דלג לתוכן המרכזי
מאמרים

פסק הלכה: לעד שלכם ברבנות היה אייפון? הנישואין שלכם לא תקפים

ג
מאת גל מור עיתונאי רשת וטכנולוגיה
⏱️ 2 דק׳ קריאה
שיתוף הכתבה:

העולם החרדי מחריף את מלחמתו באינטרנט ובמכשירים הסלולריים החכמים, באמצעות פסק הלכה חדש של הרב חיים קנייבסקי.

קנייבסקי צוטט על ידי אהרן פיינהנדלר, יו״ר הועד לטוהר התקשורת, שכתב: ״ביום ה׳ טבת תשע״ד הייתי אצל מרן הגר״ח קנייבסקי שליט״א […] והוא אמר שכל המחזיק אייפון, אינטרנט פרוץ וכדומה, פסול לעדות לקידושין וגירושין. אם הנ״ל היה עד, אפילו בדיעבד, צריך לקדש או לתת גט עוד פעם.״

תמונה דרך כיכר השבת

המשמעות לחסידיו של הרב קנייבסקי, ממנהיגיה של הקהילה החרדית-ליטאית, עלולה להיות דרמטית. מכיוון שלא כל הפוסקים החרדים נחרצים כל כך לגבי האייפון – זה לא נדיר להיעזר בעד בעל אייפון, גם בתוך הקהילה החרדית ועל אחת כמה וכמה בקהילה החילונית. האם כל אותם אנשים צריכים להתחתן מחדש?

בינתיים הפסיקה היא פנימית בלבד, ואינה משפיעה כמובן על הרבנות עצמה. בנוסף לכך, רבנים מסויימים אף יצאו בפומבי כנגד הפסיקה הזאת, שלדעתם מנותקת מהמציאות.

במאקו צוטט הרב בנימין חן, רבה של המועצה האזורית מרחבים, שאמר: ״זה בגדר גזירה שהציבור לא יכול לעמוד בה, הוא חסר היגיון ולא מתאים למציאות של היום. היום לכל אדם במדינה כולל רבנים חשובים ומוכרים יש אייפונים וכל מיני סמארטפונים אם זה באופן אישי או במסגרת עבודתו, בכל משרד ובית יש אינטרנט היום, אי אפשר ליישם פסק הלכה כזה במציאות של היום. אני בעצמי משיא זוגות לנישואין אז מה אני פסול כרב? הזוגות שחיתנתי והעדים שחתמו על הכתובה פסולים? זה ממש לא הגיוני. מי שרוצה שיישם את ההלכה הזו אצלו בקהילה ולא יכליל אותה על כולם. לפי הפסק הזה אסור להסתובב בכלל עם טלפון סלולרי ואני לא רואה רבנים ותלמידי ישיבות שלא מחזיקים בידיהם טלפונים סלולריים".

הרב קנייבסקי אינו הרב הראשון שיוצא נגד השימוש באייפונים. לפני כשבועיים צוטט הרב אהרון בוטבול, חתנו של הרב עובדיה יוסף, כשטען שאנשים שמחזיקים אייפון אינם בני תורה, וכי מי בבבעלותו מכשיר כזה הוא אינו אדם ירא שמיים.

דרך מאקו

תמונת שער דרך Shutterstock

ג

גל מור

עיתונאי רשת וטכנולוגיה • חורים ברשת

גל מור הוא העורך הראשי והמייסד של "חורים ברשת", שהושק ב-2006 ובו מבקרים מיליון משתמשים בכל שנה. גל מתמחה באסטרטגיות תוכן אפקטיביות, תפעול וליווי מוצרים דיגיטליים וקהילות תוכן. הוא שותף מייסד וסמנכ"ל מוצרים ב-Guruz, פלטפורמה חברתית למומחי תוכן. לשעבר מנהל תוכן ראשי ב-ynet

כתבות נוספות שיעניינו אותך