בישראל 2023 ישנם 123,722 בעלי רישיון לקנביס1 . זאת לצד העובדה שקנביס רפואי עדיין מוגדר כסם מסוכן, ועצם יעילותו ובטיחותו לשימוש למטרות רפואיות טרם הוכחו. מי זכאי לרישיון ולמי פונים כדאי לקבל המלצה לרישיון?
בישראל, הוקמה יחידה מיוחדת, בתוך משרד הבריאות שנקראת “היחידה לקנביס רפואי” (יק”ר). היחידה משמשת כזרוע הממשלתית בכל הנוגע לפיקוח ולהסדרת הטיפול בעזרת קנביס למטרות רפואיות. היק”ר היא הגוף המוסמך היחיד במשרד הבריאות לאשר הנפקת רישיונות למטופלים – בהתאם לנוהל 106, וכן לאשר ולהנפיק רישיונות לכלל העוסקים, המגדלים והחוקרים בתחום הקנביס. בנוסף, תפקידה לפקח על איכות וצורת הגידול של צמחי הקנאביס בישראל המיועדים לשימושים רפואיים ולהבטיח רמת איכות גבוהה למטופלים.
מי זכאי לקבל אישור לקנאביס רפואי?
כחלק מתפקידה, עוסקת היק”ר, בגיבוש תנאים ברורים שיוכלו להסדיר מי זכאי לקבל אישור קנאביס רפואי ומי לא. את כל הנהלים היא ריכזה אל תוך מסמך (אשר מתעדכן מפעם לפעם) שנקרא “נוהל 106”, ניתן למצוא אותו באתר משרד הבריאות. במסמך ניתן למצוא רשימה של התוויות רפואיות ומחלות המקנות אפשרות עקרונית לקבלת אישור לשימוש קנאביס רפואי אך על מנת לקבל את האישור הסופי – על המטופל/ת לנסות תחילה טיפולים קונבנציונליים – התרופתיים המקובלים בהתוויה המוכרת לטיפול עם קנביס רפואי, ורק לאחר שהוכחו כלא יעילים ניתן להתחיל את הליך הבקשה לאישור.
אילו מחלות ומצבים רפואיים מופיעים בנוהל 106 של משרד הבריאות?
כאבים כרוניים ממקור עצבי – מטופלים הסובלים מכאב נויורופתי (עצבי) הנגרם ממקור אורגני ברור, לדוגמה: פריצת דיסק. על המטופלים להיות מטופלים אצל רופא מומחה בטיפול בכאב במשך תקופה של שנה לפחות לפני מעמד הגשת הבקשה להמלצה לקנביס רפואי.
גסטרואנטרולוגיה – מטופלים הסובלים ממחלת מעי דלקתית פעילה ומוכחת : מחלת קרוהן או קוליטיס, העונים לקריטריונים ברורים שקבע היק”ר
אונקולוגיה – חולי סרטן המטופלים במחלה אונקולוגית פעילה או בזמן טיפול אנטי-נאופלסטי פעיל (כימותרפיה, הקרנות ועוד).
מחלות זיהומיות – מטופלים המאובחנים בכשל חיסוני נרכש (AIDS) ללא התניה ברמת ה-4CD,שסובלים מירידה קיצונית במשקל יוכלו גם הם להגיש בקשה על מנת להגביר את רמת התיאבון או בשביל להקל על תסמיני מערכת העיכול.
אנדומטריוזיס ופיברומיאלגיה – מטופלות ומטופלים שסובלים מהמחלות הללו יקבלו הכרה כהתוויה לטיפול בקנאביס רפואי בתנאי שמצבם הרפואי עומד בתנאי ההתוויה של כאב כרוני עצבי ממקור אורגני ברור.
נוירולוגיה – מטופלים הסובלים מטרשת נפוצה, פרקינסון או תסומנת טורט.
טיפול פליאטיבי – חולים סופניים (תוחלת חיים מוערכת של כחצי שנה), יוכלו להיות מוכרים כזכאים לשימוש בקנאביס רפואי על מנת לשפר את תסמיני המחלה והשלכות הטיפול (ולא על מנת לטפל במחלה עצמה).
אוטיזם – מטופלים מעל גיל 5 המאובחנים עם הפרעה בספקטרום האוטיסטי. הטיפול יינתן במיצוי קנביס בשמן, בלבד, מזן עתיר CBD.
אפילפסיה – חולים בגירים המאובחנים כחולי אפילפסיה למשך תקופת זמן של לפחות שנתיים וסובלים מהפרעה תפקודית משמעותית. בקרב ילדים, הזכאות תינתן למטופלים קטינים הסובלים מאפילפסיה קשה ובלתי נשלטת.
פסיכיאטריה – מטופלים הסובלים מפוסט טראומה (PTSD) בדרגת חומרה בינונית ומעלה, שנמשכת 3 שנים ומעלה ומאופיינת במצוקה נפשית רבה. למטופלים 30% נכות לפחות לפי סעיפי המוסד לביטוח לאומי/משרד הביטחון, ומוצו לפחות 2 התערבויות תרופתיות מקובלות, לפרק זמן מינימאלי של חודשיים – כ”א, ו-2 התערבויות פסיכולוגיות מקובלות
איך ניתן לקבל את האישור לקנאביס רפואי?
יש צורך לקבל המלצה לשימוש בקנאביס רפואי מרופא/ה מומחה/ית המטפלים בתחום ההתוויה.
ניתן לעשות זאת בעזרת אחת מהדרכים הבאות:
- דרך רופאים מומחים שאינם מוסמכים להנפיק רישיון: רופאים מומחים בתחום ההתוויה יכולים להגיש בקשה לרישיון עבור המטופלים שלהם באתר היק”ר, בצירוף כל המסמכים הנדרשים.
- דרך רופאים המוסמכים להנפיק רישיון: לוקחים את ההפניה שהתקבלה מרופא/ה מומחים, מצרפים אליה את כל המסמכים הנדרשים וקובעים תור לרופא רושם (רופאים שהוסמכו על ידי היק”ר לתת אישור רישיון לקנאביס רפואי). הטיפול בבקשה מתבצע בזמן הביקור עצמו ובמקרה שהבקשה מאושרת – האישור יינתן במקום.
*רשימה של רופאים מוסמכים להנפקת רישיון קנאביס ניתן למצוא באתר משרד הבריאות
- מטופלים אונקולוגיים: יכולים לקבל רישיון ומרשמים לקנאביס רפואי במכון האונקולוגי בו הם מטופלים, במידה כי קיים אונקולוג מורשה למתן רישיונות קנאביס.
- מטופלי כאב: רופאים מומחים בטיפול בכאב יוכלו גם הם להגיש בקשה לרישיון לטיפול בקנאביס רפואי עבור המטופלים שלהם במרפאות הכאב בבתי החולים – כל עוד המטופל/ת עומדים בהתניות ההתוויה שהגדירה היק”ר.
1. נתונים עדכניים מרישיונות מטופלים היחידה לקנביס רפואי (יק”ר)פברואר 2023