גם חתני פרס נובל לכלכלה טועים לפעמים …

בזמן שאינספור כתבים, פרשנים ואנשי-כלכלה (כולל זוכה פרס נובל – רוברט שילר) ולרבות עיתון הדה-מרקר, הציגו את שוק הנדל”ן האמריקאי כמי שעלה על דרך המלך להתאוששות, אנחנו כתבנו ההיפך: כבר ב-6.10.2013 שלחנו לעורך הדה-מרקר (גיא רולניק) כתבה בה פירטנו שההתאוששות היא רק מראית-עין והסברנו איך בהפוך-על-הפוך דווקא עליית המחירים תביא לירידת השוק. הדה-מרקר לא פרסם את הכתבה. ב-9.10.2013 שלחנו את הכתבה לעורך שני בדה-מרקר (אריק מירובסקי) אך גם הוא בחר שלא פרסם את הכתבה. וראו זה פלא – כאן ועכשיו, פרסם הדה-המרקר כתבה מהאקונומיסט שכותרתה: “ההתאוששות בשוק הדיור האמריקאי נבלמה; פעם אחרונה זה נגמר בקריסה“, בה מוצגות תוצאות שאנחנו צפינו בכתבתנו כבר לפני יותר מחודש וחצי… אם הדה-מרקר היה מפרסם את כתבת RealRecheck כשזו נשלחה אליו, סביר שהיה מונע מבעוד מועד השקעות יקרות מדי של אנשים מן השורה… טוב שיש את “חורים בקשת” ! אז הנה הכתבה שכתבנו במלואה:

לפני מספר חודשים התבשרנו על זכייתו של פרופ’ רוברט שילר בפרס נובל לכלכלה. מחקריו בתחום מחירי נכסים ומדדי הערים בתחום הדיור, הידועים כמדדי קייס-שילר, הקנו לו שם של מומחה עולמי בתחום זה. בכתבה שכתב ופורסמה ב”ניו יורק טיימס” וכמיטב המסורת שהקנתה לו שם עולמי של נביא המשברים הכלכליים, תיאר שילר מחקר שערך, תוך שהוא מנתח את התאוששות שוק הנדל”ן הנוכחית בארה”ב במונחי כלכלה ופסיכולוגיה שגרתיים ומתייחס למשבר שנת 2008 במונחי עבר. בכתבתו מתעלם שילר מהגורמים הייחודיים שהביאו לקריסת שוק הנדל”ן ומכך שמשבר 2008 פועם במלוא עוזו מתחת לפני השטח ומאיים לייצר בקרוב גל משברי חדש.

חוקי הטבע של הכלכלה עומדים להתל בנו ב”הפוך על הפוך” ודווקא ההתאוששות של שוק הנדל”ן האמריקאי, כנראה תביא את השפל החדש. הכיצד ? ומתי ?

כדור השלג יחל להתגלגל כאשר נגיע לצומת בה ההתאוששות הנוכחית, כלומר עליית מחירי הבתים, תגיע לרמה בה הערך של הבתים שנמצאים “מתחת למים” יגיע לגובה הלוואות שלקחו בעליהם. לא מדובר במספר בתים זניח. כידוע, כיום המושג “מתחת למים” (underwater) מתייחס לכ-19 מיליון בעלי-בתים שלוו הלוואות שערכן גבוה משמעותית מערך בתיהם ולכן עד כה לא השתלם – גם ללווים וגם למלווים – למכור את הבתים, אפילו לא בחסר (Short-sale).

כאן בדיוק נולדים מעגל הקסמים: ככל שמחירי הבתים יעלו, כך יהיה כדאי לבעלי-בתים ונושיהם להציע את הבתים למכירה; וככל שהעלייה תהייה מהירה יותר, יהיו יותר בתים שיוצעו למכירה; וככל שיוצעו יותר בתים למכירה, כך יגדל ההיצע על הביקוש; וככל שיגדל ההיצע על הביקוש, כך ירדו מחירי הבתים. זהו. משוואת אבסורד פשוטה: גבוה יותר + מהיר יותר = נמוך יותר + איטי יותר.

אז כמה אנחנו רחוקים מאותה צומת בה הגלגל יתהפך ? מסתבר שאנחנו קרובים למדי. לפי נתוני דו”ח ספטמבר שפורסמו ע”י RealtyTrac, גוף מוביל בארה”ב בתחום נדל”ן במצוקה, הרי שבעוד הלוואות של כ-10.7 מיליון בעלי-בתים עדיין גבוהות ב-25% ויותר מערך בתיהם, הלוואות לכ-8.3 מיליון בעלי-בתים נוספים הולכות ומתקרבות לערך בתיהם וחלקן כבר עוברות אותו קלות.

כדי לקבל מושג על סדרי הגודל בהם מדובר, נציין ש-8.3 מיליון בעלי-הבתים הנ”ל מהווים 18% מכלל בעלי-הבתים לוקחי-משכנתאות בארה”ב. היינו, מדובר בנתח רב-השפעה על שוק הנדל”ן האמריקאי.

כעת, כל שנותר לנו, זה להמתין מספר חודשים בטרם תיאטרון האבסורד יהפוך לנגד עינינו את ההתאוששות לחרב פיפיות.

 

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן