מערכת העיכול אחראית, בין השאר, על קליטת המזון, פירוקו ופליטת השאריות הלא רצויות מהגוף. לכן ברור מדוע בעיות ומחלות שונות הקשורות למערכת העיכול עלולות לפגוע בתפקוד התקין של האדם במישורים אלו ולהיות כרוכות בתסמינים שהם הכול חוץ מנעימים. מה שרבים לא יודעים הוא שמערכת העיכול מקושרת לאינספור מערכות ואיברים אחרים, מכף רגל ועד ראש, כך שההשפעה עלולה להיות ארוכת טווח, רב מערכתית ולעיתים בלתי הפיכה.
במאמר הבא נתייחס לחלק מההשלכות של הפרעות עיכול על הגוף, ונסביר לכם מה תוכלו לעשות כדי לשפר את המצב ולהשיב לעצמכם את איכות החיים.
רשימה ארוכה של תסמינים
צריך להדגיש, כבר בשלב הזה, שאנחנו נכנסים לתוך עולם רחב מאוד. יש שורה ארוכה של מחלות, הפרעות ובעיות הקשורות למערכת העיכול, בצורה ישירה או עקיפה. כל אחת מהן עלולה להיות בעלת מגוון תסמינים פוטנציאליים, המשתנים גם מאדם לאדם. אם ניקח לדוגמה צרבת, הרי שלצד תחושות הבעירה והכאבים בוושט המזוהים עם ההפרעה ניתן להצביע על כאבים בבית החזה, טעם וריח לא נעימים מהפה, קשיי בליעה, בעיות נשימה, דופק מהיר, צרידות ואפילו עששת.
המשמעות ברורה: ההשלכות של הפרעות במערכת העיכול, במיוחד כאשר הן ממושכות, ארוכות טווח או אפילו כרוניות, נוטות להיות משמעותיות מאוד. לא מדובר כאן, אגב, רק בתסמינים גופניים. מחקרים הראו שלחלק מהמחלות של מערכת העיכול יש השפעה על מצב הנפש של הסובלים ממנה. מחלת קרוהן למשל נחשבת למורכבת להתמודדות ולחשוכת מרפא, מה שמסביר אולי מדוע אחוז משמעותי מאוד מהסובלים ממנה מפתחים הפרעות חרדה ומצוקות נפשיות אחרות. בחלק גדול מהמקרים ההשפעה כוללת גם בכיוון ההפוך, כלומר, מצב נפשי ירוד (דיכאון, חרדה וכדומה) עלול להחמיר מחלות קיימות.
ובכל זאת: לא להיכנס לפאניקה
העובדה שמערכת העיכול מקושרת כל כך לאיברים שונים בגוף האדם ולאורך החיים שלו טומנת בחובה גם חדשות מעודדות יותר. המשמעות היא שכיום אפשר לטפל בהפרעות במערכת העיכול במגוון דרכים, כאשר שינויים מתבקשים בשגרת ובאורח החיים עשויים לחולל אפקט חיובי.
באופן לא מפתיע יש קשר הדוק לתזונה, כך שתפריט תזונתי מותאם אישית – המכיל את כל מה שבריא עבור מערכת העיכול במצבה הנתון ומוציא מהתמונה את המאכלים שעלולים להזיק לה – הוא חלק עיקרי מההתמודדות עם הבעיה. כך גם לגבי המלצות כלליות לגבי שמירה על משקל תקין, אורח חיים רגוע ונטול סטרס ככל שניתן, הקפדה על מספר מספק של שעות שינה, הימנעות מעישון – והרשימה עוד ארוכה.
לצד הטיפולים הקונבנציונליים המוצעים להפרעות ולמחלות שונות במערכת העיכול, דוגמת תרופות או ניתוחים במידת הצורך, הרפואה הטבעית מהווה כיום חלק בלתי נפרד מהתמודדות עם הבעיה. התאמה של צמחי מרפא ותוספי תזונה טבעיים, טיפולי מגע דוגמת דיקור סיני, בניית תפריט תזונתי וביצוע התאמות שונות בשגרת החיים עשויים להקל מאוד על התסמינים וההרגשה הכללית, להאט את התפתחות המחלה או אפילו להעלים אותה לחלוטין.
רבים ימליצו להתייחס אל הרפואה הטבעית בתור “משלימה” ולא רק “אלטרנטיבית”, כלומר: טיפולים הנעשים במקביל לטיפול הקונבנציונלי, מאפשרים ליהנות מהיתרונות של כל אחד מסוגי הפתרונות ולהגדיל את היעילות הכוללת של הטיפול.
קרדיט תמונה: depositphotos