נניח שלמישהו יש רעיון לגבי נושא אקטואלי כלשהו והוא רוצה להביע את דעתו באחת מפלטפורמות התקשורת השונות, הכתובה או האלקטרונית. אבל הוא לא יודע כיצד לעשות זאת. לא תמיד קל להביע דעה בצורה קולחת, אטרקטיבית ומעניינת, גם אם מדובר ברעיון מבריק. הנה כמה טיפים איך לכתוב מאמר דעה מעולה. אתם מוזמנים לקרוא.
מה זה מאמר דעה?
מאמר דעה, או טור דעה, מציע בדרך כלל פתרון חדש לבעיה קיימת. לא כל דעה שייכת לטור דעה, למשל דעה על החברה החדשה של הבן של השכנה. דעה היא היחס של אדם לסוגיה מסוימת או דילמה כלשהי. מאמרי דעה לרוב מזהים בגלל השימוש במילה צריך. טקסט מניע לפעולה או קורא לגופים או אנשים פרטיים לעשות כך וכך.
כתיבת מאמר דעה
למאמר דעה צריך להיות רעיון אחד. אולי עוד תת-רעיון אחד וזהו. חשוב לדעת בדיוק מה רוצים להגיד, להיות עקביים לכל אורך המאמר, לא לסתור דברים שכבר נאמרו ולא לסלף עובדות. הצגת דעה באופן אובייקטיבי, עם מידה של אסרטיביות המבהירה את נחיצות הנושא והצמדות מדוקדקת לעובדות, יניבו מאמר דעה באיכות גבוהה. כשכותבים מאמר דעה כדאי לחבר את הרעיון המוצג בו למשהו אקטואלי. לא לחזור על דברים שכבר נכתבו על אותו עניין, אלא להביא נקודת מבט חדשה ומקורית.
מבנה של מאמר דעה
יש כמה סוגי מבנה למאמר דעה:
- מבנה ישיר – הצגת הבעיה, הרעיון לפתרון הבעיה, טיעונים והנמקות המצדיקים את הפתרון וסיכום.
- תגובה על מאמר אחר – הצגת הטענה עליה מגיב הכותב, טענת הנגד שלו, הנימוקים והטיעונים בעד הטענה שהוא העלה וסיכום.
- מבנה של מאמר דעה בצורת טור אישי – פותחים עם אנקדוטה אישית כלשהי ואז לרעיון הנובע ממנה ומסכמים.
הכתיבה עצמה
מאמר דעה מקורי, מסביר כפיר דיין דובב (עו”ד) , יתחיל בנימה אישית ולהעלות שאלה מסקרנת. הפסקה הזו צריכה להיות מין טיזר להמשך המאמר. הקורא צריך להתעניין במה שנכתב בה, ואף להזדהות, כדי שימשיך לקרוא.
המאמר עצמו צריך לחדש משהו לקורא. הצגת עובדות חדשות, נקודת מבט אישית ומקורית או ניתוח שעוד לא נעשה של עובדות קיימות.
את המאמר כדאי לסיים עם משפט מחץ שמסכם את הטיעונים או עם שאלה, אפשר גם רטורית, שתמשיך להדהד אצל הקורא גם לאחר שסיים לקרוא.
סגנון הכתיבה
משפטים קצרים ומובנים, עם היגיון פנימי ביניהם ובלי יותר מילות פתיח כגון “לפיכך”. גם המטפורות צריכות להיות ברורות.
קרדיט לתמונות FREEPIK