תזונה קטוגנית הינה תפריט תזונתי בו מגבילים את כמות הפחמימות וצורכים כמות גדולה יותר של שומן. תזונה זו מתאימה במיוחד לחולי סוכרת מאחר והיא מאפשרת לשפר את איזון הסוכר בדם תוך הפחתה הצורך למזונות מתוקים. היא מסייעת גם לשמור על המשקל התקין של הגוף, להוריד את לחץ הדם ולשפר את התפקוד הכללי. כדי ליהנות מכלל היתרונות של תזונה קטוגנית יש כמה דברים שחשוב לדעת.
העיקרון של תזונה קטוגנית
כאשר אנחנו צורכים פחמימות הן נספגות אל הדם שלנו ומעלות את רמת הסוכר. כתוצאה מכך הלבלב מפריש אינסולין המאפשר לסוכר להיכנס אל התאים של הגוף. סוכר עודף נאגר בגוף שלנו כשומן והתהליך עצמו יוצר עמידות של תאי הגוף לאינסולין. הלבלב, בתגובה, מפריש עוד יותר אינסולין. בעוד שמצב כזה יכול להתרחש על פני שנים רבות בגוף שלנו מבלי שנדע הרי שיום אחד הלבלב עלול להתעייף ולא לעמוד בכמות האינסולין הנדרשת כדי לפרק את כל הסוכר – כתוצאה מכך, רמת הסוכר בדם תעלה ותתפתח סכרת. הדרך היחידה לעצור את התהליך הזה, על פי עקרונות התזונה הקטוגנית, היא על ידי החלפת הפחמימה בשומן.
כאשר הפחמימה יורדת מהתפריט היומי שלנו הגוף מתחיל לשרוף את השומן ולהפוך אותו לאנרגיה – מצב שקורה כאשר אנחנו עוסקים בפעילות ספורטיבית.
מה אוכלים בדיאטה קטוגנית
בדיאטה קטוגנית הפחמימות מהוות 40% מכלל הקלוריות בסך הכל. אמנם מדובר במעט מאוד פחמימות, אך בכמות עשירה וגדולה של שומן, חלבון וירקות. בין השומן אפשר למצוא: אגוזים, גרעינים, אבוקדו, שמן, טחינה, חמאה וזיתחם. מבחינת החלבון: ביצים, בשר, דגים וגבינות. החלבון הוא למעשה הבסיס של כל ארוחה והוא נע בין כל סוגי הבשרים שאתם יכולים לדמיין, וכמובן מאכלי ים.
על מה תצטרכו לוותר? סוכר כל סוגיו, כולל דבש. ירקות עמילניים כדוגמת תפוח אדמה ובטטה. קטניות, דגנים על שלל הסוגים החל מלחם ועד לפסטה או כל סוג של קמח, ואת מרבית סוגי הפירות. כמו כן יש להימנע לחלוטין משמנים צמחיים מזוככים.
היתרונות של תזונה קטוגנית
כפי שציינו, הגוף מפרק שומן והופך אותו לאנרגיה, כתוצאה מכך אנחנו חשים תחושה של שובע, מעלים את חילוף החומרים ויורדים במשקל. כל אלו משפרים את האנרגיה של הגוף ומפחיתים מאיתנו את הצורך בצריכה של סוכר. זו הסיבה כי מחקרים מראים כי תזונה קטוגנית מתאימה מאוד לאלו החולים בסכרת, מאחר והיא מאפשרת לאזן את רמות הסוכר בגוף ואף להפחית את הטיפול התרופתי.
על מה חשוב להקפיד בתזונה קטוגנית
יש לשתות לפחות 2 ליטרים של מים ביום. בנוסף יש לתת את הדעת לגבי איכות השומן אותו אתם צורכים, כמו שמן זית, שמן קוקוס, אבוקדו, זיתים וחמאה. כל אלו יהיו עדיפים על פני שמנים אחרים. בנוסף, יש חשיבות גם לגבי כמות השומן, אם תצרכו יותר מידי שומן הרי שהגוף ישרוף את מה שאתם אוכלים ולא יספיק להגיע לעודפים שכבר נמצאים אצלכם בגוף. בקרב חולי סכרת חשוב מאוד להיות במעקב של דיאטנית ורופא.
איך מתחילים?
כמו כל סוג של דיאטה, ובמיוחד אם אתם חולים בסכרת או נמצאים במצב של טרום סכרת, אתם חייבים ליווי מקצועי. מאחר וכל גוף שונה ולכל אחד צרכים אחרים ספציפיים, יש להיעזר באיש מקצוע המומחה לסוג זה של תזונה. אין תפריט אחד של תזונה קטוגנית שמתאים לכולם, אלא תפריט אישי שמותאם לכל אחד ואחת מכם ובהתאם לצרכים ולמדדים של הגוף.