חוק הרשויות המקומיות, אשר נקרא גם בשם “חוק הייעוץ המשפטי” קובע כי על כל רשות מקומית למנות יועץ משפטי לרשות. התפקיד של היועץ המשפטי הינו מרכזי ביותר, כאשר כל רשות מחויבת לקבל ייעוץ משפטי. במסגרת תפקידו, על היועץ המשפטי לספק ייעוץ משפטי לאותה רשות, לשאת באחריות על התביעה עירונית ולבצע תפקידים רבים נוספים. ניתן לדמות את תפקידו של היועץ המשפטי לשומר סף של הרשות המקומית, כאשר כל פעולותיו אמורות להבטיח שהרשות המקומית, לרבות העובדים והנבחרים שלה יבצעו את התפקידים שהוטלו עליהם בהתאם לחוק. לפי החוק, מתפקידו של היועץ המשפטי לספק ייעוץ מקצועי לחברי המועצה בסייגים שונים, לעובדים ברשות, לסגן אשר מחזיק בסמכויות ביצוע, לראש הרשות ולמועצת הרשות המקומית .
נוהל מינוי יועץ משפטי חיצוני לרשות מקומית – החשיבות הרבה של תפקיד היועץ המשפטי לרשות המקומית
לפי חוק הייעוץ המשפטי על העירייה והרשות המקומית למנות במינוי משפטי יועץ משפטי אשר עובד ברשות המקומית, כאשר רשויות מקומיות אחרות יכולות למנות יועץ משפטי אשר אינו עובד ברשות המקומית. מטרה של נוהל מינוי יועץ משפטי חיצוני לרשות היא להסדיר את כל ההליכים הרלוונטיים למינוי יועץ משפטי עליו לא הוטלה חובה למנות לפי החוק יועץ משפטי שהינו עובד ברשות. בנוסף, למרות שהחוק לא הטיל על כל הרשויות המקומיות חובת מינוי יועץ משפטי אשר עובד ברשות, המהות של התפקיד והחובות של היועץ המשפטי כשומר סף הינן כה מרכזיות עד כי רצוי שכל רשות מקומית תשקול היטב מינוי יועץ משפטי אשר עובד ברשות. נובע מכל הכתוב כי על כל רשות מקומית שאינה מחויבת במינוי יועץ משפטי אשר עובד ברשות לבחון בהתאם להחלטה החלה על מינוי של יועץ משפטי חיצוני אופציה למינוי יועץ משפטי שעובד ברשות.
חשיבות קבלת הייעוץ המשפטי אך ורק מהיועץ המשפטי הנבחר לתפקיד
על היועץ המשפטי שנבחר לתפקיד יועץ משפטי ברשות מקומית לבצע את כל תפקידיו בין אם הוא עובד של הרשות המקומית ובין אם הוא אינו עובד של הרשות המקומית. מכאן שגם אם הוחלט למנות יועץ משפטי חיצוני יהיה על היועץ המשפטי לטפל בכל הנושאים בהם על היועץ המשפטי לטפל. אין להטיל את משימת הייעוץ המשפטי לרשות המקומית על כמה עורכי דין חיצוניים, כאשר לא ניתן לקבל ייעוץ משפטי מגורם אחר, אלא אך ורק מהאדם שמונה על ידי הרשות המקומית להוות יועץ משפטי.
קרדיט לתמונות FREEPIK