תחום עבודות ההנדסה הבנאיות, על כל הענפים הנכללים בו – שיפוצים, איטום, בטונים, עבודות עפר, עבודות אספלט, קונסטרוקציות פלדה, הנחת קווי תקשורת ועוד ועוד – מתאפיין בתחרות עזה. על-מנת שלא להישאר מאחור, ולגבור על כמה שיותר מתחרים במרוץ אל ההצלחה ואל הרווחים הרצויים, כדאי לכל קבלן לשקול את האופציה של רישום בפנקס הקבלנים.
יתרון ראשון: אפשרות לבצע עבודות בהיקף כספי משמעותי
הרישום בפנקס שמנוהל ע”י משרד הבינוי והשיכון מקנה מספר יתרונות כבדי משקל. הראשון שבהם הוא האפשרות לבצע עבודות בהיקפים משמעותיים. קבלן לא רשום מורשה לקחת על עצמו פרויקטים בסכומים צנועים יחסית – פחות מ-50,000 ש”ח בענפים המוגדרים כ”משניים” ופחות מ-100,000 ש”ח בענפים המוגדרים כ”ראשיים”.
לעומת זאת, קבלן רשום מוסמך לבצע עבודות שהתמורה עליהן מגיעה גם למיליוני שקלים – בהתאם לענף הספציפי ולסיווג של הקבלן (כשאת הסיווג ניתן להעלות בהדרגה לאחר הרישום). יוצא דופן הוא ענף השיפוצים, שבו סכום המקסימום לקבלנים שרק נרשמו לפנקס של משרד הבינוי והשיכון הוא 406,000 ש”ח (נכון לקיץ 2023) – וכמובן שגם סכום זה גבוה בהרבה מהרף המוצב לקבלנים לא רשומים (כאמור פחות מ-50,000 ש”ח).
יתרון שני: מיתוג
הליך רישום קבלנים כולל בחינה מדוקדקת של הניסיון שצבר כל איש מקצוע, של ההשכלה וההכשרות וגם של ההתנהלות מול לקוחות. בהתאם קבלן שעומד בכל הקריטריונים שקבע משרד הבינוי והשיכון הוא איש מקצוע שאפשר לסמוך עליו – והציבור הרחב מגלה מודעות הולכת וגדלה לעובדה זו. בהתאם לקבלן רשום יש מיתוג טוב יותר בהשוואה לקבלנים לא רשומים, וזוהי כמובן סיבה טובה נוספת לכדאיות המהלך.
יתרון שלישי: זכות להשתתף במכרזים ציבוריים
הרצון להעלות את רמת המקצועיות של עבודות ההנדסה הבנאיות המתבצעות בארץ הוביל לעוד שינוי משמעותי בתחום: רק קבלנים רשומים רשאים להגיש הצעות למכרזים ממשלתיים וציבוריים. קבלן לא רשום מנוע מכך, גם אם בעבר ביצע עבודות עבור משרדי ממשלה, רשויות מקומיות וכו’, ואפילו אם השלים פרויקטים לשביעות רצונם המלאה של מזמיני השירות. מאחר שמכרזים ציבוריים הם מקור הכנסה יציב ומשמעותי, לרישום בפנקס הקבלנים יש יתרון משמעותי גם בהיבט זה.
יתרון רביעי: אפשרות להעסיק עובדים פלסטינים באופן ישיר
עוד יתרון של הרישום בפנקס הקבלנים הוא האפשרות להעסיק עובדים מהשטחים באופן ישיר ולא דרך חברה אחרת. חשוב להדגיש שלאחר קבלת התואר “קבלן רשום” ישנו עוד הליך לצורך קבלת ההיתר להעסיק עובדים מיהודה ושומרון, אבל בכל מקרה מרגע שהופכים לקבלן רשום, נסללת גם הדרך להעסקת עובדים אלה.
קרדיט לתמונות PIXABAY