בשנים האחרונות הפשטידות קיבלו מקום של כבוד בכל ארוחה בין אם היא ביתית משפחתית או בים אם היא באירוח חגיגי. פשטידות הן שם כולל למאפים המורכבים מירקות שונים ותוספות, חלביות או פרווה, גם בתצורת קיש או במאפים אישיים. הערך הגדול והמשמעותי לכל הסוגים הוא פשטות ומהירות ההכנה, כמו גם העובדה שמדובר במאפה צבעוני ובריא שיכול להיות ארוחה שלמה ומשביעה.
הפשטידות הן דרך מצוינת להכניס סוגים רבים של ירקות לתפריט, וכל אחת מהן מקבלת צבע וטעם ייחודיים ומהווה תוספת נהדרת לשולחן החג. לקראת חג השבועות, חג הגבינות שבו יש אין־סוף אפשרויות בישול ואפייה לאירוח, הנה כמה מתכונים מנצחים המשלבים ירקות שונים ומגוונים וגבינות שיעשו לכם חג יפה, טעים ושמח.
פשטידת גבינה וברוקולי
להכנת פשטידת ברוקולי בריאה, טעימה וחגיגית הכינו ברוקולי טרי או קפוא ומופשר, שאותו חותכים לפרחים קטנים. אפשר להוסיף גם קישוא מגורר או תפוח אדמה מגורר בפומפייה, כך מוסיפים טעמים, צבעים וירקות בריאים לארוחה. מערבבים חמאה מומסת, גבינות שאוהבים, גבינות רכות ולבנות וגבינות קשות כמו צהובה, פרמזן ובולגרית.
לתערובת מוסיפים ביצים, קמח, שמנת חמוצה ומתבלים במלח, פלפל, אגוז מוסקט טחון ותימין או עירית קצוצה. בתבנית האפייה העגולה או המרובעת מפזרים פירורי לחם או סולת כדי שיספחו את הנוזלים בעת האפייה. מפזרים מעל הפשטידה גבינה צהובה מגוררת ואופים כארבעים וחמש דקות בחום בינוני.
אם רוצים להפוך את הפשטידה לחגיגית עוד יותר, ניתן לשפוך על הפשטידה מיד כשהיא יוצאת מהתנור רוטב מבושל וחם הכולל שמנת מתוקה, חמאה, קמח ותבלינים. אחרי מספר דקות, כשהרוטב נספג, התקרר והסמיך הפשטידה עשירה ועסיסית יותר.
פשטידת כרובית
הפשטידה המפתיעה הזו אהובה על כולם, קטנים כגדולים, גם כאלה שאינם נוהגים לאכול כרובית בדרך כלל. זהו מתכון פשוט לפשטידת כרובית וגבינה צפתית, גבינת קשקבל ותוספת של גבינה צהובה מגוררת לשכבה מגרה וקשה מלמעלה. מתחילים בבישול הכרובית במים ומלח למשך כשתיים שלוש דקות ומסננים.
כשהכרובית מעט הצטננה, חותכים אותה לפרחים קטנים יותר. במקביל מכינים בלילה מביצה, קמח, מיונז, גבינה צפתית וגבינת קשקבל. אפשר להוסיף גם גבינת קוטג’ וזיתים קצוצים אם רוצים גיוון נוסף. את הבלילה יוצקים לתבנית משומנת, שעליה מסדרים את פרחי הכרובית החתוכים ומפזרים מעל התערובת פתיתי גבינה צהובה.
אופים כחצי שעה בחום בינוני עד שהפשטידה זהובה מכל הצדדים. מוציאים מהתנור ומחכים מספר דקות לפני ההגשה, כדי שהפשטידה תהיה יציבה יותר.
פשטידת תירס ופטריות
פשטידה האהובה מאוד גם על ילדים, וזו הזדמנות לשלב בה גם פטריות ובצל, גבינות שאוהבים ולהכין בתבנית אינגלישקייק או במאפים אישיים בקפקייק. מטגנים במחבת משומנת בצל לבן, מוסיפים פטריות שמפיניון חתוכות, משימורים או טריות ומטגנים עד להזהבה. מסננים את הנוזלים ומקררים מעט. מערבבים בקערה ביצים, גרגירי תירס מקופסת שימורים, גבינה לבנה, גבינה צפתית או גבינה בולגרית מפוררת, קמח, מלח ופלפל שחור. מוסיפים לבלילה את הפטריות המטוגנות עם הבצל. את התערובת שופכים לתבנית אינגלישקייק משומנת או לתבנית קפקייק למאפים אישיים ואופים כחצי שעה בחום בינוני.
פשטידת קישואים וחצילים
פשטידה קלה להכנה אך עשירה במרכיבים, עם תוספת של גבינות ועשבי תיבול. את ההכנה מתחילים באפיית החצילים בתנור לכעשרים דקות. לפני הכנסת החצילים יש לדקור אותם במזלג או בקיסמי שיניים ולאפות בחום גבוה. אחרי שהחצילים התרככו מקלפים אותם וקוצצים. לחצילים הקצוצים מוסיפים קישואים מגוררים גס שטוגנו קלות במחבת, גבינות – לבנה ובולגרית מפוררת, ביצים, שום כתוש, פתיתי שיבולת שועל או פירורי לחם, שמיר ומתבלים. את התערובת שופכים לתבנית משומנת ואופים כחצי שעה בחום בינוני־גבוה עד שהיא זהובה ויציבה.
פשטידת דלעת, בטטה וגבינה
אוהבים מאפים כתומים? הנה מתכון לפשטידה יפה, קלה ומהירה, שמשלבת דלעת, בטטה מתקתקה עם גבינה בולגרית מלוחה, שלא תוכלו להפסיק ליישר. מבשלים את הדלעת במים עד לריכוך ומועכים למחית. מוסיפים בטטה מגוררת בפומפייה, בצל מטוגן, ביצים, שמן זית, עירית קצוצה, קמח תופח, אבקת אפייה, פירורי לחם או פתיתי שיבולת שועל דקים (קוואקר), מלח, פלפל שחור וגבינה בולגרית מפוררת. את התערובת יוצקים לתבנית אפייה גדולה ואופים כארבעים וחמש דקות בחום בינוני. ניתן לפזר על הפשטידה שומשום לפני הכנסתה לתנור.