כבד שומני וכל הכיף הזה

החגים שלנו מצטיינים במפגשים משפחתיים וחברתיים עתירי כל טוב. גם המתח הגואה סביבנו ובחברה שלנו מביא רבים מאיתנו למצוא נחמה בקצת יותר “ביסים” נוטפי סוכרים. אילו זה היה מסתכם בכך אולי ניחא אבל המתח לא נרגע ולנו יש ימי שבת וחג למכביר. התוצאות, מה לעשות, לעיתים קרובות מגיעות עם קבלת תוצאות הבדיקות בקופת החולים והגבות המתגבהות של רופאת המשפחה שנוזפת בנו מעבר למסך המחשב ושולחת לבדיקת אולטרה סאונד לבדוק אם אכן הכבד שומני?

אז מהו כבד שומני? מה זה אומר ואיך ומהו טיפול טבעי בכבד שומני?

מחלת כבד שומני (steatosis) היא מצב המתרחש כאשר שומן מצטבר בכבד. הצטברות של שומן בתוך רקמת הכבד עלולה לגרום לדלקת ולנזק לתאי הכבד. מצב כזה אם יוזנח ויחמיר עלול להוביל לאי ספיקת כבד מצב שהשלכותיו הבריאותיות חמורות.
למזלנו, לרפואה הטבעית יש פתרונות איכותיים, מועילים ומוכחים לטיפול במצב כל ידי שילוב של תזונה מותאמת אישית, צמחי מרפא ופטריות מרפא ותוספי תזונה ייעודיים.

אך עוד לפני שנגיע לדרכי הטיפול כדאי להבין טוב יותר מה גורם לתופעה של כבד שומני ואיזה מהנתונים בבדיקות הדם עשוי להתריע שיש צורך להתחיל לשים לב למצבנו.

מה גורם לתופעת כבד שומני?

אחד הגורמים העיקריים למחלות כבד שומני הוא תזונה עשירה בסוכר, פחמימות ריקות ושומנים לא בריאים. בכל גישות הרפואה הטבעית אנחנו ממליצים על תזונה שאינה מעובדת (תעשייתית) ומבוססת על מזונות שקרובים במידה רבה למצבם הטבעי כלומר: ירקות ופירות שעשירים בסיבים תזונתיים – כיוון שאלה סופחים אליהם עודפי שומנים ומוציאים אותם מהגוף עם הצואה, חלבון ושומנים בריאים כאלה שעשירים בחומצות שומן מקבוצת  אומגה 3  ואומגה 5 – המופק מזרעי רימונים. ירקות עלים שעשירים בכלורופיל אשר מסייע בניקוי הגוף מרעלים ומסייע באיזון רמות השומנים בדם, ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי וכד’), אגוזים, זרעים ודגים שומניים כמו סלמון הם כולם בחירה מצוינת.

כנטורופתית אחד הגורמים המרכזיים אליהם אני מתייחסת בעת טיפול טבעי בכבד שומני הוא ניהול תנגודת לאינסולין. תנגודת לאינסולין מתרחשת כאשר יורדת איכות התגובה של הגוף לאינסולין – ההורמון שחיוני לשם וויסות רמות הסוכר בדם. ירידה בתנגודת לאינסולין עלולה להוביל לרמת סוכר גבוהה בדם, שבתורה עלולה לתרום להתפתחות מחלת כבד שומני. בין התוספים שאבחר לטיפול יהיו חומצה אלפא-ליפואית וברברין, אשר הוכחו כמשפרות את הרגישות לאינסולין ומפחיתות דלקת בכבד.

טריגליצרידים הם הצורה העיקרית בה הגוף אוגר אנרגיה. זו תרכובת אורגנית שמורכבת מגליצרול – רכיב כוהלי (פחמימה)  אליו קשורות 3 חומצות שומן.
ניתן לראות קשר בין רמות גבוהות של טריגליצרידים למחלות כבד שומני. כאשר לגוף יש יותר קלוריות ממה שהוא צריך, הוא ממיר את הקלוריות הללו לטריגליצרידים ומאחסן אותן בתאי שומן. אם רמת הטריגליצרידים בדם גבוהה מדי, גדל העומס על הכבד והוא נוטה לאגור את עודפי הטריגליצרידים כשומן. עם הזמן, הצטברות שומן זו בכבד עלולה להוביל למחלת כבד שומני.

לחילופין אנשים עם מחלת כבד שומני נמצאים בסיכון מוגבר לפתח רמות טריגליצרידים גבוהות בדם. הכבד ממלא תפקיד קריטי בחילוף החומרים של השומנים, וכאשר הוא אינו מתפקד כראוי, הוא עלול להוביל לחוסר איזון ברמות השומנים, כולל טריגליצרידים גבוהים.

מכאן שגם חולי סוכרת, אנשים בעלי משקל עודף רב ואף צרכני אלכוהול כבדים  נמצאים בסיכון גבוה לפתח כבד שומני בנוסף לתחלואה נלווית של לב וכלי דם.

טיפול טבעי בכבד שומני מחייב שינויים באורח החיים, כגון שינויים תזונתיים, פעילות גופנית סדירה וירידה במשקל וגם כמובן טיפול מקדים ברמות גבוהות של טריגליצרידים, רמות לא מאוזנות של סוכר וטיפול בתנגודת אינסולין.

האם קיים טיפול טבעי בטריגליצרידים ?

טיפול  טבעי בטריגליצרידים לשמחתנו הוא משימה קלה יחסית ובאמצעות תזונה מותאמת שבעיקרה הורדה משמעותית בפחמימות בכלל ובפחמימות פשוטות בפרט ושינוי סוג השומנים שאנו  צורכים.
כמובן בתוספת גורמים תומכים מתחומי הריפוי הטבעי.

פעילות גופנית היא מרכיב חיוני נוסף בתוכנית טיפול נטורופתית למחלת כבד שומני. פעילות גופנית סדירה יכולה לעזור לשפר את הרגישות לאינסולין, להפחית את הדלקת ולקדם ירידה במשקל, כל אלה יכולים לעזור להפוך את המצב. אפילו פעילות גופנית עדינה כמו הליכה או יוגה יכולה להועיל.

כאמור בנוסף לשינויים בתזונה ובאורח החיים, אני כנטורופתית מממליצה ​​על תוספים וצמחי מרפא
לתמיכה בבריאות הכבד. החל בניאצין מקבוצת ויטמיני B והמשך בצמחי מרפא כגדילן מצוי שיעילותו כמגן על תאי כבד ומפחית דלקות מוכחת מחקרית, שן ארי וצמחי מרפא נוספים. בדרך כלל, לאחר תהליך האבחון, מותאמת הפורמולה המדויקת למצב וזו מורכבת באופן אינדיבידואלי בבית המרקחת עבור על מטופל.

ברפואה הנטורופתית מציעה גישה מקיפה לטיפול במחלות כבד שומני המתמקדת בשינויי תזונה ואורח חיים, כמו גם תוספי מזון וצמחי מרפא ממוקדים. על ידי טיפול בגורמים השורשיים למצב ותמיכה בבריאות הכבד, ניתן להפוך את מחלת הכבד השומני ולמנוע נזק נוסף לאיבר חיוני זה.

ומה עוד עשוי לסייע ולקצר את משך טיפול הטבעי בכבד שומני?

כמי שמאמינה בשילוב גישות טיפוליות כדי להשיג את יעדי הבריאות בצורה מושלמת אני מציעה למטופלי לשלב גם את גישת הרפואה הסינית במהלך טיפול טבעי בטריגליצרידים וגם טיפול טבעי  בכבד שומני.

לרפואה הסינית היסטוריה ארוכה של שימוש בתרופות טבעיות לטיפול במגוון מצבים בריאותיים.
 על פי הרפואה הסינית, מחלת כבד שומני נגרמת משילוב של חוסר איזון פנימי, כמו עיכול וחילוף חומרים לקויים, וגורמים חיצוניים כמו תזונה לקויה ובחירות אורח חיים לקויות. על ידי החזרת האיזון וההרמוניה לגוף, הרפואה הסינית יכולה לסייע בטיפול ומניעת מחלות כבד שומני.

הנה כמה מהדרכים שבהן הרפואה הסינית ניגשת למחלות אלה:

דיקור: דיקור הוא טכניקה של רפואה סינית מסורתית הכוללת החדרת מחטים דקות לנקודות ספציפיות בגוף. על ידי גירוי נקודות אלו, דיקור סיני יכול לעזור לווסת את זרימת האנרגיה של הגוף ולשפר את תפקוד הכבד. כמה מחקרים הראו שדיקור סיני יכול לסייע בהפחתת שומן בכבד ודלקת אצל אנשים עם מחלת כבד שומני ובאיזון תמונת הדם במקרים בהם רמות הטריגליצרידים גבוהות.

תרופות צמחיות: גם הרפואה הסינית משתמשת גם במגוון צמחי מרפא ותרופות טבעיות לטיפול במחלות כבד שומני. לדוגמה, גדילן הוא צמח נפוץ שהוכח כמגן על תאי הכבד ומשפר את תפקוד הכבד. צמחי מרפא ותוספי מזון אחרים שעשויים להועיל כוללים שורש שן הארי, כורכום וחומצות שומן אומגה 3.

ומה נוכל לעשות בעצמנו כדי מנוע התפתחות הפרעות מטבוליות כאלה?

שינוי תזונתי:
הפחתת הצריכה של שומנים הלא בריאים: שומני טראנס, שומנים רוויים ושמנים מוקשים, לשם כך מומלץ להימנע ממזונות מעובדים, מזונות מטוגנים ומזונות עשירים בשומנים מן החי. כדאי להעדיף מזונות עשירים בשומנים בריאים כמו אגוזים, זרעים, אבוקדו ודגים שומניים.
הגבלה בצריכת סוכרים ופחמימות מזוקקות.
הן בגישת הנטורופתיה והן על פי הרפואה הסינית, תזונה בריאה היא תזונה עשירה במזונות טבעיים ושאינם מעובדים, ירקות, מעט פירות דלי סוכר, דגנים מלאים, חלבונים ממקור צמחי ומעט חלבונים מהחי. דגש מיוחד על צמחי מאכל שתומכים בתפקוד הכבד כמו עלים ירוקים, ירקות ממשפחת המצליבים ומזונות מרירים כמו שן הארי וארוגולה.
צריכה מוגברת של נוגדי החמצון שהם חומרים מזינים המסייעים להגן על התאים מפני נזק הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים הם מולקולות לא יציבות שיכולות לתרום לדלקת ולנזק לתאים בכבד. כדי להגביר את צריכת נוגדי החמצון, אכלו תזונה עשירה בפירות וירקות צבעוניים, כמו אוכמניות, תרד ופלפלים.

צמחי תבלין כמו ג’ינג’ר ושום עשויים גם הם לעזור לנו לאזן את רמות השומנים בדם ובכבד, כדאי להוסיף אותם לתפריט.

כמובן כמו תמיד – הקפדה על שתייה מספקת של מים מסייעת לתחזוקת גוף טובה יותר ולפינוי יעיל של רעלים מהמערכת.

שינויים באורח החיים: החל בפעילות גופנית קבועה ומותאמת למצב האישי.
טכניקות להפחתת מתח כמו מדיטציה ויוגה והגיינית שינה טובה.

תוספי סיבים: תוספי סיבים כמו פסיליום יכולים גם לסייע בהורדת טריגליצרידים על ידי קשירה לחומצות מרה במעיים והפחתת ספיגת הכולסטרול והטריגליצרידים.

קרדיט לתמונות FREEPIK

מנוי
הודע ל
guest

0 תגובות
ישנים
חדשים פופולרים
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות
Forgot your password?

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.

דילוג לתוכן