוציאו אותו משימוש.
3. הצטיידו בכרטיס Nano-SIM בעת הרכישה
בעת רכישת המכשיר, רצוי ומומלץ לקחת עימכם את כרטיס ה-Nano-SIM הפעיל שלכם, על מנת לבדוק אם אתם מצליחים להתחבר לרשת הסלולארית ולבצע שיחות כרגיל. הדבר עשוי למנוע מפח נפש רב במידה ורכשתם מכשיר שלא מתחבר לרשת הסלולר, אך גיליתם על כך רק כשחזרתם לביתכם.
שימו לב ל-Nano. החל מהאייפון 5, אפל משתמשת בתצורה הקטנה ביותר של כרטיסי Sim. אם יש לכם מכשיר ישן – תצטרכו להצטייד מראש בכרטיס החדש כדי שתוכלו לבדוק את זה, ומומלץ ליצור קשר עם חברת הסלולר שלכם מבעוד מועד כדי להזמין אחד.
4. איפה כדאי לרכוש
ישנן מספר אופציות לרכישת מכשירי סמארטפון חדישים. בין אם בחברות גדולות בישראל או בחו”ל, הזמנה מקוונת מהרשת או קנייה מאדם פשוט. נבחן את מגוון האפשריות.
חברות הסלולר: בשונה משנים קודמות, בחברות הסלולר הגדולות השכילו להבין כי המחירים הגבוהים אותם דרשו על מכשירים חדשים פשוט הבריחו לקוחות. החברות ירדו מן העץ וכעת מחירי המכשירים המוצעים בהן יישרו קו עם המחיר הממוצעים בארץ (מכשיר ה-5s עולה כ-3,700 שקלים בחברות הסלולר השונות ומחירו של ה-5c הוא כ-2,900). הכוונה, כמובן, היא למכשירים הנמכרים ללא שום חבילה או התחייבות לחברה. מיותר לציין כי חברות הסלולר משלבות הצעות ומבצעים מיוחדים הכוללים חבילות שיחה, גלישה, אביזרי מתנה וכו’ יחד עם מכשירי הסמרטפון החדשים, ויש לבחון חבילות אלו על בסיס הצעות המחיר וההתחייבויות השונות. בנוסף, מציעות החברות הגדולות פריסה נוחה מאוד למספר רב של תשלומים.
טווח מחירים:
5s: 3,647 – 3,800
5c: 2,890 – 3,200
יתרונות: חלוקה לתשלומים (שיכולה להקפיץ מעט את המחיר, אבל גם קרדיט שווה כסף), “גב” בטוח במידה ויש בעיות עם המכשיר
חסרונות: מחירים גבוהים מעט מן הממוצע בשוק, במיוחד על ה-5c
החנויות הפרטיות: חיפוש פשוט בזאפ יעלה עשרות מכשירים שמשווקות חנויות פרטיות מכל רחבי הארץ, המתמחות במכירת סמרטפונים ואביזרים סלולריים חדשים. המחיר ההתחלתי עבור ה-5s הוא כ-3,460, חסכון של כ-250 שקלים לעומת חברות הסלולר, בעוד שמחירו הנמוך ביותר של ה-5c בזאפ הוא 2,498, חסכון גדול מאוד של כ-400 שקלים לעומת חברות הסלולר. בחלק מן החנויות המקוונות לא מצוין אם ישנה אחריות על המכשיר וחובה לבדוק זאת לפני הרכישה (נרחיב על האחריות בהמשך). נוסף על כך, סיור במרכזי הקניות העירוניים וביקור בחנויות המוכרות סמארטפונים עשוי להעלות תוצאות מעניינות ומחירים זולים גם כן, אם ברצונכם גם לראות את המקום ממנו אתם מבצעים את הרכישה במו עיניכם.
יתרונות: תחרות רבה ועל כן מחירים אטרקטיביים, אפשרות למיקוח במידה וקונים מחנות פיזית
חסרונות: חנויות פרטיות נוטות להיסגר לעיתים והדבר עשוי ליצור בעיה במידה ונרצה לממש את האחריות, תחושת קנייה של “חתול בשק” ממנה עדיין חושש חלק מציבור הקונים בעת הרכישה המקוונת
טווח מחירים:
5s: 4,399 – 3,460
5c: 3,400 – 2,498
יד שנייה: פוסטים בפייסבוק, מודעות ביד2 או סתם שמועות מפה לאוזן – כולן דרכים לגיטימיות למצוא סמארטפונים משומשים במצב טוב ושמור. למרות שלא בכולנו בוער הצורך לרכוש סמרטפון דנדש מן הניילונים, חייבים לזכור כי רכישת מכשיר מאדם פרטי, גם אם מדובר באמא תרזה, עדיין ידרוש זהירות מוגברת.
עלינו לוודא כי כרטיס ה-SIM עובד יחד עם המכשיר (לא חסר מכשירים גנובים או נעולים), שאנטנת ה-GPS תקינה, כי הרמקול הפנימי והאוזניות עובדים היטב, שמסך המגע תקין ומגיב טוב. כמו כן, חשוב לבחון שריטות על גבי המסך והמכשיר עצמו ובמידה והטלפון בן פחות משנה, לשאול אם ישנה אחריות תקפה ואצל מי. לגבי המחיר, הוא ישתנה ממוכר למוכר, אך יש לשים לב למחירים נמוכים באופן מחשיד, או לחילופין, לכאלו שמועדים לסחיטה מיותרת של שקלים.
טווח מחירים: משתנה
יתרונות: אפשר למצור מציאות ומחירים מצויינים.
חסרונות: אי אפשר לדעת מה ההסטוריה של המכשיר.
חו”ל: אין ספק שהאופציה הזולה והמפתה ביותר היא רכישה מחו”ל, במיוחד אם קרוב משפחה בדיוק מתכנן לטוס לארצות הברית למשל. המחירים בארה”ב עומדים על 649 דולר (2,300 שקל) על ה-5s ו-549 דולר (1,945 שקל) על ה-5c.
בבריטניה, לעומת זאת, המחיר עומד על 549 אירו (2,640 שקל) על ה-5s ו-469 אירו (2,255 שקל) על ה-5c. בחלק מן המדינות, כמו ארה”ב למשל, ישנו צורך בהוספה של מיסי קנייה מקומיים, בעוד שבמדינות אחרות, בעיקר אירופיות, מחיר המכשיר כבר כולל מיסים – ולפעמים אפילו אפשר להזכות עליהם בשדה התעופה.
חשוב לזכור, מבחינה חוקית יש להצהיר על רכישת מכשיר אייפון חדש בכניסה לישראל ועל כן, לשלם מכס בסך 33 אחוזים מסך ערך הקנייה. בנוסף, קיימת אופציה של הזמנת מכשיר חדש מאתר eBay, הכה אהוב על ידי הישראלים. אולם גם כאן, חשוב לזכור, מחיר המשלוח יכול להפוך את כל העסקה לכדאית הרבה פחות. לכאן או לכאן, אל תשכחו לוודא כי המכשיר אותו אתם רוכשים הינו Sim Free.
טווח מחירים:
5s: החל מ-2,300 שקל
5c: החל מ-1,945 שקל
יתרונות: המחיר הזול ביותר למכשיר חדש מן הניילון
חסרונות: הקנייה משתלמת הרבה פחות במידה ואין מי שיביא את המכשיר עבורכם מחו”ל
5. אחריות
האחריות המוצעת על שני מכשירי האייפון היא של שנה אחת. השאלה המהותית היא מי מספק את האחריות הזאת. בעוד שניתן לסמוך בקלות על האחריות שמספקות רשתות הסלולר הגדולות, חשוב לוודא מול החנויות הפרטיות אילו מעבדות ייתנו את האחריות על הסמרטפון שנרכוש.
חשוב לברר זאת במעמד הקנייה, על מנת להימנע מהפתעות עתידיות. כמו כן, אל תתביישו ותשאלו גם מה יעלה בגורל האחריות במידה והחנות תיסגר בעתיד והאם ישנה אפשרות למעבדה חלופית או “חברת אם” גדולה אליה ניתן יהיה לפנות. בעת הרכישה בחו”ל, חשוב לוודא כי האחריות על האייפון הינה בינלאומית וניתנת למימוש גם בישראל.
כרגע Orange היא המורשית של אפל לממש אחריות בינלאומית, אך למרבה הצער החברה לא ששה לעשות את זה. חלק מנציגי השירות של החברה בכלל לא יודעים שהם אמורים לשרת בחינם גם לקוחות חיצוניים שמגיעים עם מכשירים תקולים, ולפעמים תצטרכו להתעקש ולדבר עם מנהלים כדי לנצל את זה. זאת ועוד – ניצול אחריות של Orange אפשרי רק לדגמים הנמכרים באופן רשמי בארץ.