כתבה: אביבה דהן
לפני כ-1200 שנה, הטביעו גלי הים התיכון את העיר העתיקה הראקליון והותירו אותה נסתרת עד שנת 2000. התמונות המדהימות והסרטון שמתחתן, יחד עם המידע המצורף, יקחו אתכם למסע מרתק מתחת לים, אל תוך ההיסטוריה שכמעט ונעלמה כליל.
העיר נוסדה בסביבות המאה ה-8 לפנה”ס, הרבה לפני ייסוד אלכסנדריה וכפי הנראה שימשה כנמל הכניסה המרכזי מהעולם היווני למצרים. ליוונים הייתה העיר ידועה בשם ת’וניס ולולא הגילוי המדהים, היא כנראה הייתה נמחקת מההיסטוריה האנושית מתחת למי הים התיכון. אולם אזכורה בכתבים עתיקים הותירו אותה כתעלומה ארכיאולוגית שבסופו של דבר נפתרה.
עוד ב”בא במייל”:
הלהיטים שעשו עלייה – שירים מפורסמים שתורגמו לעברית
דברים הזויים שתוכלו לראות רק בהודו
האחראי העיקרי לחשיפת הראקליון הוא הארכיאולוג פרנק גודיו, שיחד עם צוות מהמכון האירופי לארכיאולוגיה תת מימית, השתמשו בשיטות וציוד מתוחכמים כדי למצוא את שרידי העיר. לאחר מאמץ רב, הצליחו למפות את השטח ולמצוא את את העיר 6.5 ק”מ מקו החוף של היום, בעומק של יותר מ-45 מטר מתחת לפני הים.
בין הממצאים הבולטים:
- שרידים של יותר מ-64 ספינות הקבורים תחת החול.
- מטבעות זהב ומשקולות ארד ואבן.
- פסל ענק בגובה של כ-5 מטרים ומאות פסלים קטנים של אלים זוטרים.
- לוחות אבן חקוקים ביוונית עתיקה ומצרית עתיקה.
- עשרות סרקופגים קטנים מאבן גיר שכנראה שימשו לחניטת בעלי חיים.
- מעל 700 עוגני ספינות עתיקים.
כיצד טבעה העיר?
המחקר משער כי האזור הושפע מתופעות גיאולוגיות ואקלימיות. כפי הנראה שילוב של בריחת חולות ועליית גובה פני הים הם שהביאו לשקיעת העיר. בנוסף הועלתה השערה כי משקלה הרב של העיר על סוג הקרקע הספציפי, בשילוב עם מי הים, הביאו ללחץ עצום על בסיס העיר ולבסוף לקריסת הקרקע שתחתיה.
ככה או ככה, מדובר בתגלית מדעית ראשונה שמציתה את הדמיון לחשוב אילו עוד סודות מסתיר הים.
פורסם במקור ב”בא במייל“