גט לחומרא, למה לא פשוט גט רגיל? בישראל הליך הגירושין קורה בצורה דתית לאחר שהושרש מתקופות לפני קום המדינה. גט רגיל וגט לחומרא שניהם ניתנים בבית דין רבני, אך מומלץ לדעת ולהכיר את הגט הנוסף כי ישנם מספר מקרים שיש צורך להשתמש בו.
דיני גירושין בישראל
תחום הנישואים בישראל נמצא תחת העדות הדתיות עוד מתקופת המנדט לפני הקמת מדינה ומעניק להם סמכות בלעדית. לאחר בקמת המדינה, חוקק בשנת 1953, חוק שיפוט בתי הדין הרבניים’. חוק זה קובע כי הסמכות הבלעדית לשפוט יהודים בענייני נישואין וגירושין תהיה אך ורק של בין הדין הרבני. המשמעות היא, הליך הגירושין מתבצע בבית דין דתי ולצידו הליכים נוספים כגון, מזונות, משמורות, וחלוקת רכוש שיכולים להתבצע בבית הדין לענייני משפחה.
זוג שמעוניין להתגרש, מחויב להגיש את תביעת הגירושין שלו בבית הדין הדתי. כחלק מתביעת הגירושין, מוודאים שהיא נעשית בהסכמת שני הצדדים ויש להוכיח עילה לגירושין מטעם העברי דתי. העילות שקיימות הן, בגידות, מעשי כיעור, חוסר סיפוק מיני ועוד אפשרויות רבות. במידה ובית הדין הרבני מקבל את הרושם כי אכן מדובר בעילה שמעמידה הצדקה לגירושין, הוא ידרוש על מתן גט מהגבר לאשה.
מה ההבדל בין גט רגיל וגט לחומרא?
גט רגיל וגט לחומרא זהים במובן החוקי וההלכתי שלהם מסביר עו”ד ליאור וימן . אולם, בגט לחומרא יש תנאים מקלים. במתן גט יש צורך בהסכמת שני הצדדים, דבר שיכול להוביל לסרבנות מתן גט בידי הגבר.
כאשר יש צורך בגט לחומרא, אם בית הדין משתכנע שיש עילה הוא יכול להתייחס לאשה כרווקה למרות שלא קיבלה את הגט. בימינו גט לחומרא משמש בעיקר כמגשר על הפערים שקיימים בין בית הדין הדתי לחיים החילוניים במדינה.
מתי נדרש גט לחומרא?
בשלושה מקרים יש צורך במתן גט לחומרא,
- זוג שנישא בנישואין אזרחיים – לפי ההלכה היהודית, גבר יכול לקדש אשה בשלוש דרכים שונות. באמצעות שטר, באמצעות כסף, או באמצעות יחסי מין. בימנו הדרך המקובלת היא קידוש באמצעות כסף.
דבר זה בא לידי ביטוי בקניית טבעת ובמתן כתובה, שניתנות במהלך טקס הנישואין. בעבר, גבר לא היה מקיים יחסים עם אישה במידה ולא תכננן לקדש אותה. בימינו שאנשים מקיימים יחסים רבים שלא מובילים לקידוש האישה, בית הדין נוהג להחמיר.
במקרים של נישואים אזרחיים, בית הדין הרבני נוהג בצורה שבה למרות שלא נישאו כדת משה וישראל, מהות בקשתם לחיות ולקשור את חייהם כזוג היא עצמה בקשר “כוונה לקדש”.
לפיכך, מכאן מחייבים גם זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים בחו”ל חייבים להתגרש בבתי הדין הרבניים. אולם, משום שלא מדובר בנישואין דתיים, בתי הדין מסתפקים במתן גט לחומרא בלבד.
- יהדות אחד מבני הזוג בחזקת ספק – ההלכה היהודית לא מכירה בנישואין של יהודי עם מי שאינו יהודי. למרות זאת, ומכוח העובדה שבתי הדין הדתיים הם הסמכות העליונה בתחום הנישואים, אין אפשרות לזוגות מעורבים להינשא בארץ.
אפילו במקרים בהם שאחד מבני הזוג הוא יהודי שיהדותו מוטלת בספק משום שאילן יוחסין שלא אינו ברור או שהתגייר בצורה לא אורתודוקסית. ואין אדם זה יכול להינשא בארץ. במקרים שיש אדם כזה והוא נישא לפני שהגיע לארץ, יחויב בגט לחומרא.
- נישואין בצחוק – יש מקרים נדירים בהם התרחשו קידושין בטעות. נער ונערה ששיחקו כזוג “בוגר” והנער קידש אותה עם התנאים שקיימים בהלכה, למרות שלא מדובר בנישואים אמיתיים, ההלכה מחייבת מתן גט לחומרא.
ליווי משפטי בעת מתן גט לחומרא
לאור מורכבות שקיימת בהליכי הגירושין ומעבר לקבלת הגט עצמו, הליווי המשפטי הוא משמעותי במיוחד. היכולת לשלוט בכל התהליכים שנדרשים לקרות במקביל לעיסוק בבית הדין הרבני אינה פשוטה כלל.
עורך דין שמומחה בדיני משפחה, ידע להעניק לכם את הידע הטוב ביותר ולהוריד את הלחץ שגם ככה נמצא בתקופה סוערת זו בחייכם. למרות שגט לחומרא דומה לגט רגיל, חשיבותו גדולה ואסור לזלזל בו במידה ונדרשתם לו.
לכן, גם אם אתם מרגישים שאתם כבר יודעים מה נכון ומה צריך, וענייני הרכוש והמשמרות שלכם סגורים, הייעוץ המשפטי כמעט תמיד יפתיע אתכם. הסיבה העיקרית לכך היא שלבית הדי הרבני יש סמכויות בתחומים אלה וכדאי לוודא שלא יבצע שינויים לאור נסיבות המקרה שלכם.
לסיכום, גט לחומרא דומה לגט רגיל, הן בתוכן והן בסמכות. ישנה חשיבות גדולה לבצע אותו בצורה תקינה ולהביא את סיום הקשר הזוגי לסופו בצורה תקינה לפי שמנחה החוק במדינת ישראל.
קרדיט לתמונות FREEPIK