באוגוסט 2021 נכנס לתוקפו שינוי בחוק הגרמני באמצעות סעיף 15 לחוק האזרחות הגרמני. שינוי זה הוביל לכך שנרדפי הנאצים וצאצאיהם זכאים לקבל אזרחות גרמנית . מכיוון שעם האזרחות הגרמנית באים יתרונות משמעותיים, ישראלים רבים פועלים למען מימוש זכאותם. במאמר זה נסקור כמה מהיתרונות הללו, את משמעותו של סעיף 15 האמור, והאם שינוי החקיקה חל גם על בני זוגם של מי שזכאים לאזרחות גרמנית.
מה יתרונותיה של האזרחות הגרמנית?
בעלי אזרחות גרמנית זכאים להטבות שונות להן זכאים אזרחי גרמניה. בנוסף, מכיוון שגרמניה נמנית על מדינות האיחוד האירופי, בעלי אזרחות גרמנית זכאים להטבות שונות להן זכאים אזרחי האיחוד האירופי – הטבות כגון:
- הטבות בלימודים: אזרחי גרמניה עשויים ליהנות מלימודים חינמיים בגרמניה, או לימודים מסובסדים ברחבי אירופה מתוקף היותם אזרחי האיחוד האירופי.
- הקלה במעברי גבול: החזקה באזרחות גרמנית, מקנה זכאות להוצאת דרכון גרמני. דרכון גרמני מאפשר מעברי גבול מהירים ברחבי אירופה, כמו גם היעדר צורך בוויזה במדינות שונות דוגמת ארה”ב. בנוסף, ישנן מדינות שאוסרות את כניסתם של אזרחים ישראליים, אך החזקת דרכון גרמני תאפשר אליהם כניסה.
- הטבות סוציאליות: אזרחי גרמניה והאיחוד האירופי זכאים להטבות סוציאליות שונות. בנוסף, גרמניה נחשבת לאחת מהמדינות האיתנות באיחוד האירופי, בה יש מערכות רווחה ובריאות איכותיות ומתקדמות.
- אפשרויות תעסוקתיות וכלכליות:החזקת אזרחות גרמנית פותחת אפשרויות תעסוקה במדינות הנמנות על האיחוד האירופי. בנוסף, נפתחות אפשרויות להקמת עסקים, השקעות בנדל”ן וקבלת משכנתאות והלוואות.
המהפכה בחוק הגרמני – סעיף 15 לחוק האזרחות הגרמני
באוגוסט 2021 נכנס לתוקף שינוי משמעותי בחוק האזרחות הגרמני על ידי סעיף 15 לחוק. סעיף זה קובע כי ישנה זכאות לקבלת אזרחות גרמנית לאנשים שאיבדו את אזרחותם בין התאריך 30.1.1933 ועד לתאריך 8.5.1945 (בזמן השלטון הנאצי), בשל רדיפה על רקע גזע, דת או דעות פוליטיות.
בנוסף, סעיף 15 לחוק האזרחות הגרמנית קובע כי זכאות זו קיימת גם לאנשים אשר ויתרו על אזרחותם, או שאף לא קיבלו אותה בשל מציאות זו.
אולם, החידוש הגדול של החוק היא הקביעה כי הזכאות לאזרחות גרמנית קיימת לא רק לנרדפים עצמם אלא אף לצאצאים שלהם.
המשמעות היא כי ישנם ישראלים רבים אשר זכאים להוציא אזרחות גרמנית, מתוקף היותם צאצאים של נרדפי השלטון הנאצי.
האם נישואין לאזרח גרמני מקנה זכאות לאזרחות לבן או בת הזוג?
ילד אשר ההורה שלו בעל אזרחות גרמנית, יהיה זכאי אף הוא לקבלת אזרחות גרמנית. הורה שיוציא אזרחות מתוקף סעיף 15 לחוק, יחסוך לילדיו זמן וכסף, משום שכל יידרש להוכיח כדי שהוא יקבל אזרחות הוא קשר דם להורה בעל האזרחות הגרמנית (מדובר בהליך משפטי די פשוט).
מנגד, הדין שונה בכל הנוגע לאזרחות מתוקף נישואין. בעבר, נשים שנישאו לגבר גרמני בין התאריך 1.1.1914 ועד לתאריך 31.3.1953 היו זכאים לקבל אזרחות גרמנית. בהמשך, ועד לסוף שנת 1969 חלו הוראות מיוחדות בכל הנוגע לקבלת אזרחות גרמנית מתוקף נישואין.
אולם, החל מהתאריך 1.1.1970 ועד היום נישואין לא מהווים עילת זכאות לקבלת אזרחות גרמנית כבעבר – ולכן בני זוגם של אזרחי גרמניה אינם זכאים באופן אוטומטי לאזרחות גרמנית.
במידה ובן או בת הזוג יהיו מעוניינים לקבל אזרחות גרמנית, יהיה עליהם לפנות למסלול של התאזרחות, בו לרשויות הגרמניות ישנו שיקול דעת אם לאשר או לשלול את בקשת ההתאזרחות. אולם במקרים מסוימים ייתכנו הקלות לבני הזוג בבקשת קבלת האזרחות.
האם קל לקבל אזרחות גרמנית באמצעות סעיף 15 לחוק האזרחות הגרמני?
לא תמיד קבלת אזרחות גרמנית באמצעות סעיף 15 לחוק האזרחות הגרמנית היא דבר קל. על הצאצאים המבקשים את האזרחות הגרמנית להוכיח את הקשר המשפחתי הדרוש (שזה דבר די פשוט).
בנוסף, עליהם להוכיח כי לאדם אשר אליו הם קשורים הייתה אזרחות גרמנית שנשללה ממנו על רקע הרדיפה הנאצית, או שהוא ויתר עליה או כלל לא קיבל אותה בשל כך. הוכחת דבר זה היא משימה מורכבת יותר.
לעיתים יש צורך בהשגת מסמכים ישנים, שייתכן ואבדו. לכן ככל שיהיה קל יותר להשיג את המסכמים הדרושים כך ההליך באמצעות סעיף 15 לחוק יהיה פשוט יותר, ולהפך.
קרדיט לתמונות FREEPIK