גגות הירוקים ממתנים את הטמפרטורות הקיצוניות ומובילים לירידה הן בהוצאה על חימום והן בהוצאה על קירור. צילום: WBEZ.flickr
לצבוע או לשתול
מחקר שנערך לפני שנתיים ניתח את העלות והתועלת של שלושה סוגי גגות ברחבי ארצות הברית: גגות שחורים (שנפוצים למדי במבנים בארה”ב, כמו גם בישראל); גגות לבנים; וגגות ירוקים – גגות שמכוסים בצמחייה. על פי ממצאי המחקר, הגגות הלבנים הם המשתלמים ביותר מבחינה כלכלית – עלותם נמוכה למדי (או לפחות לא יקרה יותר באופן משמעותי מעלות של גג כהה) והצבע הלבן מחזיר את הקרינה ביעילות רבה ולכן מתחמם הרבה פחות מאשר גג שחור. המחקר גילה גם שגגות ירוקים יעילים אפילו יותר מגגות לבנים בקירור המבנים ושהם עמידים יותר, אך גם יקרים יותר ודורשים תחזוקה שוטפת – ולכן משתלמים פחות.
עם זאת, גגות ירוקים מספקים פתרון מעניין למגוון של צרכים נוספים ולכן אולי לא כדאי לוותר עליהם כל כך מהר.
הצמחייה שעל הגג לא רק מחזירה את קרינת השמש (בדומה לגג שצבוע בלבן), אלא גם מצלה על הבניין וגם נפטרת מחום בתהליך הנקרא דִיוּת (evapotranspiration) – אידוי של מים דרך העלים, שמתרחש כחלק מתהליך הנשימה של הצמח. אידוי המים מקרר את הסביבה, משום שזהו תהליך שצורך אנרגיה – במקרה הזה אנרגיית השמש – שמנוצלת לאידוי המים במקום להיפלט כחום לסביבה.
לגגות לבנים יש חסרון משמעותי בחורף – הם מתחממים פחות, אך בניגוד אליהם הגג הירוק מספק גם בידוד, בעיקר בזכות שכבת מצע הגידול וההגנה מרוח. לכן, בחודשי החורף בניין עם גינה בגג לא יתקרר יותר, אלא דווקא ישמור על חומו טוב יותר. ואכן, מחקר שנערך במקביל באתונה החמה ובשטוקהולם הקרה ושהשווה את הטמפרטורה ואת צריכת האנרגיה בין סוגי גגות שונים, מצא שהגגות הירוקים מיתנו את הטמפרטורות הקיצוניות והובילו לירידה הן בהוצאה על חימום והן בהוצאה על קירור.
מלבד האפקט הממזג של הגגות הירוקים, יש להם גם יתרונות נוספים: הם קולטים את מי הגשמים וכך מורידים את העומס ממערכת הביוב העירונית ומקטינים את הסיכון להצפות בימים סוערים, הם מפחיתים את הרעש בבניין בזכות תכונותיהם המבודדות, מסננים מזהמים מהאוויר, והם גם פשוט מאוד יפים.
גינת ירק או שמורת טבע
יש דרכים רבות להפוך את הגג לירוק. כיסוי הגג בדשא או בצמחים אחרים שאינם זקוקים למצע גידול עמוק היא האפשרות הפשוטה ביותר, משום ששכבה רדודה של מצע גידול לא תכביד על הגג. מנגד, בהשקעה גדולה יותר ניתן ליצור פארק של ממש על גג הבניין, כפי שנעשה בעיקר במתחמים מסחריים ומבנים עסקיים גדולים (למשל במתחם גב-ים בהרצליה פיתוח).
בנוסף, ניתן לבחור האם להשתמש בצמחיית נוי בלבד, בצמחי מאכל או בצמחייה טבעית. גינת ירק על גג הבניין היא חקלאות אורבנית במיטבה, ומוסיפה את סעיף אספקת המזון לרשימת היתרונות של הגג הירוק. רשת הסופרמרקטים האמריקאית Whole Foods, בעלת התדמית הבריאותית-אקולוגית, החלה לפני מספר שנים בפרויקט של גגות ירוקים לגידול תוצרת חקלאית בכמה מסניפיה, והתוצרת המקומית עד-מאד נמכרת בסניפים. מצד שני, בתכנון מתאים ובבחירה של צמחיה טבעית מקומית, גגות ירוקים יכולים לסייע גם לשמירת הטבע ולפיוס אקולוגי – הפיכת הסביבה העירונית לדומה יותר לסביבה הטבעית, במטרה לתמוך במערכת האקולוגית. צמחיה כזאת יכולה למשוך ולהוות בית גידול למינים מקומיים, שלרוב נדחקים מסביבות עירוניות על ידי מינים מלווי-אדם שמותאמים לסביבות האלו, כמו דרורים ועורבים.
בקולנוע, ערים עתידניות ומתוחכמות הן בדרך כלל אפורות, מתכתיות וקרות. אבל אולי הקדמה האמיתית היא דווקא לנצל בחכמה פתרונות טבעיים יותר, שמצליחים לענות על צרכים רחבים יותר גם עבורנו וגם עבור המערכת האקולוגית, וכך להפוך את הערים שלנו דווקא לירוקות יותר. הגגות הם בהחלט מקום טוב להתחיל בו.
לקריאת המאמר המקורי בכתב העת “אקולוגיה וסביבה” לחצו כאן